HSYK, Lice davasında yargılama izni verdi
Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) 3'üncü Dairesi, İzmir 1'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nin Diyarbakır'ın Lice İlçesi'nde Tuğgeneral Bahtiyar Aydın, 1 uzman çavuş ve 14 sivilin öldürülmesiyle ilgili verdiği, yargılamayı durdurma kararını bozdu.
Diyarbakır Barosu Başkanı Tahir Elçi, HSYK'nın soruşturma izni verdiğini ve davanın kaldığı yerden devam edeceğini söyledi.
Diyarbakır'ın Lice İlçesi'nde 22 Ekim 1993 yılında Tuğgeneral Bahtiyar Aydın ve 1 uzman çavuş ile birlikte 14 sivil yurttaşın öldürülmesiyle ilgili dava dosyasına bakan İzmir 1'İnci Ağır Ceza Mahkemesi'nin, sanıklar dönemin Diyarbakır Jandarma Alay Komutanı Emekli Albay Eşref Hatipoğlu ve Üsteğmen Tünay Yanardağ hakkında verdiği yargılamayı durdurma kararı, HSYK 3'üncü Dairesi'nden döndü.
Yapılan başvuruyu değerlendiren HSYK 3'üncü dairesi, 6526 sayılı Kanun'un 19'unc maddesi ile TMK 10'uncu madde ile görevli ve yetkili Ağır Ceza Mahkemelerinin kaldırılmasına atıfta bulunarak, "Kanunun 1'inci maddesin son fıkrasına göre, 'Bu kanunla yürürlükten kaldırılan Terörle Mücadele Kanunu'nun 10'uncu maddesi kapsamına giren suçlarla ilgili olarak bu maddenin yürürlüğe girdiği tarih itibariyle açılmış davalarda sanığın taşıdığı kamu görevlisi sıfatı dolayısıyla, hakkında soruşturma yapılabilmesi için izin veya karar alınması gerektiğinden bahisle durma veya düşme kararı verilemez' hükmü uyarınca ilgililer hakkında kurulumuz tarafından yapılacak usuli bir işlemin bulunmadığı sonuç ve kanaatine varılmıştır" dedi.
HDP'li Özdal Üçer: "Sıkışınca Öcalan'a koşuyorlar"
HSYK 3'üncü Dairesi'nin oy birliği ile verdiği karar gereğince sanıklar, dönemin Jandarma Alay Komutanı Emekli Albay Eşref Hatipoğlu ve Üsteğmen Tünay Yanardağ hakkındaki ceza dosyası mahkemeye geri gönderildi. İzmir 1'inci Ağır Ceza Mahkemesi, sanıkların en üst dereceli kolluk amiri olması nedeniyle yargılamayı durdurup, Adalet Bakanlığı'ndan kovuşturma izni istemişti.
Davayı takip eden avukatlardan biri olan Diyarbakır Barosu Başkanı Tahir Elçi, İzmir'deki mahkemenin Hatipoğlu'nun dönemin en yüksek kolluk amiri olması, kanun ve HSYK'nın 3 nolu genelgesi uyarınca hakkında dava açılması için izin istenmesi gereğince yargılamanın durdurulduğunu belirterek, "HSYK 3'üncü Dairesi aldığı karar ile soruşturma izni verdi ve yargılama kaldığı yerden devam edecek" dedi.
Hazırlanan iddianamede, dönemin Diyarbakır Jandarma Alay Komutanı emekli Albay Eşref Hatipoğlu ve Üsteğmen Tünay Yanardağ hakkında taammüden öldürme, halkı isyana ve birbirini öldürmeye teşvik suçlarından ağırlaştırılmış ömür boyu hapis ve 24 yıla kadar hapis cezaları istenmişti. Tutuksuz yargılanan snakıların avukatları müvekkillerinin can güvenliği için davanın başka şehre alınmasını talep etmesi üzerine dava İzmir 1'inci Ağır Ceza Mahkemesinde görülüyordu.
Güneydoğu'da görev yapan zırhlı araçlara "ayar"
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
MEB 50 uzman yardımcısı alımı başvuruları ne zaman başlayacak, şartları neler? MEB PERSONEL ALIMI BAŞVURU EKRANI!
TOKİ 250 bin konut başvurusu ne zaman, nasıl yapılır, şartları neler? TOKİ 250 BİN KONUT BAŞVURUSU 2025 E-DEVLET EKRANI!
İlk Kez Konuştu: Umut'a Görüntüleri Sordum, Bana Dedi Ki...
SON DEPREMLER LİSTESİ 23 ARALIK 2024: Deprem mi oldu, nerede, kaç şiddetinde? Kandilli Rasathanesi açıkladı: Kahramanmaraş, Mardin, Bilecik...
Erzurum'daki Çığda Ölen Milli Judocu Emre, Son Yolcuğuna Uğurlandı: İkizi Tabutun Başından Bir An Olsun Ayrılmadı...