hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    İç Güvenlik Paketi'nin komisyonda görüşüldü

    İç Güvenlik Paketinin komisyonda görüşüldü
    expand

    TBMM İçişleri Komisyonu'nda, İç Güvenlik Paketi'nin geri çekilen maddeleri üzerinde verilen önergelerin görüşüldü.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Komisyon'da, Başkan Mehmet Ersoy'un, "maddeler üzerinde konuşulmayacağı, önerge sahiplerinden birine söz verileceğine" ilişkin tutumuyla ilgili usul tartışmaları açıldı. MHP Konya Milletvekili Faruk Bal, TBMM İçtüzüğü'nde konuyla ilgili düzenlemede madde üzerinde görüşme yapılacağı ifadesinin bulunduğunu kaydederek, "Görüşme, sadece oylama değildir. Eğer milletvekillerine konuşma hakkı vermezseniz, o zaman Genel Kurul'daki olaylar aynen burada cereyan eder" dedi.

    Bal, verilen aradan önceki usul tartışmasında Ersoy'un önergelerin oylamasından sonra madde üzerinde milletvekillerine söz hakkı tanıyacağının söylediğini belirterek, "Şimdi söylediklerinizden dönüyorsunuz. Tutumunuz adamın önce idamına, sonra delillerin toplanması gibi oldu. Genel Kurul'da tasarının geneli ve birinci bölümü üzerinde konuşamadık, kürsü işgal edildi. O gerginlik şimdi buraya taşınıyor" diye konuştu.

    CHP Isparta Milletvekili Ali Haydar Öner, "yanan odunun davası olmaz. Ama sizin tutumunuza göre önce yakacağız, sonra üzerinde konuşacağız. Muaviye'nin devesi hikayesine döndürüyorsunuz; dişi mi, erkek mi? Dişiye erkek diyemezsiniz" dedi.

    MHP Osmaniye Milletvekili Hasan Hüseyin Türkoğlu'nun, "Tutumunuzla ilgili Kanunlar ve Kararlar Başkanlığı'ndan görüş istenmesini talep ediyorum" demesine Komisyon Başkanı Ersoy, "Görüş isteme ihtiyacı içinde değilim, ama sizin varsa uygulamamla ilgili itirazınız için TBMM Başkanlığı'na başvurabilirsiniz" karşılığını verdi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Türkoğlu'nun "Yanıt gelinceye kadar siz maddeleri görüşmeyi sürdürecek misiniz? Ya tutumunuz aleyhine bir karar verilirse..." sözüne Ersoy, "Geri döneriz" dedi.

    Güler, Komisyon'u terk etti

    İzmir Bağımsız Milletvekili Birgül Ayman Güler, geçmişte Komisyon üyesi olduğunu, İçişleri Komisyonu'nda bağımsız milletvekillerine temsil hakkı tanınmadığını söyledi.

    "Komisyon'a katkıda bulunma hakkım elimden alınmamalı. Yapılacak konuşmalar, önerge ve önerge sahipleriyle sınırlı tutulmamalı. Çünkü maddenin görüşülmesi gerekiyor" diyen Güler, önergeler üzerinde konuşma hakkı olup olmadığını sordu. Ersoy, Güler'e, önerge sahiplerinin söz hakkını kendisine tanıması halinde konuşabileceğini söyledi.

    Güler, "TBMM üyesinin söz söyleme hakkını ortadan kaldırdınız. Biraz sonra uygulama başlayacak. Bağımsız milletvekili olarak burada kalırsam, gazeteciler ve bürokratların konumuna düşeceğim" diyerek, Komisyon'u terk etti.

    Ersoy, tutumunda değişiklik olmayacağını belirterek, maddeler üzerindeki önergelerin görüşülmesine geçileceğini söyledi.

    Daha sonra 68. madde üzerinde verilen önergelerin görüşülmesine geçildi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Önergesi üzerinde konuşan HDP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan, "Bu tiyatroyu oynamak zorunda değilsiniz. Biliyorum size baskı var. Sizi vicdan azabından kurtarmak istiyorum. Bizim önergeleri kabul edin, çünkü bizimkinde vicdan var, sizinkinde teneke..." dedi. Kaplan'ın önergesinin reddedilmesinin ardından toplantıya yemek arası verildi.

    Komisyon başkanı AK Partili Mehmet Ersoy'un, "maddeler üzerinde konuşulmayacağı, önerge sahiplerinden birine söz verileceğine" ilişkin açıklamasına muhalefet itiraz etse de, usul tartışması sonrası karar değişmedi.

    Toplantıda görüşülen tasarının 68 ile 74'üncü arasındaki 7 maddesi AK  Partililerin önergesiyle paketten çıkarıldı.

    Önergenin gerekçesinde ise, muhalefetin engelleme çabalarına değinilerek, "bu çalışma düzeniyle meclis'in tatile gireceği tarihe kadar sadece kalan iki bölümünün yasalaştırılması mümkün görülmektedir" denildi.

    Muhalefet temsilcileri ise bu gerekçeye sert tepki gösterdi. Mhp konya milletvekili faruk bal, "muhalefet tutumu nedeniyle görüşme imkanı kalmadığı" ifadesini işaret ederek, "alçak bir gerekçedir" dedi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    CHP Gaziantep milletvekili Ali Serindağ da önerge sahiplerinin gerekçeyi değiştirmesini istedi.

    Tartışmaların ardından komisyon bugün saat 15.30'da yeniden toplanmak üzere dağıldı.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow