Hukuk mesleklerine giriş sınavı nedir, ne zaman, şartları neler?
Hukuk eğitimi ve mesleklerine ilişkin yapılan düzenlemelerle ilgili olarak Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, önemli açıklamalarda bulundu. Bakan Tunç, hukuk fakültelerine kabul edilen öğrenci kontenjanlarının mevcut 125 bin seviyesinden 100 bine indirilmesi için adımların atılacağını belirtti. Bakan Tunç bu kapsamda 'Hukuk mesleklerine giriş sınavının yolda olduğunu söyledi. Peki, Hukuk mesleklerine giriş sınavı nedir, ne zaman, şartları neler? İşte detaylar.
Hukuk mesleklerine giriş sınavı detayları Adalet Bakanı Yılmaz Tunç'un açıklamaları sonrasında merak edildi. Hukuk fakültesindeki kontenjanlara ve avukatlık stajına dair önemli bilgiler veren Bakan Tunç hukuk mesleklerine giriş sınavı için hazırlıkların yapıldığını belirtti. Yeni düzenlemede, hukuk fakültesinden mezun olanların avukatlık stajına başlayamayacak ya da hakimlik savcılık sınavına giremeyecekler.
HUKUK MESLEKLERİNE GİRİŞ SINAVI NEDİR, NE ZAMAN?
Yılmaz Tunç açıklamasında "Hukuk fakültelerinden mezun olan genç kardeşlerimiz 'Hukuk mesleklerine giriş' sınavını kazanacak. Önümüzdeki yıldan itibaren 2024'ten itibaren bu sistem başlıyor. " ifadelerini kullandı. Hukuk eğitimiyle ilgili çalışmalar da yaptıklarını belirten Tunç, hukuk fakültelerinin fazla olduğunu söyledi. Bakan Tunç, kontenjanlarla ilgili sınırlamanın 125 bin olduğunu, bunu 100 bine düşürmek için çalışmalar yapıldığını belirten belirtti.
YILMAZ TUNÇ'TAN HUKUK MESLEKLERİNE GİRİŞ SINAVI AÇIKLAMASI
Erzurum'a Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Atatürk Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğrencilerinin düzenlediği 'Meclis simülasyonu' toplantısına katıldı. Tunç, “Hukuk fakültesinden mezun olan kardeşlerimiz direk avukatlık stajına başlayamayacak ya da hakimlik savcılık sınavına giremeyecekler. Hukuk fakültelerinden mezun olan genç kardeşlerimiz 'Hukuk mesleklerine giriş' sınavını kazanacak. Önümüzdeki yıldan itibaren 2024'ten itibaren bu sistem başlıyor. Giriş sınavını kazanan kardeşimiz avukat olmak istiyorsa avukatlım stajına başlayabilecek. Yeni dönemde hakim savcı adaylığını da kaldırdık. Yerine hakim ve savcı yardımcılığı sistemini getirdik. Önceden adaylık 2 yıl sürüyordu. Yardımcılık 3 yıl sürecek. Bir yılını Adalet Akademisi’nde güçlü bir eğitim alarak geçirecekler. O eğitimler sırasında ara sınavları geçecekler. Sonrasında o eğitimi tamamladıktan sonra 2 yıl boyunca tecrübeli hakim ve savcıların yanında yardımcı olarak çalışacaklar. Yargısal kararlara imza atamayacaklar ama diğer konularda hakim ve savcılarımızın yardımcısı olarak usta-çırak ilişkisi içerisinde çalışacaklar. O tecrübeli hakim ve savcılarımız onlara puanlar verecekler. O puanlar akademideki puanlarla toplanacak. Belli bir puanı toplayan hakimlik ve savcılık mesleğine kabul için Hakimler Savcılar Kurulu'nun önüne gelecek."
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Bolu'da yangın sırasında 12. kattan atlayan Şevval Şahin hayatını kaybetti! Yoğun bakımdaydı!
Dikkat! Meteoroloji haritayı güncelledi: Kar, buz, sis, sağanak...
Sahte peygamber Gönül Derman Aytimur tutuklandı! Evinden çıkanlar şoke etti...
Ruanda Cumhurbaşkanı Kagame Beştepe'de
DMM, "Kültür ve Turizm Bakanlığı Kartalkaya'da yanan binayı yıkmak istiyor" iddiasını yalanladı