Gül'e "Karamanoğlu Mehmet Bey" ödülü
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'e, Çankaya Köşkü'nde düzenlenen törenle "Karamanoğlu Mehmet Bey Türk Dili Ödülü" takdim edildi.
Takdim öncesinde, 10. Türkçe Olimpiyatları'na ve "Karamanoğlu Mehmet Bey Türk Dili Ödülü"ne ilişkin kısa filmler gösterildi, 10. Türkçe Olimpiyatları kapsamında Türkiye'de bulunan öğrenciler gösteriler sundu. Cumhurbaşkanı Gül ve konuklar Irak, Kırgızistan, Senegal ve Moldova'dan gelen öğrencilerin seslendirdikleri şarkıları beğeniyle dinledi.
Uluslararası Türkçe Olimpiyatları Tertip Heyeti Başkanı Mehmet Sağlam, "Karamanoğlu Mehmet Bey Türk Dili Ödülü"nün, Türkiye'yi temsil ve tanıtımdaki başarısı, Türk dilinin kullanımındaki hassasiyeti ve Türkçe'nin dünya dili haline gelmesindeki çalışmalara verdiği destek ve katkılardan dolayı Cumhurbaşkanı Gül'e verilmesinin kararlaştırıldığını söyledi.
Sağlam daha sonra Cumhurbaşkanı Gül'e, "ferman" şeklindeki ödülü takdim etti.
Cumhurbaşkanı Gül, konuşmasına öğrencileri selamlayarak başladı.
Konuklarını Çankaya Köşkü'nde ağırlamaktan büyük memnuniyet duyduğunu ifade eden Gül, "Ayrıca burada bize güzel şarkılar söyleyen, folklor gösterileri yapan, dünyanın dört bir yanından gelen sizleri tebrik ediyorum" diye konuştu.
Çocukların Türkçe'yi aksansız konuştuğunu kaydeden Gül, "öğrencilerle Kayseri'den, Yozgat'tan, İstanbul'dan ya da Trabzon'dan gelmişler gibi sohbet ettiğini" söyledi.
"Karamanoğlu Mehmet Bey Türk Dili Ödülü"nün Uluslararası Türkçe Öğretimi Derneği tarafından Türkçe Olimpiyatları'nın organize edildiği her dönem bir kişiye verildiğini hatırlatan Gül, bu dönem ödülün kendisine verilmesi dolayısıyla teşekkür etti.
"Divanda da dergahta da meydanda da Türkçe"
Karamaoğlu Mehmet Bey'in 1277 yılında çıkardığı fermanla "divanda da dergahta da meydanda da" Türkçe konuşulsun dediğini, o günden bugüne Türkçe'nin zenginleştiğini ifade eden Gül, Karamanoğlu Mehmet Bey'in Türkçe'nin bugüne gelmesine büyük katkı sağladığını vurguladı.
Dilin kültürün ana unsuru olduğunu belirten Gül, "Güzel Türkçemizi ancak yayarsak konuşursak onu zenginleştirebiliriz. Sizin organize ettiğiniz bu güzel Türkçe Olimpiyatları belki de Türkçe'ye en güzel hizmeti yapan bir etkinlik oluyor. Türkçe'ye kimileri romanlar yazarak kimileri şiirler kimileri çok güzel edebi eserler vererek hizmet ediyorlar. Ama siz de bu şekilde Türkçe'ye en güzel hizmeti veriyorsunuz. Bundan dolayı organizatörleri, teşvik eden, emeği geçen herkesi bir kez daha tebrik ediyorum" diye konuştu.
Türkiye'nin, ülke dışındaki en büyük faaliyetlerinden birisinin Türk okulları olduğuna işaret eden Gül, sözlerini şöyle sürdürdü: "Türk devletinin, belki de devlet eliyle olmayan en büyük projesidir bu diyebilirim. Bugün 135 ülkeden temsilciler var. 140 ülke içerisinde yarışmalar yapılmış ve binlerce öğrenci içinden bin 500 öğrenci Türkiye'ye getirilmiş. Bunlar Türkiye'nin şehirlerinden değil dünya üzerindeki 135 devletten getirilmiş. O bakımdan Türkiye'ye, Türkçemize, Türk milletine en büyük hizmetlerden birisini yapıyorsunuz.
Gittiğim bazı yerlerde, büyükelçiliğimizin olmadığı yerlerde 'Buraya büyükelçilik açalım' dediğimizde aslında oraya Türk bayrağı daha önce götürülmüş Türk okulu vasıtasıyla. Türkiye, Türk bayrağı ve Türkçe tanıtılmış. Bazı yerlerde okullardan sonra gidip büyükelçilik açtık. Birçok Afrika ülkesinde böyle oldu. Ama gördüğüm şey şu ki; orada en güzel şekilde Türkiye'yi temsil ediyorsunuz, Türkçe'yi de en güzel şekilde anlatıyorsunuz, öğretiyorsunuz."
"Türkçe giderek yaygınlaşıyor, öğreniliyor, öğretiliyor"
Birleşmiş Milletler'in insanlığa hizmet edenlere "iyi niyet elçisi" unvanını verdiğini dile getiren Cumhurbaşkanı Gül, Türkçe Olimpiyatları'na katılan çocuklara, "Sizleri de ülkenizin iyi niyet elçileri olarak görüyorum. Büyüdüğünüzde bugün öğrendikleriniz ülkelerinizle Türkiye arasında çok sağlam köprülerin kurulmasına vesile olacaktır. O bakımdan yurtdışındaki Türk okullarının değerinin ileride çok daha büyük olacağını görüyorum. Gittiğim her yerde vaktim olduğunda muhakkak ziyaret ediyorum" diye seslendi.
Türkçe'nin çok geniş bir coğrafyada konuşulduğuna işaret eden Cumhurbaşkanı Gül, Türk okullarının faaliyetleri sayesinde tarihte ulaşılamayan ülke ve coğrafyalara da Türkçe'nin bu şekilde ulaştırıldığını ve öğretildiğini anlattı.
"Türkçe giderek yaygınlaşıyor, öğreniliyor, öğretiliyor" diyen Gül, Yunus Emre Kültür Vakıfları'nın Türkçe öğretimi konusundaki çalışmalarından da bahsetti.
Konuşmasının ardından Kenyalı öğrenci, Cumhurbaşkanı Gül'e okul ziyaretlerinde çekilen fotoğraflardan oluşan bir albüm hediye etti. Gül, Kenyalı öğrencinin saçlarına ilgi göstererek, nasıl yapıldığını sordu. Gül, daha sonra çocuklarla fotoğraf çektirdi.
Çankaya Köşkü'ndeki törene, Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Mustafa İsen, eski Başbakan ve tertip heyeti üyesi Yıldırım Akbulut, Anadolu Ajansı Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Kemal Öztürk'ün yanı sıra çok sayıda davetli katıldı.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
İstanbul'da yıkım sırasında şok! Yan binanın duvarının olmadığı ortaya çıktı: Yatak odası açıkta kaldı
22 Kasım 2024 cuma namazı vakti saat kaçta? Diyanet İstanbul, Ankara, İzmir cuma saati, öğle ezanı vakti
Ağaca çarpan otomobil ikiye bölündü, sürücü olay yerinde can verdi
'Turuncu' uyarı verilmişti: Sağanak yağış olumsuz etkiledi... İşyerleri sular altında!
SON DAKİKA... 18 gün sonra cansız bedeni bulunmuştu! Rojin Kabaiş'in babası: Otopsi raporunda 'suda boğulma' yok!