Hanefi Avcı ayrılmak istedi
Eski Emniyet Müdürü Hanefi Avcı'nın da aralarında bulunduğu 12'si tutuklu 57 sanığın yargılandığı davada savunma yapan Hanefi Avcı, Devrimci Karargah yöneticileri ile SDP ve Toplumsal Özgürlük Platformu (TÖB) yönetici ve üyelerinin hiç bir alışverişlerinin olmadığını savundu.
İstanbul 9. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya, daha önce duruşmada diğer sanıkların olmadığı bir ortamda savunma yapma talebi olan ve bu talebi kabul edilen tutuksuz sanık Şenay Avcı ile eşi tutuklu sanık Hanefi Avcı katıldı.
Duruşmanın ilk bölümüne diğer tutuklu sanıklar alınmadı.
Duruşma salonu, mahkeme heyetinin kararı gereği Şenay Avcı savunma yaptığı için boşaltıldı. İzleyiciler Avcı'nın savunmasının ardından yeniden salona alındı.
Sanıklar Hanefi ve Şenay Avcı'nın avukatı Refik Uçarcı, müvekkillerinin evinde ele geçirilen silahların olağanüstü hal döneminde her görevliye verilen ruhsatlı silahlardan olduğunu belirterek, o dönemde bir çok emniyet müdürüne verilen silahların batıya göreve gidenlerden geri alınmadığını söyledi.
Söz konusu silahların hiç bir yerde kullanılmadığını ve operasyon yapılana dek o silahların ruhsatlı olduğunu aktaran Uçarcı, dava konusu silahların Devrimci Karargah örgütüyle hiç bir bağlantısının olmadığını da beyan etti.
Avukat Refik Uçarcı, müvekkili Şenay Avcı'nın, eşi Hanefi Avcı'nın soruşturma ve dava sürecinde başına gelen şeylerden dolayı psikolojik olarak çok etkilendiğini de belirterek, duruşmalardan vareste tutulmasını da talep etti.
Duruşmada savunma yapan ve hazırladığı dilekçeyi okuyan tutuklu sanık Hanefi Avcı da, dava konusu Devimci Karargah örgütüyle ilgili MİT'in hazırlamış olduğu çok kapsamlı bir rapor olduğunu ve bu raporda örgütün yurt dışındaki yöneticileriyle ilgili telefon ve internet görüşmelerinin yer aldığını belirterek, dinleme kayıtlarının hiç birinin bu dava kapsamında yargılanan Sosyalist Demokrasi Partisi (SDP) yöneticileri ve üyeleriyle ilgisinin bulunmadığını aktardı.
Savunmasında, yurt dışında yaşayan ve Devrimci Karargah örgütü yöneticilerinden olduğu belirtilen bazı kişilerle yapılan e-posta ve telefon konuşma kayıtlarını okuyan Hanefi Avcı, bu kayıtlardaki konuşmalara göre, gerçek, Devrimci Karargah örgütüyle, Devrimci Karargah örgütüymüş gibi gösterilen örgütlerin farklı olduğunun ortaya çıktığını savundu.
Avcı, Devrimci Karargah yöneticileri ile SDP ve Toplumsal Özgürlük Platformu (TÖB) yönetici ve üyelerinin hiç bir alışverişinin olmadığını da kaydederek, kendisinin de örgüte yardım etmesinin söz konusu olmadığını öne sürdü.
Tutukluluğunun ve hakkındaki iddiaların hukuki olmadığını söyleyen Hanefi Avcı, tahliyesini talep etti.
Davanın Hanefi Avcı yönünden ayrılması talebi
Duruşmada söz alan Avcı'nın avukatı Refik Uçarcı da, müvekkili Avcı ile ilgili yazdığı "Haliçte Yaşayan Simonlar: Dün Devlet Bugün Cemaat" adlı kitaptan dolayı çok sayıda soruşturma ve dava açıldığını, bu davalardan bazılarının bittiğini ve Avcı'ya meslekten ihraç cezası verilerek maaş kesintisi yapıldığını belirtti. Uçarcı, şunları söyledi:
"Bütün bu yargılama aşamaları dikkate alındığında Avcı'nın yargılanmasının ana gerekçesinin, yazdığı kitap olduğu ortaya çıkar. Suçlamalar kitapla ilgili olduğu için de yargılama yeri burası değil, Basın Kanunu'na göre bu suçlara bakan mahkemelerdir. Müvekkilim yönünden davanın ayrılmasını talep ediyorum. Davanın ayrılmasına karar verilmediği taktirde, Avcı ile ilgili bütün davaların bu davayla birleştirilmesini ve Avcı'nın tahliye edilmesini de talep ediyorum."
Bu arada, söz alan avukat Kadir Filizer, Bostancı'daki örgütün Türkiye sorumlusu Orhan Yılmazkaya'nın ölü olarak ele geçirildiği çatışmada şehit olan Emniyet Amiri Semih Balaban'ın eşi ve kızının avukatı olduğunu belirterek, onların adına davaya 'katılan' olarak kabul edilmelerini talep etti.
Mahkeme heyeti, bu ve diğer talepleri değerlendirmek üzere duruşmaya bir süre ara verdi.
Mahkemenin ara kararı
Davaya ilişkin ara kararını açıklayan mahkeme heyeti, Bostancı'da örgüt lideri Orhan Yılmazkaya'nın öldürüldüğü baskında şehit olan emniyet amiri Semih Balaban'ın eşi Filiz Zeynep Balaban ve annesi Fadime Balaban'ın avukatı Mehmet Kadir Filizer'in davaya katılma talebine ilişkin, bir sonraki duruşmada savcının görüşünün alınmasının ardından karar verilmesine hükmetti.
Duruşmada Savcı Salim Duran'a hakaret ettiği ve duruşma düzenini bozduğu gerekçesiyle tutuklu sanık Cemal Bozkurt'un karar duruşmasına kadar duruşmalardan
yasaklanmasına karar veren mahkeme heyeti, Bozkurt hakkında PKK terör örgütü elebaşı Abdullah Öcalan ve örgüte dair yazdığı sözler nedeniyle İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunulmasını da kararlaştırdı.
Savunması alınan tutuklu sanıklar Şenay Avcı ve Sultan Seçik Kubilay'ın duruşmalara katılma zorunluluğunu kaldıran heyet, tutuklu sanıklar Fatih Aydın, Cemal Bozkurt, Ulaş Erdoğan, Özgür Dinçer, Osman Baha Okar, Semih Aydın, Hakan Soytemiz, Tuncay Yılmaz, Nicdet Kılıç, Hanefi Avcı, İbrahim Turgut ve Necdet Öztürk'ün bu hallerinin devamına hükmetti.
Duruşma, 30 Nisan Pazartesi gününe erteledi.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Batman'da terör propagandasına tokat gibi cevap: Burası Türkiye!
İzmir için KRİTİK uyarı: Su seviyesi yüzde 10'ların altına inebilir!
EN SON HABER | Kayıp iş insanının cansız bedeni ormanda bulundu: Ortağı tutuklandı!
Henüz 17 yaşında 70 suçtan kaydı var: Defne Hakim 'Ah' ederek paylaştı!
SON DAKİKA | Abdulkadir Selvi yazdı: Yeni bir 'kara harekatı' yolda mı?