İnşaat halindeki bina da yıkıldı!
Tüm Türkiye’yi yasa boğan deprem felaketinde Malatya’da bir yandan arama kurtarma çalışmaları sürerken bir yandan da enkaz kaldırma çalışmaları sürüyor.
Çok sayıda kişinin hayatını kaybettiği Malatya’da, depremin 7. gününde umutların azalışına tanıklık ettik. Kentin birçok noktasında çalışmalarda sona gelinirken, enkaz altında yakınlarından güzel haber bekleyen depremzedeler ise umutla enkazdan gelecek sesi bekliyor.
7 BİN BİNA HASARLI
Kahramanmaraş’ta 7.7 ve 7.6 büyüklüğünde meydana gelen ve 10 ilde etkili olan deprem de Malatya’da çok sayıda kişi hayatını kaybederken çok sayıda kişi de yaralandı.
Depremde son bilgilere göre 6 bin 962 kişi yaralanırken 1346 kişi de hayatını kaybetti. Binaların 3 bin 825’i az hasarlı, 327’sinin orta hasarlı, 2 bin 977’sinin ise ağır hasarlı olduğu tespit edildi. Deprem de toplam 7 bin 129 bina hasar gördü.
Malatya’nın Yeşilyurt ilçesine bağlı Bahçebaşı Mahallesi Gündüzbey Sokak’ta bulunan inşaat halindeki iki katlı bina depremde yıkıldı. Dişinden tırnağından arttırarak biriktirdiği parayla evi yaptırdığını söyleyen Halil Doğançay, “Eve giremeden ev yıkıldı. Deprem olmadan yarım saat önce eve bakmıştık. Evden çıktığımız an deprem oldu. Allah korudu.” dedi.
DEPREMDEN 10 GÜN ÖNCE 'GÜÇLENDİRME' İHALESİNE ÇIKILDI
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın Kahramanmaraş merkezli depremlerden yalnızca 10 gün önce “Kamu Binalarında Deprem Dayanıklılık” projesi kapsamında ihale çağrısı yaptığı ortaya çıktı.
İstanbul, Sakarya ve Kocaeli’ndeki eğitim binaları, yurtlar, idari binalar için ihale çağrısına çıkılırken, depremlerde büyük yıkımlar yaşayan Kahramanmaraş ve Hatay da projede riskli bölgeler arasında bulunuyordu.
Dünya Bankası, Türkiye’de “Kamu Binalarında Deprem Dayanıklılık ve Enerji Verimliliği Projesi” kapsamında 265 milyon dolarlık finansmanı 2021’in haziran ayında onayladı. Proje kapsamında kamu binalarında deprem dayanıklılığına yönelik donanımların iyileştirilmesi, restorasyon, yıkım veya yeniden inşası hedeflendi. Projeyle 140’ın üzerinde kamu binasında güçlendirme veya yeniden inşa çalışmaları yapılarak, deprem ve afet risklerine karşı dayanıklı hale getirilmesi amaçlandı. Projede, sismik risk bölgelerine göre belirlenen kriterlerle seçilen iller; İstanbul, İzmir, Tekirdağ, Kocaeli, Kahramanmaraş, Tunceli, Ardahan, Hatay, Uşak, Burdur, Manisa, Muğla ve Bingöl olarak sıralandı.
62 BİNA VARDI
Başvuruların 26 Ocak-10 Şubat tarihleri arasında gerçekleşecek ihale çağrısına üç ilde çıkıldı. 1982 ile 2007 yılları arasında yapılan 62 bina listelenirken, bunlar arasında Boğaziçi Üniversitesi, Marmara Üniversitesi, İstanbul Teknik Üniversitesi ve İstanbul Üniversitesi’nden çeşitli fakültelerin binaları, öğrenci yurtları, Kocaeli’nde yurtlar, Sakarya’da Hükümet Konağı yer aldı.
Kahramanmaraş merkezli depremler nedeniyle Hatay’da hastaneler, büyükşehir belediye binası, Çevre Bakanlığı’nın Hatay İl Müdürlüğü binası da yıkılmıştı.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Üşümeye hazır olun! Marmara’da hava sıcaklıkları 10 ila 12 derece azalacak
Son Dakika Haberleri... Rusya’da Yakalanan Berat Can Gökdemir’in Türkiye’ye İadesi Talep Edildi
SON DAKİKA... "Türkiye altında kalabilir" deyip uyardı: 7.2 büyüklüğünde deprem bekliyoruz
Bursa'da yarın okullar tatil mi 22 Kasım 2024? Valilikten açıklama geldi mi?
İstanbul'da lodos: Dev dalgalar oluştu, Kalamış Sahili göle döndü