İnternet andıcı: 3 vekilden müdahillik talebi
İnternet Andıcı Davası'nda Ahmet Türk, Hasip Kaplan ve Aysel Tuğluk dilekçe sunarak davaya müdahil olma talebinde bulundu. Ayrıca, savcı Mehmet Ali Pekgüzel, "İrtica ile Mücadele Eylem Planı" davasının ikinci "Ergenekon" davası ile birleştirilmesini talep etti.
İrtica ile Mücadele Eylem Planı Davası'yla birleştirilen İnternet Andıcı Davası'nın 60. duruşması görüldü.
Mahkeme Başkanı Hasan Hüseyin Özese, dosyaya gelen bir kısım evraklar hakkında bilgi verdi.
Başkan Özese, Mardin bağımsız milletvekili Ahmet Türk, Van Bağımsız Milletvekili Aysel Tuğluk ve Barış ve Demokrasi Partisi Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan'ın avukatları aracılığıyla mahkemeye dilekçe sunduklarını belirtti.
Başkan Özese, avukatlar Ramazan Demir, Gülcan Kartal ve Filiz Ercaylan tarafından mahkemeye sunulan dilekçede, gerek şahıs olarak gerekse Demokratik Toplum Partisi(DTP) tüzel kişiliği adına davaya müdahil olmak için dilekçe verdiklerini açıkladı.
Kimler katıldı?
İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nce Silivri Ceza İnfaz Kurumları Yerleşkesi'nin yanındaki büyük salonda görülen duruşmaya,tutuklu sanıklar Genelkurmay eski Başkanı Emekli Orgeneral İlker Başbuğ, emekli Orgeneral Hasan Iğsız, Koramiral Mehmet Otuzbiroğlu, Korgeneraller Mehmet Eröz ve İsmail Hakkı Pekin, Tümgeneral Hıfzı Çubuklu ve emekli albay Dursun Çiçek'inde aralarında bulunduğu 15 tutuklu sanık hazır bulundu.
Mahkeme tarafında 16 duruşmadan men edilen tutuklu sanık Serdar Öztürk de duruşmaya katılmazken, hakkında yakalama kararı bulunan Orgeneral Hüseyin Nusret Taşdeler ile kırmızı bülten ile aranmalarına karar verilen Tümgeneral Mustafa Bakıcı ve Bedrettin Dalan ise duruşmaya gelmedi. İkinci Ergenekon Davası kapsamında tutuklu yargılanan bu davanın tutuksuz sanığı Hasan Ataman Yıldırım da duruşmada hazır bulundu.
DTP adına müdahillik talebine karşı tepkiler
Bağımsız Milletvekilleri Ahmet Türk ve Aysel Tuğluk ile BDP Milletvekili Hasip Kaplan'ın şahıs ve kapatılan DTP tüzel kişiliği adına "İrtica ile Mücadele Eylem Planı" davasına müdahil olma istekleri, sanık ve avukatlar tarafından tepkiyle karşılandı. İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmada Mahkeme Heyeti Başkanı Hasan Hüseyin Özese, "Halkın Avukatları Platformu Sözcüsü" Süleyman Küçüksucu'nun mahkemeye dilekçe vererek, davaya müdahil olmak için talepte bulunduğunu söyledi.
Taleplerin alındığı duruşmada söz alan bazı sanık ve avukatlar, Bağımsız Milletvekilleri Ahmet Türk ve Aysel Tuğluk ile BDP Milletvekili Hasip Kaplan'ın şahıs ve kapatılan DTP tüzel kişiliği adına davaya müdahil olma isteklerine tepki gösterdi.
Tutuklu sanıklardan Hasan Ataman Yıldırım, "Ben hep kardeşliği savundum. Yanlış yapıyorlar. Türk'ün de Kürt'ün de ortak düşmanı yurt dışındadır" diye konuştu.
