hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Gül'e yargılama isteyen mahkemeye inceleme

    Güle yargılama isteyen mahkemeye inceleme
    expand

    Adalet Bakanlığı müfettişleri, Kayıp Trilyon davasında Cumhurbaşkanı Abdullah Gül için yargılama isteyen Sincan 1. Ağır Ceza Mahkemesi'nde teftiş yapıyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Sincan 1. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Osman Kaçmaz, 3 Adalet Bakanlığı müfettişinin Sincan Adliyesi'nde teftişte bulunduğunu belirterek, "Teftiş bizimle mi ilgili bilmiyorum, şu anda inceleme devam ediyor" dedi.

    Kaçmaz, rutin teftişlerini geçen yıl geçirdiklerini kaydederek, "Yapılan teftişin normal olmadığını" söyledi.

    İzinde olduğu için Sincan Adliyesi'ndeki teftişin tam olarak kapsamını bilmediğini ifade eden Kaçmaz, "3 müfettiş inceleme yapıyor. İzinde olduğum için sebebini bilmiyorum. Olağan teftiş olup olmadığını bilmiyorum. Bizimle ilgili mi, değil mi onu da bilmiyorum" diye konuştu.

    Adalet Bakanlığı'ndan, Sincan 1. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Osman Kaçmaz hakkında incelemeyle ilgili, "Söz konusu inceleme, Sayın Cumhurbaşkanımız hakkında verilen karardan önce başlatılmıştır" denildi.

    Açıklamada, bugün bazı televizyon kanalları ve internet haber sitelerinde Adalet Bakanlığı müfettişlerince, Sincan 1. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Kaçmaz hakkında inceleme başlatıldığı yönünde haberlerin yer aldığı belirtildi.

    Açıklamada "Söz konusu hakim hakkındaki bir kısım iddialara ilişkin olarak daha önce başlatılan bir inceleme kapsamında, Adalet müfettişlerince bugün mahkemede dosya incelemesi yapılmıştır. Söz konusu inceleme, Sayın Cumhurbaşkanımız hakkında verilen karardan önce başlatılmıştır. Yapılan incelemenin haberlerde iddia edildiği şekilde bu kararla ve güncel olaylarla hiçbir ilgisi bulunmamaktadır" ifadelerine yer verildi.

    YARSAV'dan açıklama

    Yargıçlar ve Savcılar Birliği (YARSAV) Başkanı Ömer Faruk Eminağaoğlu, "Adalet Bakanlığı, kişilerin bilgisi olmaksızın belirli yargıç ve savcılar hakkında incelemeler başlatıp, geride tutmakta ve istediği zaman harekete geçmektedir. Bu olay da bunun örneklerinden biridir" iddiasında bulundu.

    Eminağaoğlu, yaptığı açıklamada Adalet Bakanlığı tarafından, Sincan 1. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Osman Kaçmaz hakkındaki incelemeye ilişkin yazılı açıklama yapıldığını anımsattı.

    "Adalet Bakanlığı, incelemenin çok önceden başlatıldığını, yeni bir şey olmadığını söylemektedir" ifadesini kullanan Eminağaoğlu, "Adalet Bakanlığı, kişilerin bilgisi olmaksızın belirli yargıç ve savcılar hakkında incelemeler başlatıp geride tutmakta ve istediği zaman harekete geçmekte, bu süreçte ucu açık nitelikteki incelemelerle yargıç ve savcıları her yönüyle izleme altında tutmaktadır. Bu olay da bunun örneklerinden biridir. Adalet Bakanlığı'nın hukuk içerisinde hareket etmesini bekliyoruz" dedi.



    Sincan 1. Ağır Ceza Mahkemesi, geçtiğimiz mayıs ayında, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nın "Kayıp Trilyon" davasıyla ilgili Cumhurbaşkanı Abdullah Gül hakkında verdiği "kovuşturma yapılmasına yer olmadığı" kararını kaldırmıştı.

    Bunun üzerine, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, Sincan 1. Ağır Ceza Mahkemesi'nin kararının "kanun yararına bozulması" istemiyle Adalet Bakanlığ'ına başvurmuştu.

    Sincan 1. Ağır Ceza Mahkemesi'nin kararında, Gül hakkında "özel evrakta sahtecilik" ve "2820 sayılı Siyasi Partiler Kanunu'na" aykırılık suçlarından dolayı soruşturma açıldığı, soruşturma sonunda Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nca "kovuşturma yapılmasına yer olmadığına" karar verildiği anımsatılmıştı. Sincan 1. Ağır Ceza Mahkemesi'nin kararında, şunlar kaydedilmişti:

    "Ancak; bu kovuşturmaya yer olmadığına karar verilirken Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, yasalar yönünden dokunulmazlığı bulunan ve yasalarda yargılanmaları istisna kabul edilen kişiler ile kıyas yapılarak, şüphelinin Cumhurbaşkanı olması nedeniyle milletvekili ve bakanlara tanınan dokunulmazlığının yasa koyucunun Cumhurbaşkanını da kapsadığı yönünde görüşleri hukuktan yoksun, kanunlara aykırı olduğu açıktır.

    Kıyasın; kamu hukuku alanında yapılamayacağı, kaldı ki daha önce Cumhurbaşkanlığı makamında bulunan kişilerin önceden suç işlemiş bulunmalarının doğal olarak yasa koyucular tarafından düşünülemediğinden Anayasa'da bu konuda boşluğun bulunduğu, bunun yerine Anayasa'nın ilgili hükümlerinde değişiklik yapılarak Cumhurbaşkanlığı makamında bulunan kişilerin Cumhurbaşkanlığı döneminden önceki suçlarına yönelik düzenlemelerin yapılması gerektiği ve Anayasa'daki bu boşluğun kıyas yolu ile değil, hukuki düzenleme ile ortadan kaldırılması hukuki açıdan çok daha uygun olacağından; şüpheli Abdullah Gül hakkında iddia olunan eylemlerin kanıt ve unsurlarının mahkemesince tartışılması için Ankara Cumhuriyet Başsavcılığının hukuka uygun olmayan takipsizlik kararının kaldırılmasına karar vermek gerekmiştir."

    Gül, "Kayıp Trilyon" davasında özel belgede sahtecilik suçlamasından 11 ay ev hapsi cezasına çarptırılan eski Başbakan Necmettin Erbakan'ın cezasını "sürekli hastalık" gerekçesiyle affetmişti.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow