hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    HDP'li vekillerden Ahmet Hakan'a ziyaret

    HDPli vekillerden Ahmet Hakana ziyaret
    expand

    Saldırıya uğrayan Hürriyet Gazetesi yazarı Ahmet Hakan'ı ziyaret eden HDP Eş Başkanı Selahattin Demirtaş, "bu saldırı Ahmet Hakan'ın şahsında Türkiye'deki tüm vicdanlı insanlar incinmiştir. Bugün kendisiyle de bunu paylaştım" dedi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    HDP Eş Başkanı Selahattin Demirtaş, HDP Grup Başkan Vekili Pervin Buldan ve HDP İstanbul Milletvekili Garo Paylan Ahmet Hakan'ı evinde ziyaret etti. Selahattin Demirtaş, evinin önünde saldırıya uğrayan Hürriyet Gazetesi yazarı ve CNN TÜRK'te yayınlanan "Tarafsız Bölge" yi hazırlayan Ahmet Hakan'ı ziyaretinin sonrasında açıklamalarda bulundu.

    Demirtaş, "Sevgili Ahmet Hakan maalesef ki bir ciddi saldırıyla karşı karşıya kalmıştır. Parti olarak kendisini ziyaret ettik. Geçmiş olsun dileklerimizi ilettik. Dayanışma duygularımızı ilettik" diyerek sözlerini şöyle sürdürdü:

    "Etkili bir soruşturma yürütülmediğine dair kaygılar oluşması bizi de derinden üzmüştür."

    "Aslında Ahmet Hakan şahsında Türkiye'deki tüm vicdanlı insanlar incinmiştir. Bugün kendisiyle de bunu paylaştım. Türkiye'nin en tanınan gazetecisinin, televizyoncusunun bu şekilde, aleni bir şekilde evinin önünde saldırıya uğraması ve bundan önce hedefe koyulacak şekilde teşhir edilmesi, hedef gösterilmesi ve sonrasında etkili bir soruşturma yürütülmediğine dair kamuoyunda kaygılar oluşması bizi de derinden üzmüştür.



    "Düşüncesi ne olursa olsun, hangi yayın organında çalışırsa çalışsın..."

    Sonuç itibariyle Türkiye'deki bütün gazetecilerin düşüncesi ne olursa olsun, hangi yayın organı mensubu olursa olsun, hangi yayın organında çalışırsa çalışsın hepsine saygı duyulması lazım. Gazeteciler gazeteciliğini yaparken ne devlet korkusuyla, ne kamuoyu baskısıyla, ne yargı, ne idari baskıyla karşılaşmamalılar. Gazete patronlarının, televizyon sahiplerinin baskılarıyla karşılaşmamalılar. Bu hepimiz açısından Türkiye toplumunun demokratik bir yaşamı inşa etmesi açısından çok önemlidir. Sıradan gelebilir. Bir gazeteciye saldırı oldu veya bir gazete binası basıldı. Ne olacak ki gibi, basit bir şeymiş gibi yaklaşmamak lazım. Sonuçta bizler Türkiye'de olup bitenleri sizler aracılığıyla duyuyoruz, öğreniyoruz. Bütün kamuoyu sizler vasıtasıyla bilgileniyor. Doğru bilgilenme ve sonrasında kamuoyunun, halkın kendi kararını verebilmesi açısından gazetecilerin yaptığı iş çok hayati bir iştir. Bu şekilde sayın Ahmet Hakan şahsında medyaya gözdağı verilmesi, gazeteciler üzerinde bir baskı oluşturulması doğru değildir."

    "Hiçbir gazeteci, hiçbir medya grubu geri adım atmamalıdır"

    Demirtaş, "Biz kendisini çok kararlı gördük. Sağlık durumu iyi gördük çok şükür. Moralli gördük. Bütün bu saldırılar karşısında kimse geri adım atmamalı. Hiçbir gazeteci, hiçbir medya grubu geri adım atmamalıdır. Herkes gazetecilik yapmalıdır. Biz parti olarak hiç kimseden taraflı, bizimle ilgili taraflı yayın yapmasını beklemedik. Bunu istemedik. Asla bir HDP güzellemesi kimseden beklemedik. Bu yapılmadı da zaten medyada. Herkes işini özgürce yapsın. Eleştirmek isteyen eleştirebilsin, bizim sesimizi duyurmak isteyen de duyurabilsin. Rahat olsun herkes. Maalesef ki ortam öyle değil. Bunu sağlaması gereken hükümettir.

    Hükümet gücünü, devlet gücünü elinde bulunduranlar ya da yargı gücünü elinde bulunduranlar medya mensuplarına bu özgürlük ortamını sağlamakla mükelleftirler. Şu an sanıyorum ki hiçbir gazeteci kendini güvende hissetmiyor. Hükümete yakın medya organlarında çalışanlar da dahil olmak üzere kimse kendini güvende hissetmiyor. İşten atılma korkusu, patron baskısı, yargı baskısı, mahalle baskısı. Böyle bir baskı ortamında kim düşüncelerini özgürce açıklayabilir ki? Bu düşüncenin sınırlanması, kısıtlanması mevzusu çok ciddidir. Çok önemlidir. Toplum olarak bunun üstesinden gelmemiz lazım. Düşünce açıklamaktan korkmamalıyız. Düşüncenin olmadığı, fikrin olmadığı, fikrin yayılamadığı yerlerde maalesef ki şiddet büyüyor. Şiddet devreye giriyor. Şiddeti biz toplumumuzdan her anlamda bertaraf etmek istiyorsak medya özgürlüğünü, ifade özgürlüğünü sonuna kadar savunmamız ve korumamız gerekiyor."