Tutuklu sanık eski Aydınlık Dergisi Genel Yayın Yönetmeni Mehmet Deniz Yıldırım da "Onurlu, devrimci siyasi hayatımda sürdürdüğüm mücadele gereği PKK tarafından yargılanmayı içime sindiremiyorum. Eğer müdahillik talebi kabul edilirse, bundan sonraki duruşmalara katılmayacağım" dedi.
Tutuklu sanıklardan emekli Albay Dursun Çiçek de 2'si siyasi parti, biri internet sitesi, biri de avukatlar olmak üzere davaya müdahil olmak için talepte bulunulduğunu belirterek, "Öyle görünüyor ki bu talepler daha da artacak. Ancak CMK'ya katılma talebinde bulunanların suçtan zarar gördüklerini gösteren somut delil olması gerekir" diye konuştu.
"Katılma talebi yersizdir"
İnternet sitesi izleme oranlarını tespit eden makama yazı yazılarak, izleme oranlarının düştüğü ya da arttığı yönünde bir tespit yapılmasını isteyen Çiçek, "DTP, kapatılan bir partidir. Katılan ölürse ya da vazgeçerse davaya mirasçıları başvurur. Acaba bunlar partinin mirasçısı mıdır? Bunun tespit edilmesini istiyorum" dedi.
Çiçek, siyasi partilerle ilgili olarak da Yüksek Seçim Kurulu'na yazı yazılarak partilerin gördüğü zararın tespitinin yapılmasını talep etti. Dava kapsamında kırmızı bülten ile aranmasına karar verilen Bedrettin Dalan'ın avukatı Azmi Ulu da yargılama konusu suça göre zarar görenin Türkiye Cumhuriyeti Devleti, Hükümeti ve hükümeti kuran siyasi parti olduğunu belirterek, "Kim olduklarını bildiğimiz Ahmet, Aysel ve Hasip adlı kişilerin bu davadan zarar görmesi söz konusu olamaz. Bu nedenle katılma talebi yersizdir" dedi.
Başbuğ'un avukatı Sezer
Tutuklu sanık eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral İlker Başbuğ'un avukatı İlkay Sezer de davada Genelkurmay Başkanı, 2. Başkanı ve karargahın 4 önemli başkanının yargılandığını belirterek, bu tablonun en azından bu davada Genelkurmay Başkanlığı'nın yargılandığı izlenimini verdiğini kaydetti. Kapatılan DTP milletvekillerinin müdahil olma talebinin yeni olmadığını ifade eden Sezer, şöyle konuştu:
"Ancak bugün yenilenme ihtiyacının duyulduğu anlaşılmaktadır. Peki bu yenileme ihtiyacının bugün tekrarlanmasına neden gerek duyulmuştur? Bu talebin gerekçesi, bir Genelkurmay Başkanı'nın yargılanmaya başlanması mıdır? Acaba bu şekilde Genelkurmay Başkanlığı makamının yargılanması mıdır, bunun gerekçesi? Bölücü terör örgütü ile bağlantılarının olmadığını açıkça ifade edemeyen bu davaya müdahil olmak isteyenler Genelkurmay Başkanı ve dolayısıyla Genelkurmay Başkanlığı'nın yargılanmaya başladığı bu tarihi fırsatı mı kaçırmak istememiştir? Bu davayı bu noktaya getirenler de bu gelişmelerden acaba rahatsızlık duyuyorlar mı? Terörle mücadelede ağır sorumluluğu ve görevi bulunan TSK da elbette bu gelişmelerden rahatsız olacaktır, olmalıdır, kanaatindeyiz." Sezer, kanunun aradığı şartları taşımayan katılma talebinin reddine karar verilmesini istedi.
Diğer talepler
Tutuklu sanık Koramiral Mehmet Otuzbiroğlu da eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral İlker Başbuğ iddianamesinde, kendisinin duruşmada "Andıcın Genelkurmay Başkanı ve 2. Başkanı tarafından görülmüş ve onaylanmış olduğuna ilişkin beyanı olduğu"na yer verildiğini belirtti.
Andıcı koordine maksadıyla kendisine arz edildiğinde gördüğünü, sonraki aşamasını bilmediğini ifade eden Otuzbiroğlu, "Andıcın sayın Genelkurmay Başkanı tarafından onaylanıp onaylanmadığını bilmem mümkün değildir. Bu beyan, bilgi ve görgüme dayanarak değil, bir başka sanığın ifadesine dayanan beyandan ibarettir. İddianamedeki bu eksikliğin düzeltilmesini talep ederim" dedi.
Duruşmaya, taleplerin alınmasıyla devam ediliyor.
Savcı: "Ergenekon'la birleştirilsin"
"İrtica ile Mücadele Eylem Planı" davasına giren savcı Mehmet Ali Pekgüzel, bu davanın ikinci "Ergenekon" davası ile birleştirilmesini talep etti.
Pekgüzel, aralarında fiili ve hukuki irtibat olması, davaların gelmiş olduğu aşama, delillerin birlikte değerlendirilmesindeki zorunluluk ve davaların birleştirme talebiyle açılmış olmaları nedeniyle, bu davanın, emekli Orgeneral Hurşit Tolon, CHP milletvekilleri Mustafa Balbay ve Mehmet Haberal'ın sanık olarak yargılandığı ikinci "Ergenekon" davasıyla birleştirilmesini istedi.
Bağımsız milletvekilleri Ahmet Türk ve Aysel Tuğluk ile BDP Milletvekili Hasip Kaplan'ın avukatları tarafından yapılan müdahillik talebine ilişkin olarak da Pekgüzel, bu kişilerin iddianamede şikayetçi sıfatıyla yer almadıklarını belirtti.
Pekgüzel, kapatılan DTP'nin, Bilgi Destek Planı'nın uygulamaya konması ve bu çerçevedeki uygulamalar nedeniyle açılan dava sonucu kapatıldığı yönünde bir iddia bulunmadığını kaydetti.
Bu talebin kabul edilmemesini isteyen Pekgüzel, Halkın Avukatları Platformu sözcüsü Süleyman Küçüksucu'nun müdahil olma talebinin de reddedilmesini istedi.
Tahliye taleplerine ret
Mahkeme heyeti, davanın ikinci "Ergenekon" davasıyla birleştirilmesi ve müdahillik taleplerinin celse arasında değerlendirilmesine karar verdi.
İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmada sanık ve avukatların taleplerine ilişkin alınan kararlar, Mahkeme Heyeti Başkanı Hasan Hüseyin Özese tarafından açıklandı.
Buna göre mahkeme heyeti, bu davanın ikinci "Ergenekon" davasıyla birleştirilmesi talebinin celse arasında değerlendirilmesine karar verdi.
Mahkeme, bağımsız milletvekilleri Ahmet Türk ve Aysel Tuğluk ile BDP Milletvekili Hasip Kaplan'ın avukatları tarafından yapılan müdahillik talebi ile avukat Süleyman Küçüksucu'nun müdahillik talebinin de celse arasında incelenerek karara bağlanmasına hükmetti.
Sanıkların tutukluluk hallerinin devamını kararlaştıran mahkeme heyeti, duruşmayı 30 Nisan 2012'ye erteledi.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
KENDİ ELLERİYLE YAPTI! Yatağa bağımlı 47 yıllık eşi için binanın dışına asansör
Yolda yatan köpeği ezdi: 10 saatlik kamera incelemeleri sonucu yakalandı!
HABER || İzmir'de 3 polisi yaralamışlardı! Adliyeye sevk edildiler
İstanbul'da yıkım sırasında şok! Yan binanın duvarının olmadığı ortaya çıktı: Yatak odası açıkta kaldı
22 Kasım 2024 cuma namazı vakti saat kaçta? Diyanet İstanbul, Ankara, İzmir cuma saati, öğle ezanı vakti