HDP'li Garo Paylan: "Din hanesi' nedeniyle ayrımcılığa uğradım"
TBMM'de Nüfus Hizmetleri Kanunu'ndaki değişikliklere ilişkin söz alan HDP'li Garo Paylan nüfus cüzdanını göstererek, din hanesinde "Hristiyan" yazdığı için uğradığı ayrımcılıkları anlattı. Paylan'ın din hanesinin kaldırılması için verdikleri teklifin reddedildiğini belirttiği konuşmasında kullandığı soykırım ifadesi nedeniyle MHP ve AKP Grup Başkanvekilleri tepki gösterdi.
TBMM Genel Kurulunda, Askerlik Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde değişiklik yapan Torba Yasa Tasarısı görüşüldü. Genel Kurul'daki görüşmelerde HDP İstanbul Milletvekili Garo Paylan, kimlik kartlarında yapılacak değişikliklerle ilgili söz aldı ve azınlıkların uğradığı ayrımcılığa dikkat çekti. Kendi kimlik kartını gösteerek, din hanesinde "Hristiyan" yazdığını ve çocukluğundan beri gittiği kurumlarda onlarca kez ayrımcılığa uğradığını anlattı.
Yurt dışı bedelli ücretini düşüren tasarı komisyondan geçti
Plan ve Bütçe Komisyonunda kimlik kartlarında din hanesinin kaldırılması için verdikleri önergenin reddedildiğini anlatan Garo Paylan, Türkiye'nin bu yüzden AİHM'de mahkum olduğunu, AB ülkelerinin hiçbirinde vatandaşların kimlik kartında din hanesi bulunmadığını kaydetti.
Maden işletmecilerine devlet desteğini içeren tasarı komisyondan geçti
Din hanesinin yol açtığı ayrımcılığı anlatan Paylan, "İsteyen boş bıraksın' deniyor. O zaman da kamu görevlileri 'demek ki ateist' diye bakar karşısındakine. Teşkilat-ı Mahsusa'dan kalma başka bir uygulama daha var; Lozan'daki azaltılmışlarla ilgili soy kodu var. Ermenilerin 2, Rumların 1, Musevilerin 3, Süryanilerin 4'tür. Niye tutar devlet soy kodunu? Varlık Vergisinde uygulamıştır. Soykırımdan sonra ayağa kalkmaya çalışan dedemin mal varlığı, bir kez daha varlığının 10 misli varlık vergisi uygulanarak gasbedilmiştir. Soy kodu hala devrededir. Devletimiz vatandaşın diniyle uğraşmamalı" diye konuştu.
Arşiv sır perdesini kaldıracak mı: Teşkilat-ı Mahsusa Tarihi
MHP Grup Başkanvekili Erkan Akçay, Paylan'ın konuşmasındaki soykırım ifadesine itiraz ederek, "Soykırım söz konusu bile değildir. Bir mahkeme kararı yoktur. Bunlar, birtakım Türkiye düşmanlarının gerçek dışı isnat ve iftiralarıdır. Fakat gerçek olan, belgelere dayanan bir husus vardır, o da: O dönemde, belli bir tarih kesitinde Hınçak ve Taşnak çetelerinin katliamları söz konusudur" ifadelerini kullandı.
Ermeni kilisesinde 100 yıl sonra bir ilk
MHP'li Akçay'ın itirazıyla kimlikteki din hanesi tartışmasının evrildiği soykırım tartışmasında AK Parti Grup Başkanvekili Naci Bostancı da söz alarak, bu ifadeyi reddettiğini söyledi. Soykırım ifadesinin Nazilerin Yahudilere yönelik uygulaması sonucundaki hukukileşmiş bir kavram olduğunu belirterek, kavramın tarihçesini anlattı. Bostancı da Ermenistan'ın Azerbaycan ile savaşında Karabağ ve Hocalı'da yaptığı katliamları gündeme getirdi.
Nüfus cüzdanlarındaki din hanesine yönelik talebin, Ermeni soykırımı tartışmasına evrilmesiyle Bostancı'nın ardından söz alan CHP Grup Başkanvekili Levent Gök ise, "Tarihimizde yaşanmış pek çok acı hadise vardır ve bu acı hadiselerin elbette bıraktığı travmalar, üzüntüler, acılar bugün de devam edebilir. Önemli olan güçlü bir ulus olabilmenin tek koşulu bu acıların üstesinden gelebilmek, travmaları aşabilmek ve herkesin 'ben şu anda iyi ki Türkiye'de yaşıyorum' diyebileceği bir ortamı sağlamaktır?" diye konuştu.
CHP adayı Selina Doğan 24 Nisan'ı Almanya'da anacak
Bu konuşmaların ardından söz alarak cevap veren Garo Paylan, 100 yıl önce Anadolu'da her 5 kişiden 1'inin Ermeni olduğunu belirterek, şunları kaydetti:
"Kadim halklar olarak bir arada yaşıyorduk ancak bugün binde birin altındayız. Kılıç artığı hükmünde bahsedilmiştir, yok hükmündeyiz. 100 yıl önce Ermeni halkı, devlet kararıyla bu topraklarda kökünden söküldü ve yok edildi. Dedem bir yetimdir, anne tarafından da, baba tarafından da yetimler; yani kılıç artıkları tarafından ben bu topraklarda yaşıyorum. Benim soyum kırılmıştır. Yahudilere yapılan pogrom, Varlık Vergisi, 6-7 Eylül olayları, Hrant Dink, bütün bu suçlar aslında o yüzleşmediğimiz büyük felaketin devamıdır. 100 yıl önce Diyarbakır Suriçi'nin üçte ikisi Ermeni ve Süryanilerdi. Onlar yüzyıl önce oradan sürüldü. Bugün o zihniyet devam ediyor. Suçla yüzleşilmediği sürece suç devam eder. Bugün Diyarbakır Sur'da aynı zihniyet kol geziyor."
AK Parti adayı Markar Esayan'a Kamp Armen yalanlaması ve tepki
Paylan'ın konuşmasına bazı MHP'liler tarafından yine tepki gösterildi ve Paylan'ın sözünü geri alması istendi.
Nüfus cüzdanı değiştirme ücreti değiştirildi
Görüşmelerin sonunda tasarının 1. bölümündeki maddeler kabul edildi. Buna göre, Nüfus Hizmetleri Kanunu'nda yapılan değişiklikle kimlik kartı için alınan bedeller değiştirildi. Bundan böyle kanuni bildirim süresi dışında doğum nedeniyle düzenlenen Türkiye Cumhuriyeti kimlik kartı ve değiştirme nedeniyle düzenlenen kimlik kartı için 15'er lira, kayıp nedeniyle düzenlenen kimlik kartı için 30 lira ödenecek. 31 Aralık 2016'ya kadar verilen nüfus cüzdanlarından 8 lira kağıt bedeli alınacak. Görüşmelerin devam ettiği tasarıyla "nüfus cüzdanı" ibarelerinin "kimlik kartı" şeklinde değiştirilmesi ve aile kütüklerinde yer alacak bilgilere "biyometrik veri" ilave edilmesi düzenleniyor. Tasarıya göre kayıtlar sadece elektronik ortamda tutulacak.
Sedat Peker'den imzacı aydınlara tehdit: "Akan kanınızla duş alacağız"
AKP'ye Sedat Peker sorusu?
Görüşmeler sırasında söz alan CHP İstanbul Milletvekili Selina Doğan da mafya babası Sedat Peker'in barış isteyen akademisyenlere yönelik, "Oluk oluk kanlarınızı akıtacağız ve akan kanlarınızla duş alacağız" tehdidini gündeme getirdi. Doğan, Sedat Peker'in bu ülkede barış isteyen, barışa davet eden bin 100 akademisyeni hedef göstererek bir fantezisini dile getirdiğini söyledi. İktidar partisinden hala bu söylemle ilgili bir açıklama ve bir kınama gelmediğini belirten Doğan, "Şimdi soruyorum: Sedat Peker kimdir? Hangi sıfatla bu sözleri sarf edebilmektedir? Bu sözlerin IŞİD zihniyetinden bir farkı var mıdır? IŞİD'le mücadele ettiğini iddia eden iktidarın buna karşı bir kınaması olmayacak mıdır?" diye sordu.
AK Parti Grup Başkanvekili Naci Bostancı da yerinden söz alarak, "AK Parti iktidar olduğu süre içerisinde, bu 14 yılın içerisinde Türkiye'de irili ufaklı birçok mafya örgütüyle mücadele etmiş ve Türkiye'de bu manada hukuku tesis etmiş bir iktidardır. AK Parti'nin yegane dayanağı milletin, halkın kendisidir, yoksa birtakım mafyatik örgütlenmeler değildir. Hiç olmadı, bundan sonra da olmaz" karşılığını verdi.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Araştırma görevlisi, öğretim görevlisi, doçent ve profesör maaşları ne kadar, kaç TL oldu?
Başöğretmenlik 20 yıl şartı nedir? 20 yılı dolduranlar başöğretmen olabilecek mi?
SON DAKİKA! Devlet Bahçeli’nin çağrısı sonrası neler oluyor? “ÖCALAN’I DİRİ DİRİ İMRALI’YA GÖMDÜLER” Dikkat çeken analiz…
Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan dünyaya Gazze çağrısı: Kalıcı ateşkes sağlanmalı
Hakan Doğukan Taşçı kimdir? ''Fırat Sarı'yı hastaneden tanıyorum'' Hakan Doğukan ifadesinde ne dedi?