Hanzade Doğan Boyner ‘Startup İstanbul Konferansı’nda konuştu
Doğan Online ve hepsiburada.com Kurucusu ve Yönetim Kurulu Başkanı Hanzade Doğan Boyner, Türkiye’nin küresel girişimciliğin merkezi olmaması için hiçbir sebebin olmadığını belirterek, “Girişimcilik ekonomimizin hak ettiği noktaya gelmesinde önemli rol oynayacak. Türkiye pazarının cazibesini artırmak için girişimcilerin hayatını kolaylaştıracak adımların atılması gerekiyor” dedi.
Doğan Online ve hepsiburada.com’un Kurucusu ve Yönetim Kurulu Başkanı Hanzade Doğan Boyner, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ve E-tohum işbirliğiyle gerçekleştirilen ve 63 ülkeden 1000 girişimciyi buluşturan ‘Startup İstanbul Konferansı’nın kapanış gününde ABD’li girişimci Christopher Schroeder’ın sorularını yanıtladı.
Hepsiburada.com’un da sponsorları arasında yer aldığı Startup İstanbul’un, Türkiye’yi küresel bir girişimcilik merkezi yapmanın önünü açacak önemli bir etkinlik olduğunu belirten Hanzade Doğan Boyner şunları söyledi:
“Türkiye, teknolojiye hızlı uyum sağlayan genç nüfusu ile büyük bir potansiyel taşıyor. Biz hepsiburada.com olarak bu potansiyelden heyecan duyduğumuz için yatırımlarımıza aralıksız bir şekilde devam ediyoruz. Ülkemizin ekonomisine ve potansiyeline inancımız tam. Son iki yılda 150 milyon TL yatırım yaptık. Bu yatırımlarla e-ticaret pazarını ve ekosistemi büyütmeyi hedefliyoruz. Türkiye’nin küresel girişimciliğin merkezi olmaması için hiçbir sebep yok. Girişimcilik ekosisteminin gelişmesi, girişimcilik kültürünün yaygınlaşması ekonomimizin hak ettiği noktaya gelmesinde önemli rol oynayacak. Türkiye pazarının cazibesini artırmak için girişimcilerin hayatını kolaylaştıracak adımların atılması gerekiyor.”
Kriter memnuniyet
E-ticaretin karışık bir sektör olduğunu, kâr marjının düşük, giderlerin ise yüksek olduğunu ifade eden Hanzade Doğan Boyner, “Bu kriterler uykumuzu kaçırmıyor. Sonuçta bizim kanıtlanmış bir iş planımız var. Büyümemiz ve kârlılığımız sürdürülebilir bir şekilde ilerliyor. Ancak benim ve ekibimizin uykusunu tek bir şey kaçırıyor. O da, müşteri servisleriyle ilgili sorunlar. Teslimatın gecikmesi gibi müşterilerimizi mutsuz edecek olumsuzluklar bizi de endişelendiriyor. Günün sonunda müşterilerimize güven sözü veriyoruz. Güven, markamızı sürdürebileceğimiz en önemli değer. Bu güveni korumak için her türlü harcamayı yapıyoruz. Teslimat ile ilgili sorun olduğunda, yatırım yapıp çözüyoruz. Anahtar Performans Göstergesi (KPI) kriterimizin başında müşteri memnuniyeti var” dedi.
Karakterli çalışan
Girişimcilerin önceliği, ürün yerine müşteriye vermesi gerektiğini anlatan Hanzade Doğan Boyner, “Müşterilerin ihtiyaçlarını anladıktan sonra ürüne odaklanmak gerekiyor” şeklinde konuştu.
Christopher Schroeder’in sorusu üzerine şirkette istihdam ettikleri yetenekli çalışanlara nasıl ulaştıklarını da anlatan Hanzade Doğan Boyner, şunları söyledi:
“Yetenekli çalışanlarımız en önemli varlığımız. 2 yıl öncesine kadar çalışanlarımızın geçmiş tecrübelerini temel alıyorduk. Ancak şimdi ise işe alacağımız kişilerin karakterini temel alıyoruz. Öğrenme potansiyeli ve problem çözme kapasitesi öncelikli olarak geliyor. Ne başka bir sektörde ne de başka bir şirkette karşılaşamayacakları problemlere çözüm üretebilmeliler. Bizim değerlerimizle, çalışanlarımızın kişisel değerlerinin uyum göstermesi gerekiyor. Gençlerin ve girişimcilerin şirketleri büyütebileceğine inanıyorum. Ekibimizdeki herkesi girişimci gibi görüyorum. Tüm çalışanlar tarafından paylaşılan ortak bir amaç ve hayal olması gerekiyor.”
