hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Video Haber | Hamsi avı için yeni karar

    KAYNAKMert Can Gülmez | CNN TÜRK

    Balıkçılık ve av sezonu için yeni kararlar alındı. 1 Eylül'de devreye girecek kararlara göre hamsinin toplam avlanabilir miktarı 400 bin ton olarak tespit edildi. Bazı endemik balık türlerinin avına ise yasak geldi. Amaç biyolojik çeşitlilik için önemli olan bu türleri korumak.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Balıkçılıkta 1 Eylül itibariyle yeni kararlar devrede olacak. Tarım ve Orman Bakanlığı hamsi için av kararını verdi. Balıkçılık üretiminin yüzde 60'ını oluşturan hamsinin toplam avlanabilir miktarı 400 bin ton olarak tespit edildi. Toplam avlanabilir miktarları, bölgesel farklılıklar, av araçları ve avlanma kapasiteleri göz önüne alınarak sektör paydaşlarıyla yönetilecek. Marmara Denizi ve Karadeniz’de, gırgır ağları ile hamsi avcılığı 15.00 - 09.00 saatleri arasında yapılacak. Gırgır ağları, belirtilen saatler dışında, hamsi avlamak amacıyla denizde bulundurulamayacak.

    Video Haber | Hamsi avı için yeni karar

    Endemik türler ise korunacak. Onların başında leopar sazanı ve Batman bantlı çöpçü balığı geliyor. Bu balıkların biyoçeşitlilik açısından önemli olduğu belirtiliyor. Bu ve benzeri tür endemik su ürünleri avcılığı da tamamen yasaklandı. Ayrıca ticari avcılıkta koruma altında olan türlerin amatör kapsamdaki avcılığı da yasaklandı.

    Video Haber | Hamsi avı için yeni karar

    Kararlar Resmi Gazete’de yayımlandı. Bu kapsamda bazı su ürünleri türlerinin avcılığına da asgari avlanılabilir boy uzunluğu getirildi. Bazı türlerde boy uzunlukları yeniden düzenlendi.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow