HDP'den "cami, cemevi, havra, sinagog ve kilise" için "ibadet yeri" girişimi
Halkların Demokratik Partisi (HDP) Diyarbakır Milletvekili Altan Tan, "cami, mescit, cem evi, havra, sinagog ve kilise"nin "ibadet yeri" olarak tanınmasına ilişkin kanun teklifi verdi.
Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanlığı'na kanun teklifi veren HDP Diyarbakır Milletvekili Altan Tan, 2981 sayılı ve 3194 sayılı yasalarda yer alan ‘cami’ ibaresinin ‘ibadet yeri’ olarak düzenlendiğini hatırlattı. Ancak değişikliğin tek başına yeterli olmadığını hatırlatan Tan, hangi yerlerin ibadet yeri sayılıp sayılmayacağı tartışılmaya başlandığını vurguladı. Tan, şunları kaydetti:
“Devletin ülkemizde yaşayan tüm dinlerin ve mezheplerin ibadetlerini yaptıkları ibadethanelerine eşit yaklaşması gerekmektedir. Bu nedenle ibadet yeri kavramı daha net bir biçimde ortaya koyulmalıdır. Günümüzde de kanunen yasak olmasına rağmen birçok tarikat, tekke ve medrese faaliyetini sürdürmektedir. Alevi yurttaşlarımızın cemevi talepleri de mevcut 677 sayılı yasa gerekçe gösterilerek reddedilmektedir. Demokratik bir ülkede vatandaşların dini ve mezhebi inançları gereği Hacı Bektaş-ı Veli Dergâhı örneğindeki gibi yüzyıllar içinde oluşan kurum ve kuruluşların yasaklanması doğru değildir. Bu yasa günümüzde anlamsızlaşmıştır.”
Tan’ın verdiği ilgili kanun teklifi şöyle: “03 Mayıs 1985 tarih ve 3194 sayılı İmar Kanunu’nun 18’inci maddesinde yer alan 'cami' ibareleri, 15 Temmuz 2003 tarih ve 4928 sayılı kanunun 9’uncu maddesiyle, 24 Şubat 1984 tarih ve 2981 sayılı İmar ve Gecekondu Mevzuatına Aykırı Yapılara Uygulanacak Bazı İşlemler ve 6785 sayılı İmar Kanununun Bir Maddesinin Değiştirilmesi Hakkında Kanunda yer alan ‘cami yeri’ ibareleri de 17 Aralık 2003 tarih ve 5006 sayılı kanunun 2’nci maddesiyle ‘ibadet yeri’ olarak değiştirilmiştir. Ancak bu ifade yeterince açıklayıcı olmamakta ve hâlihazırda sorunlara neden olmaktadır. Bu sorunların giderilmesi ve devletin tüm inançlara ve mezheplere eşit mesafede yaklaşması adına ‘ibadet yeri’ ibaresinin ‘cami, mescit, cem evi, havra, sinagog ve kilise’ olarak değiştirilmesi daha uygun olacaktır.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
HABER || 79 kişiye mezar oldu: Kahreden detaylar!
BOLU KARTALKAYA OTEL YANGINI NEDENİ: Bolu Grand Kartal Otel yangını neden çıktı?
BOLU'DA YANAN OTEL HANGİSİ? Grand Kartal Otel kimin, ne zaman yapıldı? Mazhar Murtezaoğlu ile ilgili bilgiler...
Bir anda ortaya çıktı... Tam 25 metre derinliğinde! Bölge halkında büyük panik
SON DAKİKA! Kara Duman Gökyüzünü Kapladı: Üsküdar'da işçilerin kaldığı konteynerlerde yangın