Hafriyat kamyonlarına ceza yağdı
Hafriyat kamyonu ve beton mikseri gibi ağır yük taşıyan araçlara yönelik ülke genelinde gerçekleştirilen denetimlerde, 293 araç trafikten men edilirken, 2 bin 255 sürücüye çeşitli oranlarda ceza kesildi.
AA muhabirinin emniyet yetkililerinden aldığı bilgiye göre, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun talimatıyla, geçen hafta şehir içi ve şehirler arası karayollarında kendileri için belirlenen saatler dışında çalışan, muayene ile sigortaları bulunmayan ve standartlara uygun donanıma sahip olmayan hafriyat kamyonu ve beton mikseri gibi ağır yük taşıyan araçlara yönelik 81 ilde denetim gerçekleştirildi.
Türkiye genelindeki denetimlere, bin 328 ekipte görevli 2 bin 555 personel katıldı.
Denetimlerde, araçların belirlenen saatlerin dışında trafikte olup olmadığı, takograf, tescil plakası, koruma çerçevesi, arka işaret levhası, reflektör, muayene, sigorta ve yükün durumu, sürücü ve araç tescil belgeleri, lastik ve ışık donanımları kontrol edildi.
Kurulan sabit denetim noktalarının yanı sıra seyir halindeyken de yapılan denetlemelerde, 18 bin 135 araç ve sürücüsü kontrol edildi. Denetimlerde 2 bin 255 sürücüye kural ihlalinden ceza uygulandı. Ayrıca eksiklikleri bulunduğu gerekçesiyle 293 araç trafikten men edilirken, 4 sürücünün ehliyetine el konuldu.
Denetlemelerde en çok ceza, zorunlu olduğu halde araçlarında takograf bulundurmayan veya bunları kullanmayanlar ile araçlarının muayenelerini yaptırmayan sürücülere kesildi.
Geçen yıl bu araçların karıştığı kazalarda, sadece olay yerinde 15 kişinin öldüğü ve 497 kişinin de yaralandığı belirtildi.
Ağır yük taşıyan araçlardan kaynaklı trafik kazalarının ve ölüm oranlarının en aza indirilmesi amacıyla denetimlerin gelecek günlerde de süreceği öğrenildi.
İstanbul'da GPS sistemi zorunluluğu
Öte yandan, İstanbul Büyükşehir Belediyesi UKOME kararı doğrultusunda il genelinde hafriyat, moloz ve hazır beton taşıyan kamyonlarda Araç Takip Sistemi (GPS) kullanılması zorunlu hale getirilirken, bu cihazları takmayan araçlara ceza kesilecek.
Böylece GPS takılan tüm kamyonlar, 7 gün 24 saat web tabanlı program aracılığıyla izlenebilecek.
Emniyet Genel Müdürlüğü ayrıca İstanbul İl Emniyet Müdürlüğüne, bu araçların GPS veri tabanına düşen verilerinden yola çıkılarak, yasak yere moloz döken, hız sınırını aşan ve kural ihlalleri yapan araçlara gerekli cezaların kesilmesi için altyapı çalışmalarının gerçekleştirilmesi talimatını verdi.
Böylece GPS takılı kamyonların güzergah takiplerinin yanı sıra yasak yere moloz döken, hız sınırını aşan ve kural ihlali yapan sürücü ile araç bilgileri de veri tabanında görülebilecek.
Sistem sayesinde hafriyat, moloz ve hazır beton taşıyan araç sürücülerinin hız kurallarına uyma düzeyinin artırılması, daha çok kazanç elde etmek amacıyla birden fazla sefer yapan sürücülerin belirlenmesi, bu araçların kamunun trafik güvenliğine yönelik tehditlerinin en aza indirilmesi ve vatandaşların bu araçlara ilişkin şikayetlerinin azaltılması hedefleniyor.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Son Dakika! Haberi Alan Babası Kalp Krizi Geçirmişti: Bolu'daki Yangında Ölen Dilara Defnedildi
BOLU KARTALKAYA OTEL YANGINI NEDENİ: Bolu Grand Kartal Otel yangını neden çıktı?
BOLU'DA YANAN OTEL HANGİSİ? Grand Kartal Otel kimin, ne zaman yapıldı? Mazhar Murtezaoğlu ile ilgili bilgiler...
Cam silmeye çıktığı 13’üncü kattaki pencereden düşüp, öldü
Son Dakika! Bolu'daki Kartalkaya Yangınında Kızı ve Torununu Kaybetti: Taptaze Filizlerim Ölmemeliydi