İkinci Abdülhamit'in mirası harabeye döndü
İkinci Abdülhamit’in 127 yıl önce yaptırdığı yaptırdığı Hadımköy Askeri Hastanesi 2012 yılından sonra kullanılmadığı için harabeye döndü.
Haberin Devamı
/

1887 yılında temeli atılan Hadımköy Askeri Hastanesi 1891 yılında açıldı. İkinci Abdülhamit döneminde yaptırılan hastane 19. yüzyıl askeri mimari örneklerinden biriydi.
/

Hastane farklı dönemlerde tahliye hastanesi, kışla ve revir olarak hizmet gördü. Balkan Savaşı , I. Dünya Savaşı ve Çanakkale Savaşları sırasında önemli görevler üstlenen hastane Cumhuriyet döneminde de işlevine devam etti.
Haberin Devamı
Sözcü'den Özlem Güvemli'nin haberine göre; Hadımköy Askeri Hastanesi 1985 yılına kadar hastane olarak hizmetini sürdürdü. Daha sonra inzibat merkez karakolu olarak hizmet veren hastane binası 2012 yılından sonra kaderine terk edildi.
/

Bugünlerde uyuşturucu kullananların uğrak mekanı haline gelen hastane binası delik deşik edildi. İkinci Abdülhamit'in yaptırdığı hastane CHP'li İBB Meclis Üyeleri Nadir Ataman ve Hüseyin Sağ tarafından İstanbul 1 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu'na şikayet edildi. Tarihi bina ile ilgili inceleme yapılması talep edildi.
Haberin Devamı
Haberin Devamı
/

CHP'li Meclis Üyesi Nadir Ataman, kaderine terk edilen tarihi hastane için Galatarasay Suada üzerinde hak iddia eden İkinci Abdülhamit'in torunu Nilhan Osmanoğlu'na “Boğazı bırakıp biraz da Hadımköy'e bakın. Dedenizin mirası olan hastane mezbeleliğe dönmüş, uyuşturucu kullananların uğrak merkezi olmuş. Atalarımıza sahip çıkmak, tarihi mirasımıza sahip çıkmakla olur” çağrısı yaptı.
/

Son dönemlerde tarihi dizilerden öğrenen, tarihi mirasa sahip çıkmadan hamasetle tarihi çarpıtan bir anlayışın hakim olduğunu dile getiren Ataman “ Hamaset yaparak tarihten ders alınmaz. Kültürel mirasımıza, elimizdeki tarihi yapılara sahip çıkmadan Osmanlı özlemi ve özentisi içinde olanların İstanbul'da bulunan tarihi eserleri ne hale getirdiklerinin fotoğrafıdır bu hastanenin durum. Uygulamada atalarımızın mirasına vefasızlık gösterenlerin Osmanlı'yı, ecdadımızı, atalarımızı dilinden düşürmemesi hazin bir durumdur” dedi. İstanbul'u dünya kenti yapan tarihi miras, doğal ve kültürel varlıklar olduğuna dikkat çeken Ataman, “Bu varlıklarımıza sahip çıkmadan İstanbul'a rant gözüyle bakanların İstanbul'u getireceği tek nokta beton yığını bir kenttir” diye tepki gösterdi.
Haberin Devamı
Haberin Devamı
Restore edilsin talebi
/

CHP'li Meclis Üyesi Hüseyin Sağ ise 127 yıllık hastaneyi restore edip sağlık müzesine dönüştürmek gerektiğini ifade ederek “Taşınmaz kültür varlıklarımızın korunması için emlak vergilerinden pay kesilmektedir. Bu fonda biriken para ile 127 yıldır şifa dağıtan bu hastanenin restore edilmesi gerekli tüm girişimlerde bulunacağız” dedi.