Grizu patlaması nedir, neden olur? Metan gazı, eksi kot ne demek? Bartın maden ocağı patlaması nedeni...
Bartın'ın Amasra ilçesinde TTK maden ocağının -300 kotunda meydana gelen patlama sonrası konuyla ilgili pek çok detay merak edildi. Patlamanın ardından vatandaşlar madencilikte kot ne demek? Grizu patlaması, metan gazı nedir, neden olur? soruları cevap aramaya başladı. İşte detaylar...
Bartın'da Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Amasra Müessese Müdürlüğü'ne bağlı maden ocağında patlama meydana geldi. Patlamanın ardından Valilikten ve AFAD'dan açıklamalar yapıldı. Olay yerine çok sayıda ambulans sevk edildi. Bartın Valiliği'nden yapılan ilk açıklamada, "Amasya Taşkömürü İşletme müessesinde saat 18.15 sularında -300 kotunda kısmi bir patlama meydana gelmiştir. Olay yerine tüm ekiplerimiz seferber edilerek gerekli çalışmalara başlanmıştır" denildi.
BARTIN MADEN OCAĞI PATLAMASI NEDENİ?
AFAD tarafından yapılan açıklamada, "Amasra Müessese Müdürlüğü maden ocağında trafo kaynaklı bir patlama meydana gelmiştir" denildi. Ardından Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez ise, "İlk belirlemelere göre grizu patlaması oldu" dedi. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca patlama nedeniyle can kayıplarının sayısının 28'e yükseldiğini açıkladı. Patlama sonrası bölgeye giden İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez sabah 06.00'da kameralar karşısına geçerek son durumu açıkladı. Bakan Soylu, 15 kişiyi arama çalışmalarının sürdüğünü duyurdu. Bakan Soylu hayatını kaybeden madencilerin isimlerini de açıkladı. Bakan Dönmez ise madendeki bir galeride yangının sürdüğünü ve kurtarılmayı beklenen 15 işçinin yerlerini bildiklerini ifade etti.
GRİZU PATLAMASI NEDİR, NASIL OLUR?
Grizu, maden ocaklarının galerilerinde bulunabilen ve belirli konsantrasyonlara eriştiğinde patlayıcı hale gelebilen, zehirli bir gaz. Grizu patlaması, belli oranlardaki metan gazıyla havanın karışarak oluşturduğu patlamadır. Patlamanın gerçekleşebilmesi için asgari %12 oranında oksijen gerekmektedir. Havada %5-6 oranında bulunan metan gazı ancak bir sıcaklık etkisiyle yanarken, metan oranının %5-16 olması durumunda patlayıcı özellik kazanır. En kolay patlama metan oranının %8, en şiddetli patlama ise %9,5 olduğu durumda gerçekleşir. Tutuşturma kaynakları açık ateş, fazla ısınan yüzeyler, sürtünme ve elektrikle oluşan kıvılcımlar olmaktadır. Soma faciasında da gerçekleşmiştir.
METAN GAZI NEDİR?
Metan, kimyasal formülü CH₄ olan bileşiktir. Normal sıcaklık ve basınçlarda gaz halinde bulunan metan, kokusuzdur. Doğalgazın bir bileşenidir ve önemli bir yakıttır. Doğal gazın bir bileşeni ve önemli bir yakıt olan metan, normal sıcaklık ve basınçlarda gaz halinde bulunur. Doğal metan hem zemin altında hem de deniz tabanı altında bulunabilir. Yüzeye ve atmosfere ulaştığında atmosferik metan olarak bilinir. Metan başka kimyasallarla karıştığında patlayıcı olabilir. Yüksek konsantrasyonda Metan gazı tutuştuğunda ölümcül olabilir. Toprağın altından gelen doğal metan madenlerdetrajik patlamalara sebep olmaktadır.
MADENCİLİKTE KOT NEDİR?
Bir noktanın esas olarak alınan deniz seviyesi düzlemine göre yüksekliğini veya alçaklığını gösteren rakam, Rakım. Kot veya rakımı gösteren rakam deniz seviyesinden yüksek bir seviyeyi gösteriyorsa (+), alçak bir seviyeyi gösteriyorsa (-) işaretli olarak yazılır.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Antalya sele teslim! 236 kişi mahsur kaldı: AFAD ekipleri sahaya indi!
Son dakika | İstanbul'a kar yağacak mı? Meteoroloji tarih verip açıkladı!
Diyarbakır’da 3 ayrı noktada zincirleme kaza: 21 yaralı
Aydınlı çift, bebeklerine Honda adını verdi: Hayalim gerçek oldu
TARIM VE ORMAN BAKANLIĞI TAKLİT TAĞŞİŞ LİSTESİ 2024: Sahte - hileli ürünler sorgulama ekranı (guvenilirgida.tarimorman.gov.tr)