Hayyam Garipoğlu'na hapis cezası
Sümerbank'ın zarara uğratılmasına ilişkin davada iş adamı Hayyam Garipoğlu, "zimmet" suçundan 6 yıl 5 ay 23 gün hapis cezasına çarptırıldı.
Sümerbank'ın zarara uğratılmasına ilişkin aralarında iş adamı Hayyam Garipoğlu'nun da bulunduğu 5 sanık hakkındaki dava karara bağlandı.
Mahkeme heyeti, Garipoğlu'nu "zimmet" suçundan 6 yıl 5 ay 23 gün hapis cezasına çarptırırken, daha önce mahkemeye yatırdığı 1 milyon liraya da da el koydu.
İstanbul 8. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen karar duruşmasına, sanıklar Cengiz Biçer, Metin Berk, Ali Resul Ergeç ve Cem Feridun Yeşil ile taraf avukatları katıldı. Hakkında yakalama kararı bulunan Hayyam Garipoğlu ise duruşmaya gelmedi.
Mahkeme Başkanı Sevil Tosun, sanıklardan Hayyam Garipoğlu'nun avukatları Orhan Şahin ve Bülent Hazar'ın müdafilikten istifa ettiklerine dair dilekçelerini mahkemeye sunduklarını açıkladı.
Tosun, avukatı istifa eden ve hakkında yakalama kararı bulunan Garipoğlu'na Yargıtay Ceza Genel Kurulu kararları kapsamında yeniden müdafi tayin etmeye gerek olmadığını belirtti.
Taraf avukatlarının son savunmalarını yapmalarının ardından duruşmaya karar için ara verildi. Aradan sonra kararını açıklayan mahkeme heyeti, sanıklardan Hayyam Garipoğlu'nun Sümerbank'ta hakim hissedar ve yönetim kurulu başkanı olarak görev yaptığı dönemde, kendisine ve grup şirketlerine menfaat temin ederek bankaya ait toplam 9 milyon 889 bin 443 lirayı zimmetine geçirdiğini ve "adiyen zimmet" suçunu işlediğini belirtti.
Garipoğlu'nu 11 yıl 8 ay hapis cezasına çarptıran mahkeme heyeti, sanığın hükümden önce banka zararının bir kısmını ödediği ve duruşmalardaki iyi halini lehine indirim sayarak, cezasını 6 yıl 5 ay 23 güne düşürdü.
1 milyon lira hazineye
Garipoğlu hakkında yurt dışına çıkış yasağı ve yakalama kararının devamına hükmeden mahkeme heyeti, sanık Garipoğlu tarafından yatırılan 1 milyon lira kefalet akçesinin, duruşmaya mazeretsiz olarak katılmayıp çağrıldığında da gelmediğinden hazineye gelir olarak kaydedilmesine karar verdi.
Heyet, sanıklardan Metin Berk ve Cengiz Biçer hakkında "nitelikli dolandırıcılık" suçundan açılan davanın zaman aşımı nedeniyle ortadan kaldırılmasını kararlaştırırken, Berk'in hakkındaki diğer suçlamalardan beraatine hükmetti.
Mahkeme heyeti, suç tarihinde yönetim kurulu üyesi ve genel müdür olan sanık Cengiz Biçer'i "adiyen zimmet" suçundan 5 yıl 10 ay hapis cezasına çarptırdı.
Sanıklardan Cem Feridun Yeşil ve Ali Resul Ergeç, "zimmet" suçundan 1 yıl 3'er ay hapis cezasına çarptırıldı. Mahkeme, sanıkların iyi hali ve kişilik özelliklerini dikkate alarak, bu cezanın hükmünün açıklanmasının geri bırakılmasına karar verdi.
Davanın geçmişi
Sümerbank'ın zarara uğratılmasına ilişkin yapılan yargılama sonucunda mahkeme heyeti, 1 Haziran 2005'te, Hayyam Garipoğlu'nu, "zimmet" suçundan 20 yıl hapis "nitelikli dolandırıcılık" suçundan da 7 yıl 3 ay 15 gün hapis cezasına çarptırdı. Mahkeme heyeti, bankanın zararının da Garipoğlu'ndan tazminine karar verdi.
Davanın 15 sanığını "zimmet' ve "nitelikli dolandırıcılık" suçlarından 1 yıl 8 ay ile 13 yıl 9 ay arasında değişen çeşitli hapis cezalarına çarptıran mahkeme heyeti, diğer 36 sanıktan bazılarının beraatine, bazılarının da
haklarındaki davanın zaman aşımından düşmesine hükmetti.
Bu kararı inceleyen Yargıtay 7. Ceza Dairesi, Hayyam Garipoğlu ile 5 sanık hakkındaki hükmü usulden bozdu.
Yeniden yapılan yargılama sonucunda mahkeme heyeti, 29 Ocak 2007 tarihli duruşmada, Hayyam Garipoğlu'nu, "bankayı aracı kılmak suretiyle dolandırıcılık" suçundan 3 yıl 7 ay 22 gün hapis, "ihtilasen zimmet" suçundan da 12 yıl 11 ay 16 gün hapis cezasına mahkum etti. Diğer 4 sanığa çeşitli cezalar veren mahkeme, bir sanığın dosyasını zaman aşımından ortadan kaldırdı.
Yargıtay 7. Ceza Dairesi'nin yeniden yaptığı inceleme sonucunda aldığı 11 Kasım 2010 tarihli kararda, zimmet miktarına nazaran hakça orandan ceza belirlenmesi gerekirken yeterli ve dosyaya uygun olmayan gerekçelerle Hayyam Garipoğlu hakkında en üst hadden özgürlüğü bağlayıcı ceza tayin edildiği belirtildi.
Zimmet bedelinin bir kısmının soruşturma başlamadan önce ödendiği gözetilerek üçte iki oranında indirim yapılması gerekirken Hayyam Garipoğlu'nun cezasında hükümden önce ödendiği gerekçesiyle üçte bir oranında indirim yapıldığı belirtilen kararda, Garipoğlu hakkındaki hükmün bu nedenlerle bozulduğu kaydedildi.
Daire, sanıklar Cengiz Biçer, Cem Feridun Yeşil, Ali Resul Ergeç ve Metin Berk hakkındaki hükmü ise çeşitli nedenlerle bozdu.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
SON DAKİKA! Kara Duman Gökyüzünü Kapladı: Üsküdar'da işçilerin kaldığı konteynerlerde yangın
Son Dakika! Haberi Alan Babası Kalp Krizi Geçirmişti: Bolu'daki Yangında Ölen Dilara Defnedildi
BOLU KARTALKAYA OTEL YANGINI NEDENİ: Bolu Grand Kartal Otel yangını neden çıktı?
BOLU'DA YANAN OTEL HANGİSİ? Grand Kartal Otel kimin, ne zaman yapıldı? Mazhar Murtezaoğlu ile ilgili bilgiler...
Cam silmeye çıktığı 13’üncü kattaki pencereden düşüp, öldü