hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Gül, Marmara'ya YÖK'ün 1 numarasını atadı

    Gül, Marmaraya YÖKün 1 numarasını atadı
    expand

    Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Marmara Üniversitesi (MÜ) Rektörlüğü'ne YÖK'ün gönderdiği sıralamayı baz alarak Prof. Dr. Zafer Gül'ü atadı. Marmara Üniversitesi'ndeki rektörlük seçiminde Prof. Dr. Necla Pur birinci, Prof. Dr. Zafer Gül ise ikinci olmuş, YÖK ise sıralamayı değiştirerek listeyi Cumhurbaşkanı Gül'e sunmuştu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Marmara Üniversitesi (MÜ) Rektörlüğüne Prof. Dr. Zafer Gül'ü, Erzincan Üniversitesi Rektörlüğüne Prof. Dr. İlyas Çapoğlu'nu atadı.

    Cumhurbaşkanlığı Basın Merkezi'nden yapılan açıklamada, Gül'ün Anayasa ve Yükseköğretim Kanunu'nun ilgili maddeleri uyarınca Erzincan Üniversitesi Rektörlüğü'ne Prof. Dr. Çapoğlu'nu, MÜ Rektörlüğü'ne Prof. Dr. Gül'ü atadığı bildirildi.

    YÖK, MÜ'de yapılan seçimler sonucunda belirlenen ve en çok oy alan ilk altı aday arasından sırasıyla Prof. Dr. Zafer Gül, Prof. Dr. Necla Pur ve Prof. Dr. Mehmet Akalın'ın isimlerini Cumhurbaşkanı'na sunmuştu.

    Kurul, Erzincan Üniversitesi Rektörlüğü için de sırasıyla Prof. Dr. İlyas Çapoğlu, Prof. Dr. Ali Ercan Ekinci ve Prof. Dr. Necati Fahri Taş'ın isimlerini Cumhurbaşkanı'na bildirmişti.

    YÖK Başkanı'ndan açıklama

    YÖK Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan ise Marmara Üniversitesi'nde yapılan rektör adaylığı seçimlerinde en fazla oy alan Prof. Dr. Necla Pur'un isminin YÖK'ün Cumhurbaşkanlığı'na gönderdiği listede birinci sırada yer almamasıyla ilgili olarak, "Prof. Dr. Necla Pur dört ay sonra emekli olacaktı, o nedenle Cumhurbaşkanlığına gönderdiğimiz listede birinci sıraya koymadık. Sayın Cumhurbaşkanımıza da bu yönde bilgi verdik" dedi.

    Özcan, yaptığı açıklamada, Pur'un, üniversitede en fazla oyu almasına karşın YÖK Genel Kurulu'nca Cumhurbaşkanlığı'na gönderilen listede ilk sıraya konulmamasına akademik çevrelerde tepki gösterildiğini anımsattı.

    YÖK Başkanı Özcan, şunları kaydetti: "Sayın Pur, son derece değerli bir rektörümüz. Kadroların kullanımında gösterdiği başarı gerçekten takdire şayan. Hiç kimseye adaletsizlik yapmamıştır. Bunun için de gerçekten örnek gösterilecek bir rektörlük yaptı. Ama bizi merak ettiren tek husus, hocamızın emekliliğine dört ay gibi bir zaman kalması. Bu, çok az bir zaman. Biz de yaş faktörünü genç bir arkadaşımız lehine kullanmak istedik. Daha genç bir isim olursa daha dinamik, daha etkili bir hizmet verir şeklinde düşündük ve onun için Sayın Pur'u ikinci sıraya koyduk. Cumhurbaşkanımıza da bu istikamette bilgi verdik. Sayın Cumhurbaşkanımız onun emeklilik süresinin ne kadar yakın olduğunu biliyor."

    "Pur'un, emekliliğine kısa süre kalmışken neden rektörlüğe aday olduğu" sorusu üzerine Özcan, şöyle konuştu: "Bu çok oluyor. Daha önceden de olmuş. Hatta daha kısa dönemleri kalan öğretim üyeleri bile rektörlüğe aday olmuşlar. Eski dönemde bazıları seçilmiş bile ama bu iyi olmamış. Hem rektörün ikinci dönemi olması hem de yaşının beklenildiği kadar genç olmaması, bazı sorunlar yaratabiliyor. Eskiden böyle sorunlarla karşılaşılmış. Biz bu sorunlarla karşılaşmamak ve daha genç bir arkadaşımıza imkan verebilmek için çok değerli ve üstün nitelikte olmasına rağmen Necla Pur hocamızı ikinci sırada yolladık ve Cumhurbaşkanımıza da bilgi verdik."

    Cumhurbaşkanı Gül ne demişti?

    Marmara Üniversitesi öğretim üyelerinin üniversite rektörlük seçiminden birinci olan Prof. Dr. Necla Pur'un YÖK tarafından birinci sırada gösterilmemesiyle ilgili tepkiler ve benzeri bir durumun Giresun Üniversitesi'nde de yaşanması üzerine Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, bir açıklama yapmış ve YÖK'ten bu konuda açıklama istemişti.

    YÖK ise Gül'e "Siyasi etki yok" diye yanıt vermişti.

    Gül'ün Nijerya'ya gitmeden önce havaalanında yaptığı açıklamada şunları söylemişti:

    "Benim de dikkatimi çektiği için bu konuyla ilgili izahat istedim. Üniversitelerdeki bu sistem, rektör seçim ve atamalarıyla ilgili bu sistem doğru değil. Hatırlarsınız, bütün bu sistem, 12 Eylül 1980 müdahalesinden sonra bir tepki olarak düzenlenen bir sistemdir. Bugünkü Türkiye çok farklı bir Türkiye; o günkü Türkiye değil. Dolayısıyla bunun gözden geçirilmesi, bununla ilgili doğru, en gelişmiş ülkelerde en gelişmiş üniversiteleri nasıl düzenleniyor? Bu işler nasıl oluyor? Buna uygun bir şekilde Avrupa Birliği ile tam üyelik müzakereleri yapan bir ülkede olması gereken şekilde düzenlenmesi gerekir. Bu konudaki görüşlerimi ve rahatsızlığımı daha önce de ifade etmiştim."

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow