hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Hangi iller deprem riski altında? Uzman isim harita üzerinde gösterdi

    KAYNAKCNN TÜRK

    6 Şubat depremlerinin ardından Marmara Bölgesi'nde yaşayan milyonlarca kişi diken üstünde... Uzmanlar Marmara Bölgesi için sürekli deprem uyarısı yapıyor. Bu kez Bursa-İnegöl ve Balıkesir-Bandırma için uyarı yapıldı. Yalova ve Çanakkale’nin de tehlike altında olduğu vurgulanıyor... Deprem Uzmanı Doç. Dr. Sinan Cansız önemli bilgiler aktardı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Deprem Uzmanı Doç. Dr. Sinan Cansız şu ifadelerle aktardı;

    Hangi kentlerde büyük deprem riski var?

    Haritaya baktığımızda Malatya zaten burada yani Kuzey Anadolu fay üzerinde bulunan bir şey. Güneydoğu Anadolu fay hattı üzerinde bulunan Malatya ayrı bir fay üzerinde oluyor. O yüzden Bursa, Balıkesir ve Çanakkale’yi etkileme gibi bir durumu söz konusu değil ama Malatya’nın Kahramanmaraş ve Hatay’a kadar olan kısmı 6 Şubat depremlerinde kırıldığı için artık risk daha geriye gelmiştir. Yani gerideki olan şehirleriniz sanırım Malatya, Elazığ, Bingöl, Muş. Bu hatta yani Doğu'da artık risk daha çok geriye kaydı.

    Risk Malatya için devam ediyor mu?

    Malatya için devam ediyor. Kahramanmaraş depremlerinde Halep’te 8000 kişi öldü Kahramanmaraş’a olan uzaklığı 350 km. Yani burada şuna dikkat çekmemiz gerekiyor; Türkiye’de herhangi bir noktada meydana gelen yedi ve üstü depremlerde 350 km çapındaki her yerde büyük yıkım meydana gelebilir. Mesela Erzincan'da meydana gelen bir depremde, Trabzon’a kadar yıkım meydana gelebilir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Erzincan’dan başlayan Kuzey Anadolu fay hattı Yunanistan’a kadar devam ediyor. 1939 yılında Erzincan’daki depremle birlikte kırılmaya başladı. Sonrasında Çorum , Bolu, Gerede, Düzce, Kocaeli depremi ile 1999’a kadar kırılarak Kocaeli sınırına geldi. Yani bundan sonraki kısım Marmara Denizi'nin içerisinde olan. Hep söylüyoruz zaten Türkiye bir deprem ülkesi. Mutlaka önlemlerin alınması gerekiyor diye.

    Yalova, Bursa, Balıkesir ve Çanakkale için artık alarm mı çalıyor?

    En son Maden Teknik Arama Enstitüsü fay hatları ile ilgili yenileme yapmıştı. Güney kol; Yalova, Bursa, Balıkesir ve Çanakkale üzerinden devam ediyor. Bu hat üzerinden 1500 yıllarından 1700'lü yıllarda büyük depremler oldu. Mesela Balıkesir Manyas‘ta 1964 yılında 7.1 büyüklüğünde bir deprem deprem oldu. Yani bu hat üzerine yedi büyüklüğündeki depremlerin olması olası depremlerdir. İstanbul’u özellikle tehdit eden fay hattı ise Marmara Denizi'nin içerisinde olan fay hattıdır. Bu da Bakırköy açıklarından Kumburgaz‘a kadar devam eden, denizin içerisinde olan fay hattıdır.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Özellikle Marmara’ya bakan; Fatih, Zeytinburnu, Avcılar, Küçükçekmece, Beylikdüzü, Büyükçekmece. Bu hat üzerindeki ilçelerin tamamı çok zayıf bir zemine sahip. Türkiye Bina Deprem Yönetimi'nde tanımlanan bina sınıflarının en zayıf sınıfını içermekte.

    Zayıf bir zemin olması sebebiyle depremin etkileri katlanarak devam ediyor. Bunu şöyle anlatabiliriz; Kahramanmaraş’ta olan deprem en büyük yıkımı Hatay’da oluşturdu Çok zayıf olduğu için Marmara Denizi’ndeki depremde de zemini zayıf olan ilçelerde büyük yıkım bekliyoruz.

    Beklediğimiz yine 12 ili etkileyebilecek bir deprem mi?

    Marmara üzerinde olabilecek yedi ve üzeri bir deprem Marmara’nın tamamında yıkım oluşturabilir. Özellikle eski binalarda. Bakın yeni binalarda söylemiyorum çünkü yeni binalar zaten depreme dayanıklı olarak inşa ediliyor. Eski bir bina yani depremde hasar almış ve ömrünü tamamlamış bir binayı altı büyüklüğündeki bir depremde dahi yıkabilir. Bir kepçe darbesi ile yıkılan binalar var. İstanbul’un çok eski ilçelerinde eski binalarımız mevcut. Bunların yıkılması için yedi büyüklüğündeki bir depreme ihtiyacımız yok. Merkez üssü Marmara olan altı büyüklüğündeki bir deprem bu binaların bir çoğunu yıkabilir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Yollar depremde risk oluşturuyor mu?

    Özellikle tarihi ilçelerde, sokakların dar olduğu yerlerde, başında ve sonunda yıkılan bir bina olduğunda girilemeyecek belki de yüzlerce sokak var. Özellikle Fatih, Üsküdar bu ilçelerin başında geliyor. Bu ilçelerde kentsel dönüşümün hızlı bir şekilde yapılması gerekiyor. İstanbul geneline baktığımızda kentsel dönüşüm %70 dolaylarına geldi ama Fatih’e baktığımızda bu oran %15. Odağımızı artık riskli olan ilçeleri bir an önce dönüştürmek üzerine kurmamız gerekiyor.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow