Günlerce sürdü: Hapşırma nöbeti kabusu oldu! Doktorlar 9 yıl önceki örneğin altını çizdi
Geçtiğimiz 18 Eylül günü Batman'da yaşayan Benazir Aydın bir anda hapşırmaya başladı. O günden beri hapşırığı durmayan ve günlük faaliyetlerini yerine getiremeyen genç kadın için hekimler seferber oldu. Tüm müdahalelere rağmen hapşırığı durmayan Aydın'ın yaşadıkları tıpkı günde 12 bin kez hapşıran Katelyn Thornley'inkilere benziyordu. Nöroloji Uzmanı Dr. Sevda Sarıkaya bu örneği işaret ederek çok önemli bir detaya dikkat çekti.
Hapşırmak, çoğumuz için hayatın olağan akışı içerisinde gayet normaldir. Ancak bir günde yüzlerce kez hapşırıyorsanız, dahası bu durum saatler ve günler süren bir hale geldiyse bir sorun var demektir. 24 yaşındaki Batmanlı Benazir Aydın, 18 Eylül'den bugüne dek aralıksız hapşırıyor. Hastane hastane çare arayan Aydın'ın ailesi bu duruma bir an önce çözüm bulunmasını istiyor. 18 gündür hapşırığı hiçbir şekilde kesilmeyen genç kadın için ise uzmanlar alarma geçti.
NE YEMEK YİYEBİLİYOR NE SU İÇEBİLİYOR
18 Eylül günü hapşırmaya başlayan Benazir Aydın başlarda bu durumun geçici olduğunu düşündü. Evli ve iki çocuk annesi genç kadın günlük işlerini yapamamaya başladı. Ailesi durumun bir türlü geçmediğini görünce endişelendi ve genç kadını hastaneye götürdü. Hekimler endişelenecek bir durum olmadığını söyledi ve serum vererek evine gidebileceğini söyledi. Başlarda ne hekimler ne de Aydın ailesi durumun giderek karmaşık bir hâl alacağını düşünmemişti. Hapşırıkların ardı arkası kesilmeyince yemek yiyememeye, su bile içememeye başladı. Yeniden hastaneye giden kadının tedaviyle hapşırık nöbeti durduruldu ancak şikayetleri saatler içinde başlayınca bu kez Ankara Bilkent Şehir Hastanesi'ne sevk edildi. Uzmanlar, genç kadının durumunu araştırırken rahat bir uyku çekebilmesi için Benezir Aydın'ın enjeksiyon tedavisi uyguladı, sinir sistemi rahatlatıldı ve bu şekilde uyuması sağlandı.
Genç kadın için endişeli olan aile üyesi Vedat Aydın, "Hastanın durumunu söyledik. Günler boyunca sürekli hastaneye gidip geldik. Kendisine serum verildi. Normal bir şey diyerek bizi tekrar eve gönderdiler. Biz kaldıramaz hale geldik. Kalbi 3 kere tekleyince 'Allah korusun kalbi durabilir' dedik. Sağlık Bakanlığı biz gerekeni yapacağız dedi ve Ankara Bilkent Şehir Hastanesi'ne sevkini gerçekleştirdik" açıklamasında bulundu.
Hiçbir şekilde yaşamsal faaliyetlerine devam edemeyen su içemeyen, yemek yiyemeyen hatta uyku bile uyuyamayan genç kadının hapşırık şikayetleri devam ediyor. Sürekli hapşırma durumu kalbi yorduğundan ailesi kalbinin durmasından korkuyor. Yaşadığı durumdan etkilemesin diye günlerdir çocuklarını bile görmeyen genç kadın için ailesi endişeli.
'ÇOK NADİR VE ÖĞRETİCİ BİR VAKA BU'
Benazir Aydın'ın günlerdir süren hapşırık nöbeti sosyal medyada da yer buldu. Görenler genç kadın için şifa dileklerinde bulundu. Araştırmalarına ABD ve Türkiye arasında devam eden Davranışsal Nörobilim ve Demans Uzmanı Dr. Sevda Sarıkaya Benazir Aydın'ın haberini gördü ve durmadan hapşırma hastalığının enfeksiyon sonrası gelişebilen öğretici bir vaka olduğunu belirterek X hesabı üzerinden yaptığı paylaşımda Sağlık Bakanlığı'na da şu sözlerle çağrı yaptı: "Enfeksiyon sonrası gelişen nörolojik bir sendrom bu. Çok çok nadirdir. Teksas’ta bir çocukta 2015’de gelişmişti. Ona PANDAS tanısı kondu. Sağlık Bakanlığı kapsamlı bir araştırma merkezine yatırmalı. Çok öğretici bir vaka bu."
Dr. Sevda Sarıkaya'nın, Aydın'ın vakasına benzer başka bir vakayı dile getirmesiyle 2015 yılında henüz 12 yaşında olan Katelyn Thornley hikayesi gündeme geldi. 9 yıl önce yaşadıklarını 'Inside Edition' ile paylaşan ve ilk başta kötü bir alerjik reaksiyon geçirdiğini düşündüğünü açıklayan küçük kız için her şey okulda müzik dersinden çıktıktan sonra başladı. Thornley başlarda küçük hapşırıklar yaşadığını ancak o günün sonunda 30 kez hapşırdığını söylemişti. Tam 3 hafta boyunca dakikada 2 kez hapşıran küçük kız kısa bir süre sonra dakikada 20 defaya kadar hapşırmaya ve bu hapşırıklar 15 dakika kadar sürmeye başladı. Çoğu zaman cümle bile kuramayacak duruma gelen küçük kızın hayatı altüst oldu.
ÇAREYİ 'BEATLES' DİNLEMEKTE BULDU
Ancak doktorlar sorunun ne olduğu konusunda tahmin yürütürken, ailesi hâlâ yardım için yalvarıyordu. Nöbetleri 45 dakika boyunca kesintisiz süren Thornley, çok kalıcı olmasa da çareyi The Beatles dinlemekte buldu. Sevdiği müzik grubunu dinlerken hapşırmayı geçici olarak durdurabildiği için biraz olsun rahatlayabildi.
Thornley, sürekli hapşırarak 4 ayın sonunda günde 12 bin kez hapşırdığı bir noktaya ulaştı. Ancak hapşırıkları 2 gün içinde yavaş yavaş kesildi ve sonunda da bu son derece yorucu durumdan bir anda kurtuldu. Doktorlar kendisinde PANDAS adı verilen nadir bir rahatsızlık olduğunu keşfettiler. Streptokok enfeksiyonlarına bağlı pediatrik otoimmün nöropsikiyatrik bozuklukların kısaltması olan PANDAS, vücudun bakteriyel bir enfeksiyona karşı aşırı tepki göstermesiyle ortaya çıkan bir durum olarak tanımlanıyor.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
HABER || SMO harekat hazırlığında: İşte yeni hedefi! Haritadaki kilit nokta
SON DAKİKA HABERİ: Meteoroloji'den soğuk hava uyarısı: Eksi 17 derece...
İşçileri taşıyan midibüs TIR'la çarpıştı: 22 yaralı
SON DAKİKA... Meteoroloji'den yeni rapor! Pastırma sıcakları geliyor
HABER | Mardin'de bulundu: 12 bin yıl öncesine ait! 2 metre uzunluğunda