HES protestosunda tansiyon yükseldi!
Doğu Karadeniz Bölgesi'nde hidroelektrik santrali (HES) yapımının planlandığı ancak yöre halkının 5 yıldır verdiği mücadele ile enerji şirketlerinin giremediği Rize'nin Fındıklı İlçesi Arılı bölgesinde tansiyon yükseldi. Arılı deresinde ıslah çalışması adı altında HES çalışması yapıldığını öne süren yöre halkı, köy yolunu ulaşıma kapattı, jandarma ile karşı karşıya geldi.
Çağlayan Vadisi sınırları içindeki Arılı deresinde bir şirket tarafından sürdürülen ıslah çalışmalarının, yapımı planlanan HES için bir altyapı çalışması olduğunu öne süren Hara Köyü sakini yaklaşık 300 kişi, köy meydanında toplandı, 'Fındıklı dereleri özgür akacak' pankartı ve tulum eşliğinde inşaat alanına kadar yürüdü. Yürüyüş sırasında HES karşıtı sloganlar atan grup, oturma eylemi yaparak köy yolunu ulaşıma kapattı.
Fındıklı Derelerini Koruma Platformu Başkanı Hüseyin Acar, sürdürdükleri mücadele ile Arılı'ya HES'lerin giremediğini belirterek, mücadelenin bundan sonra da süreceğini söyledi.
Arılı deresinde bir firmanın birkaç aydır dere ıslahı adı altında çalışma yaptığını ancak kendilerine bu çalışmanın amacı ile ilgili bilgi verilmediğini ifade eden Acar, "Yapılan çalışmanın ne olduğunun net olarak açıklanması gerekiyor. Bu gereksiz çalışma dere yatağına, balıklara ve başta bitki örtüsü olmak üzere korunması gereken şimşir ağaçlarına zarar veriyor. Bu çalışmaya son verilmesini istiyoruz" dedi.
Yolu trafiğe kapattılar...
Yolu araç trafiğine kapatan ve tulum eşliğinde horon oynayan köylüler kendilerini uyaran Jandarma güçleri ile tartıştı. Yolu açmamakta kararlı olan köylülere Jandarma tarafından müdahale edileceği duyuruldu. Jandarmanın müdahalesinin başlayacağı sırada köylüler yolu ulaşıma açtı. Ardından ilçe merkezine doğru yürüyen grubun yolu Kaymakamlık binası önünde polis tarafından kesildi. Grup adına İlçe Kaymakam Vekili İlyas Memiş ile görüşen sözcüler, çalışmaların durdurulduğu haberini alınca dağıldı.
"5 yıldır mücadele veriyorlar"
Çağlayan Vadisi ve çevresinde yapımı planlanan hidroelektrik santrallerine karşı yöre halkı 5 yıldır mücadele veriyor. Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) sürecine halkın katılımı toplantılarını protesto ederek yaptırmayan yöre sakinlerinin vadilerin SİT alanı ilan edilmesi için başlattığı girişim de olumlu sonuç verdi.
Trabzon Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu, 2008 yılında Çağlayan Vadisini 1'inci derecede doğal SİT alanı olarak tescil etti. Bunun üzerine vadide HES yapmayı planlayan Ayen Enerji firması, kurulun SİT kararının kaldırılması için Rize İdare Mahkemesi'ne başvurdu. Ancak, Rize İdare Mahkemesi başvuruyu reddetti. Bunun üzerine temyize giden firmanın başvurusu da Danıştay tarafından reddedilerek, Rize İdare Mahkemesi'nin ret kararı onaylandı. Bu süreçte de firmalar vadiye giremedi.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Başöğretmenlik 20 yıl şartı nedir? 20 yılı dolduranlar başöğretmen olabilecek mi?
SON DAKİKA! Devlet Bahçeli’nin çağrısı sonrası neler oluyor? “ÖCALAN’I DİRİ DİRİ İMRALI’YA GÖMDÜLER” Dikkat çeken analiz…
Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan dünyaya Gazze çağrısı: Kalıcı ateşkes sağlanmalı
Hakan Doğukan Taşçı kimdir? ''Fırat Sarı'yı hastaneden tanıyorum'' Hakan Doğukan ifadesinde ne dedi?
Kafede şüpheli çanta paniği