    Selahattin Demirtaş, açıklamasını  "Bir kez daha sevgili Ahmet Hakan'a yönelik saldırıyı buradan kınadığımızı belirtmek istiyorum. Kendisine geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum ailesine. Onun şahsında bütün basın emekçilerine, gazetecilere dayanışma duygularımı bir kez daha ifade etmek istiyorum" şeklinde  sonlandırdı.

    "Bu tür şeylerde etkili soruşturma yürütülürse, devlet zarar görmez"

    Selahattin Demirtaş, bir gazetecinin, "Ahmet Hakan'a saldıran ifadelerinde 'işin içinde polis var, MİT var, Reis var' ifadesini kullandılar. Kimdir bu reis? sorusuna şöyle yanıt verdi:

    "Bunu araştırması gereken savcıların kendisi tabiki. Bütün bu tür vakalarda geçmişe doğru araştırmanın derinleştirilmesi lazım. Telefonlarının, iletişim bilgilerinin, geçmiş ilişkilerinin çok iyi sorgulanması, araştırılması lazım. Şu ortamda savcıların da ben çok rahat çalışabildiğine inanmıyorum. Yargı üzerinde de bir baskı var. Savcılar, yargıçlar, hakimler, mahkemeler, eminim ki gönül rahatlığıyla bir hukuk adamı olarak, hukuk insanı olarak çalışma konusunda kendilerini özgür hissetmiyorlardır. Çünkü siyaset yargı üzerinde de büyük bir denetim ve baskı oluşturmaya çalışıyor. Fakat buna rağmen bu ülkede binlerce vicdanlı, hukuka bağlı savcının, hakimin olduğunu biz biliyoruz ve onlara güveniyoruz, güvenmek istiyoruz. Lütfen üstüne gitsinler.

    Siyasetçiler olarak biz bu ülkede hiç kimsenin suç işleme özgürlüğünün olmadığını görmek istiyoruz. Benim hakkımda bugüne kadar 600'den fazla soruşturma açıldı, 600'den fazla soruşturmaya konuşmalarımdan dolayı tabi tutuldum. Cezalandırıldığım yargılamalar oldu. Bize karşı bu kadar cesur davranan savcıların şu vakada en azından cesaretlerini görmek istiyoruz. Kimse, arkasında kim varsa ortaya çıkarsınlar, korkmasınlar, nereye kadar uzanıyorsa uzansın. Ama şu vakada biz adaletin işlediğini, yargı mekanizmasının işlediğini toplum olarak görürsek gerçekten birbirimize olan güvenimiz artar. Yargıya olan güven artar, yargıya olan saygınlık artar. İşte Ahmet Hakan saldırısı bunun tipik bir örneğidir. İnşallah karanlıkta kalmaz. Bugüne kadar çok sayıda gazeteci cinayeti faşli mechul kaldı, soruşturulmadı, etkili soruşturma yürütülmedi. Bu tür şeylerde etkili soruşturma yürütülürse, devlet zarar görmez. Devlet zarar görür kaygısıyla bu tür işlerin üzerine gitmemek yanlıştır. Asıl devlet ve adalet, bu tür olaylar örtülürse zarar görür. Bunun iyi anlaşılmasını diliyorum ve gereğinin yapılmasını bekliyoruz. Biz de siyasetçiler olarak takipçisi olacağız her halde."

    "Ne yapacağını, ne yapmayacağını hep birlikte göreceğiz"
     
    Demirtaş, bir gazetecinin, Ahmet Hakan'ın bugün attığı tweeti hatırlatması üzerine şunları kaydetti:
    "Kendisi tabiki sağlık durumu düzelir düzelmez eminim ki görevine işine geri dönecektir. Moralli gördüğümüz hususu bununla ilgilidir. Yani bu saldırı kendisine yapıldı diye bir gazeteci olarak bildiğinden, yapmak istediklerinden geri adım atma, vaz geçme, korkma, yılma gibi bir psikoloji görmedik. Bu da bizi sevindirdi çünkü yapılmak istenen zaten bu. Ahmet Hakan şahsında bütün gazeteciler korksun isteniyor, korkutulsun isteniyor. Kendisi bunun farkında olduğu için, 'benim şahsımda korkutulmak istenen herkese, ben de kendi şahsımda bu cesareti vermek istiyorum' mesajını biz hissettik.  Tweet belki bununla ilgilidir. Önümüzdeki günlerde zaten sağlığı düzelirse, en kısa sürede umuyorum sağlığına tümüyle kavuşacak. Ne yapacağını, ne yapmayacağını hep birlikte göreceğiz."

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow