hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    HSYK teklifine AK Partili vekilden eleştiri

    HSYK teklifine AK Partili vekilden eleştiri
    expand

    AK Parti Kastamonu Milletvekili ve TBMM Adalet Komisyonu Başkanvekili Hakkı Köylü, HSYK'nın yapısında ve çalışma usullerine ilişkin esaslarda değişiklik içeren kanun teklifindeki bazı hükümlerin doğru olmadığı kanaatinde bulunduğunu, HSYK üyeleri hakkındaki disiplin soruşturmalarının Adalet Bakanı tarafından sonuçlandırılmaması gerektiğini söyledi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    TBMM Adalet Komisyonu'nda Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'nin görüşmelerinde, teklifin anayasaya aykırı olduğuna ilişkin usul tartışmaları devam etti.

    CHP Mersin Milletvekili Ali Rıza Öztürk, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ'ın, Kamu Başdenetçisi Nihat Ömeroğlu ile Yargıtay 13. Ceza Dairesi Başkanı İsmail Rüştü Cirit'in, İstanbul merkezli operasyonla ilgili geçici görevle Bakırköy Cumhuriyet Başsavcıvekilliğine atanan Zekeriya Öz ile görüşmesini açıklığa kavuşturması gerektiğini söyledi.

    Öztürk, "Görüşmeye kimin aracılık yaptığı, hangi AKP milletvekilinin Ombudsman ile görüştüğü konusunda bende bilgi var" dedi.

    Teklifin Anayasa'ya aykırı olduğunu iddia eden Öztürk, "Anayasa Mahkemesi'nden döneceğini biliyorsunuz. 'Mahkeme karar verene kadar işimizi yapalım' diyorsunuz" dedi.

    MHP Konya Milletvekili Faruk Bal, teklifle yargı bağımsızlığı ile ilgili hiçbir alan bırakılmadığını ifade ederek, "Adalet Bakanı her şeye kadir ve hakim yetkilerle donatılmış" diye konuştu.

    AK Parti Kastamonu Milletvekili ve Adalet Komisyonu Başkanvekili Hakkı Köylü de teklifi kısmen eleştirdi.

    Teklifin bazı maddelerinin Anayasa'ya aykırı olduğunun iddia edildiğini belirten Köylü, bunların görüşmelerde değiştirilebileceğini söyledi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Köylü, teklifteki bazı hükümlerin doğru olmadığı kanaatinde bulunduğunu dile getirerek, "Kurul üyeleri hakkındaki disiplin soruşturmalarının Adalet Bakanı tarafından sonuçlandırılmasını doğru bulmuyorum. Adalet Bakanı'nın disiplin soruşturmasını başlatması doğrudur. Kurul içinden komisyon kurarak inceletir, rapor düzenletir. Rapor Genel Kurul'a sunulur, Genel Kurul rapora göre karar verebilir" ifadesini kullandı.

    Hakkı Köylü, HSYK daire başkanlarının ve tetkik hakimlerin de Adalet Bakanı tarafından atanacak olmasının yanlış olduğunu ifade ederek, diğer itirazlarını da maddelerin görüşülmesi sırasında belirteceğini söyledi.

    CHP Konya Milletvekili Atilla Kart ise teklifin tali komisyon olarak Anayasa Komisyonu'nda görüşülmesi için 9 üyenin imzasıyla Anayasa Komisyonu ve Meclis Başkanlığı'na başvurduklarını, İçtüzüğün 26. maddesine göre komisyonun toplanmak zorunda olduğunu ve Adalet Komisyonu'nun bu süreçte teklifi görüşemeyeceğini öne sürdü.

    TBMM Adalet Komisyonu Başkanı Ahmet İyimaya, komisyonun bugün "Gerilimli ancak faydalı görüşmeler" yaptığını belirterek, görüşmelere saat 14.00'te devam edilmek üzere toplantıyı kapattı.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow