HDP'li Filiz Kerestecioğlu: 'Anayasa değişikliği teklifine hayır diyeceğiz'
HDP Grup Başkanvekili Filiz Kerestecioğlu, anayasa değişikliği teklifiyle ilgili, "Katar emirlerinin otel projeleri uğruna kendisine oy veren seçmenini dahi unutacak bir tek adam anayasasını asla ama asla kabul etmeyeceğiz. Demokratik, sivil, çoğulcu bir yeni anayasa için bu tasarıya 'hayır' diyeceğiz" dedi.
HDP Grup Başkanvekili Filiz Kerestecioğlu, TBMM Genel Kurulu'nda ele alınacak anayasa değişikliğine, "Katar emirlerinin otel projeleri uğruna kendisine oy veren seçmenini dahi unutacak bir tek adam anayasasını asla ama asla kabul etmeyeceğiz. Demokratik, sivil, çoğulcu bir yeni anayasa için bu tasarıya 'hayır' diyeceğiz" sözleriyle tepki gösterdi.
11 soruda anayasa değişikliği önergesi
Kerestecioğlu, Mecliste düzenlediği basın toplantısında, TBMM Genel Kurulunda bugün görüşülecek olan anayasa teklifine ilişkin konuştu ve teklifin gerçek bir anayasa teklifi olmadığını söyledi. Anayasa değişikliğinin, HDP'nin tutuklu milletvekillerinin yokluğunda yapılıyor olmasının toplumun çok büyük bir kesiminin yok sayılması anlamına geldiğini ileri süren Kerestecioğlu, "Anayasalar her ne kadar her dönemin muktedirlerinin görüşleri doğrultusunda şekillense de bu, tüm toplum açısından bağlayıcı bir toplum sözleşmesi niteliğinde olduğundan değiştirilmeleri için yine de her yerde geniş mutabakat aranır" ifadesini kullandı.
18 soruda başkanlık sisteminin taşıdığı riskler
Anayasa teklifinin oylaması sırasında tüm milletvekillerinin gizli oylama usulüyle ve hür iradeleriyle oy kullanabilmeleri için özellikle gayret göstereceklerini aktaran Kerestecioğlu, "Hayır deme ihtimali olan vekillerin başka vekillere zimmetleneceği, iktidarın 'badi' sistemini kullanacağı gibi iddiaların basında gündeme geldiğini görüyoruz" iddiasında bulundu.
Türkiye'nin OHAL ve KHK'lar ile yönetildiğini, binlerce kişinin ihraç edildiğini, ihraç listelerinin istihbarat raporları, keyfi uygulamalar ve ihbarlarla oluşturulduğunu öne süren Kerestecioğlu, 6 aylık dönemde toplam 95 bin 669 kişinin kamu kurumlarından ve meslekten çıkarıldığını, 6 Ocak günü yayınlanan KHK ile ise toplamda 8 bin 398 kişinin kamudan ihraç edildiğine değindi.
Kerestecioğlu, kadına yönelik şiddetin toplumsal bir sorun olduğunu, sorunun çözümünü de "erkek egemenliğine karşı verilecek mücadelede" aramak gerektiğini vurguladı.
Sürmene'de meydana gelen orman yangınından büyük üzüntü duyduklarını belirten Kerestecioğlu, şunları kaydetti:
"Yangının çıktığı bölge, üzerinde önemli planların yapıldığı bir bölgedir. Kış koşullarında bu yangının çıkması oldukça şüphelidir. Kışın yangın çıkmaz, söner. Mümkün değil böyle bir şeyin olması. Maalesef bunun kasıtlı bir yangın olduğunu düşünüyoruz. Katar emirlerinin otel projeleri uğruna kendisine oy veren seçmenini dahi unutacak bir tek adam anayasasını asla ama asla kabul etmeyeceğiz. Demokratik, sivil, çoğulcu bir yeni anayasa için bu tasarıya 'hayır' diyeceğiz."
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
İzmir için KRİTİK uyarı: Su seviyesi yüzde 10'ların altına inebilir!
EN SON HABER | Kayıp iş insanının cansız bedeni ormanda bulundu: Ortağı tutuklandı!
Henüz 17 yaşında 70 suçtan kaydı var: Defne Hakim 'Ah' ederek paylaştı!
SON DAKİKA | Abdulkadir Selvi yazdı: Yeni bir 'kara harekatı' yolda mı?
Yapay zeka destekli MR cihazı! İki kat daha fazla hastaya hizmet verecek