Hilmi Yarayıcı'nın, Gökçek hakkındaki şikayetine takipsizlik
Eski Grup Yorum üyesi, CHP Hatay Milletvekili Hİlmi Yarayıcı, katıldığı programlarda, kendisinin "DHKP-C'li olduğu" yönünde açıklamalar yaptığı iddiasıyla Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Gökçek hakkında "hakaret ve iftira"dan suç duyurusunda bulundu. Savcılık, Gökçek'in açıklamalarını "ifade özgürlüğü" kapsamında değerlendirdiği takipsizlik kararında, Voltaire ve Descartes ve Rosa Luxemburg'dan düşünce ve ifade özgürlüğüne yönelik örnekler verdi.
Eski Grup Yorum üyesi, CHP Hatay Milletvekili Hilmi Yarayıcı'nın, katıldığı programlarda kendisinin "DHKP-C'li olduğu" yönünde açıklamalar yaptığı iddiasıyla Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek hakkındaki suç duyurusu üzerine başlatılan soruşturmada takipsizlik kararı verildi.
Hayko Bağdat'a Gökçek'e hakaret cezası
Hayko Bağdat, Melih Gökçek'e "nefret söylemi" davası açtı
Ankara Cumhuriyet Savcısı Kürşat Kayral'ın verdiği takipsizlik kararında, Yarayıcı'nın avukatının sunduğu şikayet dilekçesinde Gökçek'in, nisanve mayıs 2015'te katıldığı televizyon programlarında, müvekkilinin "DHKP-C'li olduğu", "CHP'nin seçimlerde DHKP-C'li aday gösterdiği" yönünde açıklamalar yaptığının ifade edildiği bildirildi. Kararda, Gökçek'in "yayın yoluyla hakaret" ve "iftira" suçlarını işlediği gerekçesiyle şikayet edildiği anımsatıldı.
Şikayet üzerine başlatılan soruşturmada savunması alınan Gökçek'in, "Yarayıcı'nın, Grup Yorum'un eski solisti olduğunu, güvenlik güçleri ve yargı makamlarının bu grup hakkında, terör örgütü propagandası yaptığı hususunda soruşturma ve kovuşturma yürüttüğünü" söylediği aktarıldı.
Gökçek'in, Yarayıcı'nın, gruptan ayrıldıktan sonra da siyaseten grubu destekleyeceği yönünde açıklamalar yaptığını anlattığı kaydedilen kararda, Gökçek'in, bu grubun albümlerinin, suç unsuru taşıdığı gerekçesiyle toplattırıldığını bildirdiğine yer verildi. Kararda, Gökçek'in, suç unsuru içermeyen sözler sarf ettiğini söylediği belirtildi.
"Seçmeni etkilemeye yönelik"
Bunların, seçim döneminde geçen, siyasi kişiliklerin birbirleri hakkında seçmeni etkilemeye yönelik sözler olduğuna işaret edilen kararda,"iddiaya konu sözlerin, Anayasa'nın 26. maddesi ile Avrupa İnsan Hakları ve Temel Özgürlüklerin Korunmasına İlişkin Sözleşmenin 10. maddesinde vücut bulan, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinin (AİHM) kararlarıyla desteklenen düşünceyi açıklama ve yayma hürriyetinin kullanımı kapsamında olduğu" kaydedildi.
Düşünce ve ifade özgürlüğünün, temel hak ve hürriyetler kapsamında değerlendirilerek, birçok belgeye konu edildiği anlatılan kararda, Anayasa, İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi, Birleşmiş Milletler Medeni ve Siyasal Haklara İlişkin Uluslararası Sözleşmesi, İnsan Hakları Avrupa Sözleşmesinin bu konudaki hükümleri nakledildi, AİHM'nin ve Yargıtayın kararları örnek gösterildi.
Kararda, düşünceyi açıklama ve yayma özgürlüğü ile basın özgürlüğünün, demokrasinin işleyişi için yaşamsal önemde olduğuna yer verildi.
Yazar ve filozofların sözleri nakledildi
Düşünce özgürlüğü kavramına ilişkin "özgün sözler"in nakledildiği kararda, İrlandalı yazar Oscar Wilde'ın, "Herkes benim düşünceme katılırsa,yanılmış olmaktan korkarım", Fransız yazar-filozof Voltaire'in "Düşüncelerinin karşısındayım ama senin düşüncelerini savunma hakkını sonuna kadar destekleyeceğim", Alman düşünür Rosa Luxemburg'un, "Özgürlük, farklı düşünenler için özgürlüktür" ve Fransız filozof Descartes'ın "Düşünüyorum, öyleyse varım" söylemlerine işaret edildi.
Bu belirlemeler ışığında, şikayete konu sözlerin ifade ve ifadeyi yayma özgürlüğü kapsamında olduğu ve suç unsurları oluşmadığı kaydedildi ve bu nedenle Gökçek hakkında takipsizlik kararı verildiği bildirildi.
Kararda, "kişilik haklarına yapıldığı iddia olunan, gerçek olgulara dayanmayan yazı/söylemler" ile ilgili özel hukuk hükümlerine göre mahkemelere başvuruda bulunulabileceği hatırlatıldı.