Haydar Işık 37 yıl sonra Türkiye'de
"Sürgündeki Kürt Parlamentosu" ile "Kürdistan Ulusal Kongresi"nin oluşumunda yer alan 31 kişinin "silahlı örgüt kurmak ve yönetmek" suçundan yargılandığı davanın sanıklarından Haydar Işık, mahkemenin verdiği "tutuklanmama güvencesi" üzerine öğle saatlerinde Almanya'dan Türkiye'ye geldi.
Esenboğa Havalimanından polis eşliğinde Ankara Adliyesine getirilen Işık, avukatı Yusuf Alataş ile birlikte davayı gören Ankara 8. Ağır Ceza Mahkemesine çıktı.
Kimlik tespiti sırasında 1937 Nazımiye Tunceli doğumlu olduğunu bildiren Işık, "Benim kanun dışı herhangi bir eylemim olmadı" dedi.
Işık, daha önce savunma yapan sanıkların, "kurulan parlamentonun sadece akademik çalışma yaptığı, illegal hiçbir eyleminin ve ülkeyi bölmek amacının bulunmadığı, parlamentonun Kürtlerle Türkiye Cumhuriyeti'ndeki tüm halkların sıkıntılarına demokratik çareler bulmayı amaçladığı" yönündeki beyanlarına katıldığını ifade etti.
Avukat Alataş da müvekkili hakkındaki yakalama kararının kaldırılmasını istedi.
Mahkeme, hakkındaki yakalama kararının kaldırılmasına karar vererek Işık'ı serbest bıraktı.
"İnsanın doğduğu, büyüdüğü ülkeye gelememesi çok acı"
Işık'a, Ankara Adliyesinde kızı Yüksel Mutlu, oğlu Murat Işık, gelini, damadı ve torunları ile HDP Mardin Milletvekili Erol Dora'nın arasında bulunduğu bazı kişiler eşlik etti.
Adliye çıkışında bir ara duygulanarak, gözyaşlarına hakim olamayan Işık, "İnsanın doğduğu, büyüdüğü ülkeye gelememesi çok acı" dedi.
Işık, gazetecilere yaptığı açıklamada, "Tam 37 senedir bu ülkeye gelemedim. Kanun dışı hiçbir iş yapmadığım halde, Kürtlerin anadan getirdikleri haklarını savunduğum için haksızlığa uğradım. Mahkemenin bu haksızlığı ortadan kaldırması bana büyük umut verdi. Umarım bu umut Türkiye'de Türk'ün, Kürt'ün, diğer bütün halkların birlikte, kardeşçe, eşit, özgür, demokratik bir toplumda yaşayacağı bir sisteme dönüşür. Ben hep bunu savundum. Şiddetle hiçbir alakam yoktu. Düşüncelerimi hep yazdım. Bunun için çok mutluyum" diye konuştu.
Avukat Alataş da müvekkilinin uzun zaman sonra Türkiye'ye dönebildiğini belirterek, "Almanya'da, on yıllardır sürgünde yaşayan bir Kürt aydını. Orada, Kürt sorununun demokratik çözümü için mücadele veren
insanlarımızdan birisi. Bugün, mahkemede bu düşüncelerini yine dile getirdi. Kürt sorununun demokratik çözümü için mücadele verdiklerini mahkeme önünde de tekrarladı. Mahkeme onun, tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılmasına karar verdi" ifadelerini kullandı.
Işık, daha sonra yakınlarıyla birlikte adliyeden ayrıldı.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Kartalkaya'daki yangında çocukları ile ölen çift, tatil sonrası ailelerini ziyaret edecekmiş
Özel Muayenehanede Yapılan Tedavi Hastanelik Etti: Soruşturma Başlatıldı
Son Dakika! Bedelli Askerlik 2025 Sevk Tarihleri ve Yerleri Açıklandı!
Telefon Kılıfını Beğenmedi, Kurşun Yağdırdı
BOLU KARTALKAYA OTEL YANGINI NEDENİ: Bolu Grand Kartal Otel yangını neden çıktı?