Hikmet Sami Türk: Kayyum uygulamasının bedeli çok ağır olacak
Eski Adalet Bakanı Hikmet Sami Türk, yüksek yargının yapısını değiştiren tasarının birçok açıdan Anayasa'ya aykırı olduğunu söyledi. ''Anayasa'nın HSYK'ya verdiği yetkiler çerçevesinde yapılması gereken işlemler, kanunla yapılmaya çalışılıyor'' dedi.
Eski Adalet Bakanı Hikmet Sami Türk, Adalet Bakanlığı'nın hazırladığı ve hafta başında TBMM Başkanlığı'na sunulan 'Danıştay Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı'nı Yarına Bakış'a değerlendirdi.
Yargıtay ve Danıştay üyelerinin tamamının görevinin sona erdirilmesinin 'toplu azil' niteliğinde olduğunu vurgulayan Türk, üyelerin görevlerine toptan son verilmesinin Anayasa'ya aykırı olduğuna işaret etti. Anayasa'nın 139. ve 140. maddesinde hâkimlik ve savcılık teminatının düzenlendiğini hatırlatan Türk, Anayasa'ya göre hakim ve savcıların azledilemeyeceğini söyledi.
AYM'ye taşınır
Anayasa'nın hakim ve savcıların belli özlük işleri konusunda tasarrufta bulunma yetkisini HSYK'ya verdiğini vurgulayan Hikmet Sami Türk, sözlerini şöyle sürdürdü: ''Anayasa'nın HSYK'ya verdiği yetkiler çerçevesinde yapılması gereken işlemler, şimdi kanunla yapılmaya çalışılıyor. Anayasa'nın yetki verdiği organ değil, onun yerine siyasi iktidar rol alıyor. Birçok açıdan Anayasa'ya aykırı olan bu düzenleme. Eğer Meclis'ten geçerse mutlaka AYM'nin önüne götürülecektir.''
Tasarı ile kayyumluk müessesesinin yetkilerinin genişletildiğine de dikkat çeken eski Adalet Bakanı Hikmet Sami Türk, tepkisini şu sözlerle dile getirdi: ''Türkiye'de neredeyse bütün işleri artık kayyumlara tevdi ediyorlar. Mahkemeler kendilerinin çözmesi gereken işlemler için ya bilirkişi tayin ediyorlar ya da kayyum atıyorlar. Kayyum ataması siyasi iktidarın muhalif sesleri susturmada kullandığı bir araç haline geldi.
Son dönemde üniversite vakıflarının mütevelli heyetlerinin görevden alınarak yerlerine kayyum atandığını hatırlatan Türk, ''Bu üniversite özerkliği ile bağdaşmıyor. Şirket kurma ve teşebbüs özgürlüğü ile bağdaşmıyor.''
Fatih Üniversitesi'ne kayyum atandı
Kayyum uygulamasının bedeli ağır olacak
Söz konusu uygulamaların Anayasa Mahkemesi'ne bireysel başvuru yoluyla götürüleceğini ifade eden Türk, kayyumların zararının faturasının vatandaşlara çıkacağını anlattı: ''AYM'de tatmin edici bir sonuç alınmadığı takdirde konu Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne (AİHM) götürülecektir. Türkiye, bu kayyum atamaları sonucunda ortaya çıkan zararların tazminini çok büyük bedellerle ödeyecektir'' dedi.
Yeni tasarıyla birlikte kayyumlara devlet koruması getirildiğini hatırlatan Türk, ortaya çıkabilecek tablo ile ilgili şu ifadeleri kullandı: ''Zararı önce devlete ödetecekler. Sonra dönüp kayyumdan isteyecekler. Bu zararları bir kayyumın ödeyebileceğini sanmıyorum. Bu sefer kayyumla devlet mahkemelik olacak. Sonuçta bu paralar vatandaşın cebinden çıkacak.''
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
SON DAKİKA HABERLERİ | Dikkat! Meteoroloji ve Valilik peş peşe uyardı: Çok kuvvetli olacak!
Erzurum'daki kazada can pazarı yaşandı: 2 ölü, 3 yaralı
15 yaşındaki çocuk arabayla ortalığı savaş alanına çevirdi
SON DAKİKA! Çorum'da doğal gaz patlaması: 1 ölü 33 yaralı | En Son Haberler!
Markette polisin hayatını kaybettiği olaya ilişkin 4 tutuklama