Herkes yaşadığı binanın sağlamlığını merak ediyor: Karot alınması tehlikeli mi?
İki büyük deprem sonrası herkes yaşadıkları binaların sağlam olup olmadığını araştırmaya başladı.
Binanın dayanıklılığını ölçen yöntemlerden biri olan karot testine olan ilgi de arttı. Binalardan patolojik bir parça çıkararak depreme karşı riskli olup olmadığını tespit etmeyi sağlayan karot testi ile ilgili merak edilenleri işin uzmanlarına sorduk. İstanbul Büyükşehir Belediyesi İSTON A.Ş Yapı ve Malzeme Laboratuvar Müdürü Halit Dilşad Yılmaz, karot numunelerinin kesinlikle demiri ve donatıyı kesmeden alınması gerektiği uyarısı yaparken, inşaat mühendisi Murat Beşoğlu da kesit alanı küçük kolonlardan alınan karot örneklerinin yapıya zarar verebileceğini söyledi.
‘Pek bilinmiyor’
Karot örneğinin yapının giriş ve bodrum katlarından alınması gerektiğini söyleyen İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Murat Beşoğlu, şu bilgileri verdi:
Milliyet'ten Gülden Çoktan'ın haberine göre, “Karot, orta kısımlardan alınmaz. Alt kısımlardan alınır. Demire denk gelmeyecek şekilde tarayıcı cihazla önce demiri okuyarak demire denk gelmeyecek şekilde tek bir noktadan bir seferde almanız gerekir. Demire geldiği zaman demirle beraber söküp aldığınızda beton parçasının mukavemeti düşük çıkar. Karotun nasıl alınacağı da pek bilinmiyor. Seksene seksen bir kolondan karot almak yapıya zarar vermez belki ama kesit alanı küçük, yani yirmiye yirmi, yirmiye otuz bir kolonunuz varsa buradan on santim çapında on beş santim derinliğinde bir karot aldığınızda yapı zarar görür. Bunun yerine hızlı test. İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin yaptığı gibi hızlı test daha iyi bir çözüm.”
Her kattan 3’ü kolon, 2’si kirişten 5 örnek
Halid Dilşad Yılmaz, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin yaptığı karot uygulamasının 1 ayda sonuçlandığını söyledi. Deprem yönetmeliğine göre 400 metrekare oturum alanlı binalara her kattan 3’ü kolon, 2’si de kirişten olmak üzere 5 minimum 5 karot numunesi alındığını söyleyen Yılmaz şunları söyledi: “her katta farklı kolona denk gelecek şekilde örnek alırız. Böylelikle risk minimize edilmiş olur. Karotta bir başka önemli nokta da kirişteki ve kolondaki demir donatıların kesilmemesi. tarama cihazlarımızla demir donatıların yerini belirleyebildiğimiz, denk gelmeyecek şekilde alırız beton numunelerimizi” dedi.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Hafta sonu plan yapanlar dikkat! Meteoroloji uyardı: Çok kuvvetli sağanak geliyor
Tarifsiz acı! Altay Toprak bebeğe veda: “Oğlumu öldürdüler”
HABER || Sağanak geliyor: Bu illerde yaşayanlar dikkat! Prof. Dr. Orhan Şen saat verip uyardı
SON DAKİKA HABERİ || Narin Güran cinayeti davasının seyrini değiştirebilir! 'Isırık izi' detayı ortaya çıktı
Gözler Beştepe'deydi! Erdoğan - Bahçeli görüşmesinin kodları neler?