İmralı'dan kaçış
“Gece Yarısı Ekspresi” filminin gerçek hayattaki kahramanı Billy Hayes, 29 Ekim'de New York'ta Türk Bayrağını göndere çekecek. Hayes, 1975 yılında İmralı Adası’ndan kaçmıştı.
Haberin Devamı
/

“Gece Yarısı Ekspresi” filminin gerçek hayattaki kahramanı Billy Hayes, 29 Ekim'de New York'ta Türk Bayrağını göndere çekecek. Hayes, 1975 yılında İmralı Adası’ndan kaçmıştı. Cnnturk.com için hazırlayan: Serdar Korucu
/

Hayes Selanik’te “Kaçışım çok kolay oldu. Planımızı aynen uygulayıp özgürlüğüme kavuştum” dedi.
Haberin Devamı
/

Billy Hayes’in kaçtığı Marmara’daki İmralı Adası ve gece gizlendiği kulübe görülüyor. Amerikalı gece bir kum motorunun sandalıyla denize açıldı.
/

Medyaya yansıyan ilk haritaya göre Hayes’in kaçış yolu gerçektekinden farklıydı: “Genç adam önce Mudanya açıklarında karaya çıktı, oradan süratli bir motorla karşıya geçip, Trakya oradan Yunanistan’a kaçtı ve Selanik’te Yunan makamlarına teslim oldu”
Haberin Devamı
Haberin Devamı
/

Hayes’in İmralı Cezaevi’nden kaçmasında parmağı olan sanılan sevgilisi Janet Lee’nin onu Selanik’teki Amerikan Konsolosluğu’nda karşıladığı ileri sürülmüştü.
/

Billy Hayes’in babası, İmralı Adası’ndan kaçan oğlunun aynı hafta içinde Amerika’ya dönmesinin beklendiğini söylüyordu.
Haberin Devamı
Haberin Devamı
/

Dönemin haberlerinde Hayes’in 5 yıl önce Yeşilköy Havaalanında, yurt dışına iki kiloya yakın esrar kaçırmak isterken yakalandığı ve yargılanması sonucu 30 yıl hapis cezasına çarptırıldığını hatırlatılıyordu.
/

Gazeteler haberi “İmralı Adası’ndan büyük firar” olarak duyururken manşetlerde ise ASALA’nın Avusturya eylemi vardı.
Haberin Devamı
Haberin Devamı
/

Gazeteler İmralı Adası’ndan kaçışın zorluğunun altını çiziyordu: “İmralı yarı açık cezaevinden kaçmak çok güç bir işti. Cezaevi bir ada üzerine kurulu ve emniyet tedbirleri altında tutuluyordu. Geceleri projektörler yanıyor çevreyi tarıyordu. Denizsen ise gelinemezdi. Adadan kaçış ancak Amerikalı Hayes’in gerçekleştirdiği şekilde olabilirdi. O da büyük bir cesaret ve kurnazlık işiydi. Hayes bu iskeleye yanaşan bir kum motoruyla hayalini gerçekleştirdi.”
/

“Hayes hürriyetine üç yıl kala ölümü göze alarak kaçış planını gerçekleştirdi. Atletik yapılı kaçak, her gün yanaşan balıkçı ve kum motorlarını gözlüyordu. O gece de arkadaşları koğuşlara girerken bir barakanın ardına saklandı. Gece karanlığında gözcülerden gizlenerek adeta sürünürcesine iskeleye bağlı motora bindikten bir buçuk saat sonra dalgalarla boğuştu ve sahile vardı. Köylüler kayalara çarpa çarpa parçalanan filikayı buldular.”
Haberin Devamı
Haberin Devamı
/

“Yakınlarının bildirdiklerine göre Hayes Salı gecesi New York eyaletinin North Babylon kentinde oturan ailesine telefon etmiş, cezaevinden kaçtığını bildirmiştir. Ancak Hayes’in nereden telefon ettiği saptanamamıştır.”
/

“Cezaevine ait bir sandalla 20 gün önce İmralı’dan kaçan ve 17 mil güneydeki Gemlik körfezine çıkmaya muvaffak olan 28 yaşındaki Amerikalı öğrencinin halen Yunanistan’da olduğu bildirilmiştir”
Haberin Devamı
Haberin Devamı
/

Türkiye’ye turist olarak gelmiş olan Hayes’in iki Fransızla arkadaşlık kurduğu, onlardan 300 dolarlık esrar satın aldığı için 30 yıla mahkum olduğu ifade ediliyordu.
/

Billy Hayes New York’a vardığındaysa İmralı’daki arkadaşlarına selam yolluyordu. Türkiye’deki cezaevinden kaçışının ayrıntılarını açıklamayacağını söyleyen Hayes, “İmralı’da çok eziyet çektim” diyordu.
Haberin Devamı
Haberin Devamı
/

Billy Hayes yaklaşık bir ay sonra ise kaçışının ayrıntılarını anlatma kararı veriyordu: “İmralı’da salça kazanına gizlenerek havanın kararmasını bekledim. Saat 22:00’de yüzerek kum motorunun arkasındaki kayığa bindim. Altı saat kürek çekerek Bandırma civarında bir küçük köy geldim. Otobüsle Bursa ve İstanbul’a, oradan da otobüsle Şeker Bayramı’nda Edirne’ye gittim. Meriç nehrini yüzerek Yunanistan’a geçtim.”
/

“Annesi demir parmaklıkların ardından kaçıp gelen oğlunun elini sıkıca tutuyor, yüzüne sürüyor, öpüyor, kokluyor. Onun bir esrar kaçakçısı mahkumu olduğunu unutmuş bile. “Her zaman bekledim onu” diyor Dottle, “Onu hiçbir zaman bırakmayacağım. Tekrar ayrılmayacağım ondan.” Anne Hayes’e göre Billy suçsuz.”
Haberin Devamı
Haberin Devamı
/

Dönemin Hürriyet gazetesi muhabiri Doğan Uluç’a konuşan Billy Hayes, eğer iade edilmesine karar verirse Amerika’dan kaçacağını, yine de yakalanır, Türkiye’ye getirilirse tekrar kaçacağını söylüyordu. “Türk hapishaneleri çok rahat ama kuru fasulye yemekten bıktım” diyen Hayes o zamanlar “Gece Yarısı Ekspresi”nin konu alacağı kitabı için ilk açıklamasını yapıyordu: “Bir yayınevi hatıratıma büyük para teklif etti”