‘Hiranur Vakfı’nda yaşanan istismar davası başladı: Yayın yasağı ve gizlilik kararı
Yusuf Ziya Gümüşel’in kızı H.K.G.’yi 6 yaşındayken Kadir İstekli’yle imam nikahı kıyarak yıllarca cinsel istismara maruz bırakmasına ilişkin davanın ilk duruşması dün görüldü. Baroların ve STK’ların katılma taleplerini reddeden mahkeme, yayın yasağı ve gizlilik kararı vererek, basın mensuplarını salondan çıkardı...
İsmailağa Cemaati’ne bağlı Hiranur Vakfı’nın kurucusu Yusuf Ziya Gümüşel’in kızı H.K.G.’yi 6 yaşındayken dini nikahla 29 yaşındaki Kadir İstekli ile evlendirdiği, küçük kızın yıllarca cinsel istismara maruz kalmasına göz yumduğu iddiaları kamuoyunda infial yaratmıştı. Baba Yusuf Ziya Gümüşel ve anne Fatıma Gümüşel’in “zincirleme şekilde çocuğun cinsel istismarı” suçundan 22 yıl 6 aya kadar hapis istemi, Kadir İstekli hakkında ise “zincirleme şekilde çocuğun cinsel istismarı” ve “cinsel saldırı” suçlarından 67 yıl 10 ay 15 güne kadar hapis cezası istemiyle dava açıldı. Davanın ilk duruşması dün görüldü.
Anadolu 2. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki duruşmaya tutuklu sanıklar Kadir İstekli, Yusuf Ziya Gümüşel ve avukatları katıldı. Tutuksuz sanık anne Fatıma Gümüşel ise duruşmaya katılmadı. Duruşmaya katılmayan müşteki H.K.G’yi ise avukatları temsil etti. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ve İstanbul Barosu avukatları ile Kadın ve Demokrasi Derneği (KADEM) ve Saadet Öğretmen Çocuk İstismarı ile Mücadele Derneği (UCİM) avukatları da duruşmaya katıldı. Duruşmaya milletvekilleri de izleyici olarak katıldı. Duruşmaya gelen 40 il barosundan temsilciler de katılma talebinde bulundu.
‘Ruh sağlığı bozuk’
Baroların ve STK’ların katılma taleplerinin ardından söz verilen Kadir İstekli’nin avukatı Eyüp Akıncı, “Katılma taleplerinin reddine karar verilmesini talep ediyoruz. Kapalı oturum yapılması elzemdir” dedi. Fatıma Gümüşel’in avukatı Fatih Atalay da, “Sanıkların masumiyet karinesi ihlal ediliyor. Aile bakanlığı hariç bütün katılma taleplerinin reddine karar verilmesini talep ederim” ifadelerini kullandı. Yusuf Ziya Gümüşel’in avukatı Engin Kartal ve diğer iki avukatı da aynı yönde talepte bulundu.
Milliyet'ten Elif Altın'ın haberine göre, Kararını açıklayan mahkeme, mağdur ve vekili ile Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın katılma taleplerinin kabulüne karar verdi. Mahkeme ayrıca duruşmanın bundan sonrasının tamamen kapalı yapılmasına ve yayın yasağı getirilmesine karar verdi. Bu kararın ardından basın mensupları ve katılma talepleri kabul edilmeyen avukatları salonun dışına çıkardı. Mahkeme, sanık anne Fatıma Gümüşel, M.S.G., A.H.G. ve F.B.G.’nin sonraki duruşmaya zorla getirilmelerine karar vererek duruşmayı 27 Şubat’a erteledi. Öte yandan mahkemenin talep ettiği mağdur H.K.G.’nin ruh sağlığına ilişkin rapor da dosyaya girdi. Raporda, cinsel istismar olayından dolayı mağdurenin ruh sağlığının bozulduğu vurgulandı.
‘Çocukların, kadınların sesi olacağız’
İstanbul Barosu Başkanı Filiz Saraç, “Çocukların sesi olmak, kadınlarımızın sesi olmak için bugün buradaydık. Barolar, avukatlar, talepleri kubul edilmese de duruşmaları takip edileceklerdir. Sarıklarıyla, cumhuriyet hukukuyla kavgalı bu yapılar neden denetlenmediklerinin hesabını vermeleri gerekenlerdir” dedi.
Hiranur Vakfı üyelerinden tekbirli destek
Duruşma öncesi adliyede yoğun güvenlik önlemleri alındı. Adliye önünde kadın dernekleri ve STK’lar çocuk istismarını protesto etti. Hiranur Vakfı üyeleri de sarıklı cübbeli kıyafetleriyle adliye önünde toplandı. Sloganlar atarak tekbir getiren grup, Yusuf Ziya Gümüşel’e destek içerikli pankartlar açtı.
Savunma yapmadılar
Duruşmada Yusuf Ziya Gümüşel sağlık sorunlarını mazeret göstererek, Kadir İstekli ise iddianamenin kendisine tebliğ edilmediği gerekçesiyle savunma yapmadı.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Sultangazi'deki cinayetin yeni görüntüleri ortaya çıktı
Polis çevirmesinde şaşırtan olay! Yakalanınca espri yapmaya başladı
İETT otobüsü ile cip çarpıştı: 1 ölü, 4 yaralı
Dehşet Evi: Villada anne ve kızı ölü, baba ise ağır yaralı
Yıl Sonu Devreye Giriyor: 11 soruda yeni "depozito" sisteminin merak edilenleri!