Hoca pankartı görememiş çünkü...
"Ergenekon" davasında tanık olarak dinlenilen eski 9 Eylül Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Emin Alıcı, rektörlerin 2003'teki Anıtkabir yürüyüşüne katıldığını ancak mitingde açılan "Ordu göreve" pankartını, boyu kısa olduğu için göremediğini söyledi. Prof. Dr. Türkay Tüdeş ise "Ben o tür şeylere tövbeliyim" diyerek yürüyüşe katılmadığını anlattı.
İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmada, tutuklu sanıklardan eski İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fatih Hilmioğlu'nun tanığı olarak çağrılan eski Karadeniz Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Türkay Tüdeş dinlenildi.
Mahkeme Heyeti Başkanı Hasan Hüseyin Özese, Hilmioğlu'nun dilekçesinde, "19 Eylül 2003'te Jandarma Genel Komutanlığı'nın Bilkent'teki sosyal tesislerinde rektörlerin katıldığı iddia edilen yemekli toplantıya, Karadeniz Teknik Üniversitesi rektörünün de katıldığı iddialarına yer verdiğini" belirterek, Tüdeş'e bu toplantıda nelerin konuşulduğunu sordu.
"Böyle bir toplantıya katılmadım. Haberim yok. Jandarma Genel Komutanlığı'nın da nerede olduğunu bilmem" diyen Tüdeş'e, Özese, "YÖK Yasa Tasarısı'na rektörlerin karşı olduğu belirtiliyor. Tasarıyla ilgili kimlerle görüşüldü. Hükümet yetkilileriyle, komutanlarla görüşüldü mü?" diye sordu.
AK Parti'nin iktidara geldiği 2002 seçimlerinden sonra YÖK Kanunu'nu değiştirme istediğinde olduğunu belirten Tüdeş, şunları anlattı:
"Üniversitelerarası kurulda hükümet bir şey hazırlayacağına, biz tasarı hazırlayarak hükümete verelim, biz teklif edelim denildi. Hatta bunun için bir komisyon da kuruldu. Hazırlanan taslağı üniversitelerarası kurulda görüşelim, sonra YÖK Başkanı Erdoğan Teziç'e verelim fikri oluştu. 2004 yılının başında bir toplantı yapıldı. Teziç, taslağı görüşmeden Başbakan'a iletmiş. Bunun üzerine büyük gürültü koptu. Yıldız Teknik Üniversitesi'ndeki bu toplantıda en arka sırada oturdum. Hiç söz almadım. Rektörlüğümün bitmesine 6 ay vardı. Arkadaşlarımız YÖK Başkanı Teziç'e, 'kurulda görüşülmeden neden Başbakan'a verdi' diye çok ağır ithamlarda bulundular, çok ağır sözler söylendi. Teziç, Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer ile görüşmüş. Sezer, tasarıyı Başbakan'a da sunabilirsiniz demiş."
Bu toplantından bir kaç ay sonra da ODTÜ'de başka bir toplantı olduğunu ifade eden Tüdeş, "Trabzon uçağı geciktiği için toplantıya yarım saat geç girdim. Topa tutan, ağır ithamlarda bulunan rektörlerin çoğu YÖK Başkanı'na yağ yapıyorlardı. Seçimler yaklaşıyordu. Ben de 'önceki toplantıda ağzınıza geleni söylediniz, şimdi yağ yapıyorsunuz bu ne biçim iş' dedim. Toplantının ardından bazı arkadaşlarımız sözlerimden dolayı beni takdir etti" diye konuştu.
"Bu tür toplantılara iştirak etmedim"
Özese'nin "YÖK Yasa Tasarısı'yla ilgili komutanlarla görüştünüz mü?" sorusuna Tüdeş, "Biz Anadolu üniversitelerindeki rektörleriz. Sabah uçakla koştura koştura Ankara'ya gidip, akşam da koştura koştura geri döneriz. Bu tür toplantılara iştirak etmedim" diye yanıt verdi. Tüdeş, savcı Mehmet Ali Pekgüzel'in soruları üzerine de, 1996-2004 yılları arasında Karadeniz Teknik Üniversitesi'nde rektörlük taptığını, davanın tutuklu sanıklarından emekli Orgeneral Şener Eruygur'u ise tanımadığını söyledi.
Pekgüzel "19 Eylül 2003'teki Jandarma Genel Komutanlığı'nın yemekli toplantısına siz katılmadığınızı söylüyorsunuz ama, Atatürkçü Düşünce Derneği'nde yapılan aramada ele geçirilen Jandarma Genel Komutanlığı'nda hazırlanan gizli belgede, bu toplantıya katılan üniversite rektörleri arasında Trabzon Üniversitesi'nin de yazıldığı görülüyor" diyerek, kendisinin yerine üniversiteden başka birinin katılmış olup olmayacağını sordu. Bu konuda bir bilgisi olmadığını, komutanlarla ilgili 1996'da Genelkurmay karargahında 50-60 rektörün bulunduğu bir toplantıya katıldığını ifade eden Tüdeş, "Yeni seçilen rektörlere Türkiye'deki aşırı sağ ve aşırı sol hareketlerin anlatıldığı bir brifing verildi. 14 tane paşa vardı. 'Ben burada paşa enflasyonu var, bizim orada bir tane' diyerek espri yaptım. 12 Eylül Darbesi'nden sonrada böyle bir toplantıya katıldım" dedi.
25 Ekim 2002 yılında rektörlerin katıldığı Anıtkabir yürüyüşünde olup olmadığı sorulan Tüdeş, "Ben o tür şeylere tövbeliyim. Hep uzak durdum. 1984 yılında bu gibi toplantılara katılmamak için tövbe ettim" şeklinde yanıt verdi. "Sağcı" olduğu için birçok zorluk çektiğini anlatan Tüdeş, şunları söyledi:
"Eşim 1984'te 34 yaşındayken hayatını kaybetti. O günden sonra tüm olaylardan uzak durmak için tövbe ettim. Karım ölünce 12 ve 5 yaşındaki çocuklarımla kalakaldım. Biz karımla çok mücadeleler verdik, çok kavgalar ettik. Bizi çok ezmeye çalıştılar. Sağcı olmanın zorluklarını çektik. 12 Eylül'de en güvendiğimiz ordu biz sağcıları silindir gibi ezdi. Rütbelilerden uzak durdum."
Savcı Pekgüzel'in, Fatih Hilmioğlu 19 Eylül 2003'teki yemekli toplantı nedeniyle Tüdeş'i tanık olarak çağırdığını belirterek, "Katılmadığınızı söylediniz. Aranızda husumet mi var. Niye tanık olarak gösterdi sizi" dedi. "Bilmiyorum. Tanımıyorum kendisini" diyen Tüdeş, "Fatih beyle üniversitelerarası kurulun dışında çay bile içmişliğimiz yok. Meşreplerimiz farklıdır" diye konuştu.
Tutuklu sanıklardan CHP Milletvekili Mehmet Haberal'ı, "Hilmioğlu kadar bile" tanımadığını ifade eden Tüdeş, davanın tutuksuz sanıklarından eski MGK Genel Sekreteri emekli Orgeneral Tuncer Kılınç ile de bir tayinle ilgili ricası üzerine görüştüğünü anlattı.
Tüdeş, yine tutuksuz yargılanan eski YÖK Başkanı Kemal Gürüz'ün, rektör olduğu dönemde kendisini aradığını belirterek, şöyle devam etti:
"Kemal Gürüz, 'Tuncer Paşa'nın bir tayinle ilgili ricası var, mümkün mü' dedi. Tülay Bakır'ın profesör olarak üniversiteye dönmek istediğini söyledi. Ben de 'bakalım' dedim. Daha sonra Gürüz'e olamayacağını söyledim. 'Siz arkadaşsanız eğer, müsaade edin ben MGK binasına gidip, söyleyeyim' dedim. Gittim. 'Ben oraya yeni iki tane doçent atadım. Önünüzü tıkamayacağım, diye onlara söz verdim. Bu hanım üniversiteden ayrılmış. Doçent olarak istiyorsa, alalım' dedim. O da telefonla bir yerleri aradı. Tülay hanım kabul etmiyormuş dedi. Teşekkür etti. Sonra benim almadığım arkadaş Samsun'daki 19 Mayıs Üniversitesi'ne girdi. AK Parti'den de milletvekili oldu."
"Ordu göreve' pankartını boyum kısa olduğu için göremedim"
"Ergenekon" davasında tanık olarak dinlenilen eski 9 Eylül Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Emin Alıcı ise 25 Ekim 2003'te düzenlenen rektörlerin Anıtkabir yürüyüşüne katıldığını belirterek, "Mitingde açılan 'Ordu göreve' pankartına, bizim düşüncemizi yansıtmadığı için, hepimiz tepki gösterdik" dedi.
Prof. Dr. Emin Alıcı, 25 Eylül 2003 tarihinde rektörlerin Anıtkabir yürüyüşüne katıldığını belirterek, şöyle devam etti: "Diğer üniversitelerin rektörleri de vardı. Yürüyüşte kaç kişi olduğunu bilmiyorum. Mitingde açılan 'Ordu göreve' pankartına, bizim düşüncemizi yansıtmadığı için, hepimiz tepki gösterdik. Organizasyonu yapan Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nusret Aras, platforma çıkıp mikrofonu eline alıp 'O pankartı kaldırın ve miting alanınından çıkın' dedi. Çünkü mitingin amacı bu değildi. Bu tür toplantılarda, bir grup çıkıp beklenmedik şeyler yapabiliyor. Daha sonra bu tür provokasyonlara karşı çok dikkatli olunması, gerekirse toplantı yapılmamasını aramızda konuştuk. Bu olay hepimizin tepkisini çekti."
Sorular üzerine Alıcı, "Ben o pankartı boyum kısa olduğu için göremedim ancak yanımdaki rektörler pankart açıldığını söylediler. Ön tarafa gidip bakmak istedim ancak çok kalabalıktı" dedi.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
BOLU'DA YANAN OTEL HANGİSİ? Grand Kartal Otel kimin, ne zaman yapıldı? Mazhar Murtezaoğlu ile ilgili bilgiler...
Cam silmeye çıktığı 13’üncü kattaki pencereden düşüp, öldü
Son Dakika! Bolu'daki Kartalkaya Yangınında Kızı ve Torununu Kaybetti: Taptaze Filizlerim Ölmemeliydi
EKPSS TERCİHLERİ NE ZAMAN BİTECEK? 2025 EKPSS tercih sonuçları için tarih araştırmaları başladı!
HABER|| Yangın faciasında 76 kişi can verdi: Tarifsiz acı! Son veda...