‘Hepsi’ kişisel olacak
E-ticaret sektöründe son gelinen noktayı ve önümüzdeki dönemlerdeki planlarını da aktaran Hanzade Doğan Boyner, “E-ticaret sektörünün ürün gamı, fiyat ve servis temellerine dayanıyor. Ancak bu temeller artık değişiyor. Kişisel deneyim e-ticaret sektörünü yeni bir noktaya taşıyacak. Yapay zeka ve öğrenen makineler gibi teknolojiler artık fotoğraf ve video tanıma teknolojileriyle birleşiyor. Önümüzdeki dönemlerde çok farklı bir kişisel deneyim göreceğiz” dedi.
Aynı gün teslimat için ‘hepsiekspres’
Geçtiğimiz hafta internet üzerinden ödeme sistemi Hepsipay’i hayata geçiren hepsiburada.com, teslimat için de atağa kalktı. ‘Hepsiekspres’ adındaki yeni hizmetle aynı gün için teslimat yapacaklarını ilk kez Startup İstanbul’da açıklayan Hanzade Doğan Boyner, şu bilgiler paylaştı: “Şu anda pilot proje olarak İstanbul’da başladık. Ancak önümüzdeki 2-3 çeyrek sonrasında İstanbul dışında da bu hizmeti vermeyi planlıyoruz.”
2.5 milyon farklı ürün
2016 yılının hepsiburada.com için çok önemli bir yıl olduğunu ve uzun vadeli planlar yaptıklarını aktaran Hanzade Doğan Boyner, “Yaptığımız önemli hamlelerden biri hepsiburada.com’da ‘pazaryeri’ modelini hayata geçirmek oldu. Türkiye’nin her yerinden binlerce tedarikçi mağaza açtı. Onlara aylık aktif 57 milyon ziyaretçiye ulaşma fırsatı verdik. Şu anda ziyaretçilerimize 2.5 milyon farklı ürün sunuyoruz” dedi.
Küresel girişimcilik için ilk adım oldu
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, “İstanbul sadece büyük şirketlerin değil, Asya, Avrupa ve Afrika’dan startupların da merkezi olarak konumlanabilir. ‘Startup İstanbul’, İstanbul’u küresel bir girişimcilik merkezi yapmanın ilk adımıdır” dedi. Hisarcıklıoğlu, Startup İstanbul’un 2012’den beri dördüncü kere düzenlendiğini hatırlatarak, “Startup İstanbul’un bölgesinin lider startup organizasyonu haline evrilmesini ve dünyanın her köşesinden binlerce başvuru almasını yakından takip ediyorum. Aynı zamanda bugün bizimle çalışan girişimcileri de tebrik ederim. Yoğun bir eleme sürecinden sonra burada olmayı hak ettiniz. Birçoğunuz fikirlerinizi doğrulamak, yatırımcılara sunmak ve ağlarınızı genişletmek için çok uzaklardan buraya geldiniz. Şimdi, burada güçlü bir şey yaratarak alışkanlıklarımızı bozmaya, düşüncelerimizi ve nihayetinde yaşam tarzımızı değiştirmeye hazırsınız” diye konuştu. Konferans katılımcılarının yüzde 80’inin yabancı ülkelerden geldiğini ve hayatlarında ilk defa İstanbul’u ziyaret ettiklerini belirten Hisarcıklıoğlu, bunun konferansın başarısında büyük bir faktör olduğunu dile getirdi.
Kimler katıldı
Dünyanın önde gelen yatırım şirketleri Abraaj Capital, 500Startups, Andreessen Horowitz, YCombinator, Lumia Capital, Wamda Capital, Rubicon Capital yöneticilerinin katıldığı konferansa, TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu’nun yanı sıra Doğan Online Kurucusu ve Yönetim Kurulu Başkanı Hanzade Doğan Boyner ile Pegasus Yönetim Kurulu Başkanı Ali Sabancı da birer konuşma yaptı.
Katılımcılarla buluşacak girişimcilik ekosisteminin diğer önemli isimleri ise şöyle: Hubspot’tan Sam Mallikarjunan, yazar Elmira Bayrasli, Tjump’tan Ozan Sonmez, Couchsurfing.com Üst Yönetisici (CEO) Casey Fenton, Executive Joy’dan R. Michael Anderson, Rubicon VC’den Andrew Romans, IBM Cloud Başkan Yardımcısı Maged Wassim, The Lean Brand kitabının yazarı Jeremiah Gardner, Test my Pitch’ten Bill Kenney, Y Combinator’dan Adora Cheung, Andreessen Horowitz ortaklarından Matt Spence, 500 Startups girişim ortaklarından Arjun Arora, “Startup Rising” kitabının yazarı Christopher Schroeder.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
SON DAKİKA | Abdulkadir Selvi yazdı: Yeni bir 'kara harekatı' yolda mı?
Yapay zeka destekli MR cihazı! İki kat daha fazla hastaya hizmet verecek
SON DAKİKA HABERİ... Bölge bölge yeni uyarı: Sıcaklıklar 9 derece düşecek!
İstanbul'da öldürülen küçük Şirin Elmas Hanilci gözyaşlarıyla defnedildi
SON DAKİKA! Fenerbahçe tribün liderlerinden Cem Gölbaşı gözaltına alındı