Hükümetin kurulması için gereken 45 günlük süre 23 Ağustos'ta doluyor
Hükümetin kurulması için tanınan 45 günlük sürenin 23 Ağustos'ta dolacak olması ve halen bir hükümetformülünün bulunmaması, erken seçim olasılığını yeniden gündemin üst sıralarına taşıdı.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 63. Hükümet'i kurmak için AK Parti Genel Başkanı ve Konya Milletvekili Ahmet Davutoğlu'nu 9 Temmuz'da görevlendirdi. Davutoğlu, CHP ve MHP ile koalisyon görüşmeleri öncesinde istikşafi çalışma yürütmesi için iki heyet görevlendirdi. CHP ile yapılan görüşmelerin ardından hazırlanan rapor Davutoğlu'na sunuldu. Davutoğlu'nun, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile önümüzdeki hafta bir araya gelmesi öngörülüyor. Bu
buluşmadan koalisyon kurulması kararı çıkmaması durumunda MHP ile görüşmeler yapılacak.
AK Parti'nin her iki parti ile koalisyon oluşturamaması durumunda, azınlık hükümeti ile seçime gidilmesi bekleniyor. Azınlık hükümetine MHP'nin destek vermesi durumunda ise iki partinin üzerinde anlaştıkları tarihte seçimler yenilenecek. Bu durumda ise seçimlerin kış şartları altında değil bahar aylarında yapılabileceği konuşuluyor.
45 gün içinde hükümet kurulamazsa
Anayasa'nın 116. maddesi gereği yeni seçilen TBMM'de Başkanlık Divanı seçiminden sonra 45 gün içinde Bakanlar Kurulunun kurulamaması halinde Cumhurbaşkanı, TBMM Başkanına danışarak seçimlerin yenilenmesine karar verebiliyor. Yenilenme kararı Resmi Gazete'de yayımlanıyor ve seçime gidiliyor. Erdoğan'ın Anayasa gereği, Davutoğlu'na hükümeti kurmak için verdiği 45 günlük süre, 23 Ağustos'ta sona eriyor.
TBMM seçimleri, Anayasa'nın 77. maddesine göre, 4 yılda bir yapılıyor. Meclis, bu süre dolmadan seçimin yenilenmesi kararı alabileceği gibi Anayasa'da belirtilen şartlar altında Cumhurbaşkanı tarafından verilecek karara göre de seçimler yenilenebiliyor. Yenileme kararı, TBMM tarafından verilmişse Meclis, seçimin yapılacağı tarihi de belirliyor. Yenileme kararının Cumhurbaşkanınca verilmesi halinde bu kararın alındığı günden sonra gelen 90. günü takip eden ilk pazar seçim
yapılıyor.
Seçimlerin yenilenmesine veya ara seçim yapılmasına karar verildiği hallerde Yüksek Seçim Kurulu (YSK), ilgili kanunların seçimlere ilişkin tespit ettiği süreleri kısaltarak uygulayabiliyor.
Devlet Bahçeli koalisyon için tarih ve saat verdi
2007'deki erken seçim kararı
Türkiye'de, 2007 Kasımı'nda yapılması planlanan milletvekili seçimi, 22 Temmuz 2007'de gidilmişti. TBMM, YSK ile görüşerek, seçim tarihini belirlemişti. YSK yaptığı toplantıda, 22 Temmuz 2007'den önce seçimlere gidilmesinin kendileri açısından fiilen ve hukuken imkansız olduğuna karar vermiş ve 22 Temmuz'da seçim yapılabileceğine ilişkin görüşlerini, TBMM Anayasa Komisyonuna bildirmişti.
YSK'nın hazırladığı seçim takvimi, seçim iş ve işlemlerinin yürütülmesi için belli süreler öngörüyor. Kurul, 2007 seçimlerinde takvimi 4 Mayıs 2007'de açıklamış ve seçime hazırlanması için tanınan süreyi kısaltarak, 80 gün sonra seçimi yapmıştı. YSK, seçim sürelerini kısaltma yetkisi gereği,
2002'deki seçimin hazırlığını da 89 günde tamamlamıştı. Bu süreler dikkate alındığında, yenilenmesine karar verilmesi halinde milletvekili seçiminin 15 ya da 22 Kasım'da yapılması ihtimali ön plana çıkıyor.
YSK seçime hazır
Bu arada, her an seçime hazırlıklı olmak amacıyla çalışmalarını sürdüren YSK, 7 Haziran'da yapılan milletvekili genel seçiminin ardından tükenen kağıtlar için ihaleyi tamamladı.
Devlet Malzeme Ofisi aracılığıyla ihalesi yapılan filigranlı beyaz kağıtların en geç ekimde hazır olacağı öngörülüyor.
HDP'den "vicdani ret" için yasa teklifi
"45-50 güne kadar kısaltılabilir"
AK Parti'nin Yüksek Seçim Kurulu (YSK) temsilcisi Şeref Malkoç, yaptığı açıklamada, Cumhurbaşkanı'nın seçimlerin yenilenmesine karar vermesi halinde yasa gereği tanınan 90 günlük sürede seçim hazırlıklarının ve kampanyaların yapıldığını hatırlattı.
Bunun dışında TBMM'nin seçimlerin yenilenmesine yani erken seçime karar vermesi halinde yasalarda belirtilen sürenin kısalabileceğini vurgulayan Malkoç, şöyle konuştu:
"Ne kadar kısalır, 75 güne, 60 güne inebilir. Daha önce YSK en kısa takvimi 50 gün içerisinde de yapmış, yetiştirmiştir. Dolayısıyla Sayın Cumhurbaşkanı'nın karar vermesi halinde süre 90 gün orada kanunda açık hüküm var. Ancak TBMM erken seçim kararı alırsa o zaman bu süre kısalabilir, 45-50 güne kadar kısaltılabilir. Bu kısaltmayla ilgili değerlendirme yapılırken mutlaka YSK görüşü alınır. Sıkışık bir takvim olur ama 50 günde yapabilir. YSK, teknik olarak zaten her zaman seçime hazır, tecrübesi de var orada problem yok. Teknik ve maddi olarak hazır."
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Trafikte polis kurşunu! Ünlü mimar Turgut Toydemir hayatını kaybetti
Son dakika | Hafta sonu plan yapanlar dikkat! Meteoroloji tek tek uyardı: 17 il için sarı ve turuncu kodlu alarm
SON DAKİKA! İZMİR, MUĞLA, AYDIN... Meteoroloji Tek Tek Uyardı! Çok Kuvvetli Geliyor! Dikkat...
İngiltere'de Türk profesör ölü bulundu! Eşinden açıklama
HABER || Kahire'de tarihi zirve: Peş peşe önemli görüşmeler! Erdoğan'dan 'terörsüz Suriye' mesajı