Girit’teki depremler ne anlama geliyor? Prof. Dr. Şükrü Ersoy: 8.0‘den büyük depremler oluşabilir
Akdeniz’deki deprem hareketliliği ne anlama geliyor? Son haftalarda 6.4 ile 3.0 büyüklüğü arasında çok sayıda depremin yaşandığı komşumuz Yunanistan’ın bir adası olan Girit’teki depremler ile ilgili olarak Prof. Dr. Şükrü Ersoy, cnnturk.com’a özel açıklamalarda bulundu. Her zaman depremle ilgili tedbirlerimizi muhakkak almamız gerektiğinin uyarısında bulunan Ersoy “Bu kuşak 8.0’den büyük depremler oluşturabilecek kapasiteye sahip’ dedi.
Celil İpek / cnnturk.com
Yunanistan’ın Girit Adası’nın olduğu bölgede yaşanan deprem hareketliliği sürüyor. Bu sabah saatlerinde yaşanan 4.8 büyüklüğündeki depremle güne uyanan ada sakinleri ardından çok sayıda artçı depreme şahit oldu. Bölgede geçtiğimiz haftalarda da 6,4 büyüklüğünde şiddetli bir deprem yaşanmıştı. İşte bu depremlerle alakalı Prof. Dr. Şükrü Ersoy değerlendirmelerde bulundu.
Prof. Dr. Şükrü Ersoy’un açıklamaları şu şekilde;
Akdeniz’deki depremlere şöyle bakmak lazım, sadece Girit Adası için düşünmek doğru değil. Burada bir alan var. Bu hat için konuşmak gerekir. Batı’da İyonya Denizi’nde başlıyor bu hat, güneyde Girit, Kerpe ve Rodos Adası oralardan Fethiye’ye doğru giden derin bir çukur var.
Ege’ye ve Anadolu’ya doğru dalan bir çukur. Hatta Rodos Adası’nın yanındaki çukur 4 bin 500 metre Akdeniz’in en derin yeri, burası bir tesadüf değil. Bir yitim zonu olduğu için.
Burasını dünyadaki yerlere benzetmek gerekirse Japonya, Şili ve Endonezya deprem mekanizmasına benzetebiliriz. Yani dünyanın en tehlikeli yerlerine benzetebiliriz. Dolayısıyla Türkiye’yi ilgilendiren bu kuşak, 8.0‘den büyük depremler oluşturabilecek kapasiteye sahip. 365 yılı depremi 8.6 büyüklüğündeki bu depremde Hitit Adası’nın batısında gerçekleşiyor ve adayı 9 metre havaya yükseliyor. Bu saydığımız bölge özellikle Girit civarı, üçlü tehlikeli ile karşı karşıya deprem tsunami ve volkanizma bunun üçünü de aynı anda üretebilir.
Deprem Girit Adası bölgesini daha etkiler ama bizi de dolaylı yönden ciddi şekilde etkileyebilir. Fethiye’de 1957 depremi var. Bizde de çok etkisiz kalmaz. Yunan adalarını daha çok etkiler ama bu zonun Ege Denizi'ne doğru kısmında Muğla Gökova, Istanköy, İncirli gibi yerler var yakınlarımızda oralarda da deprem zonla ilgili.
Bu hattaki depremlerin mekanizması birbiri ile ilintili. Depremin gelecekte olabileceğini kabul edip tedbirlerimizi ona göre hazırlamamız gerekir.
Geçmişte aynı bölgede bir uygarlığı yok eden olay
Prof. Dr. Şükrü Ersoy Twitter hesabından daha önce bölgede yaşanan ve Girit Minoan Uygarlığı’nı yok eden olayın bilgilerini de paylaşmıştı.
Ersoy “Krakatoa volkanından daha kötüsü Ege'de yanı başımızda Santorini adasında ünlü Thera volkanı M.Ö. 1600’lerde öyle şiddetli (7 VEI şiddetinde) patlıyor ki püskürmede 60 km3 malzeme çıkıyor, devasa bir tsunami dalgası Girit Minoan Uygarlığını yok ediyor.” İfadelerini kullanarak bilgileri aktardı.
Krakatoa volkanından daha kötüsü Ege'de yanı başımızda Santorini adasında ünlü Thera volkanı 1600lerde öyle şiddetli (7 VEI şiddetinde) patlıyorki püskürmede 60 km3 malzeme çıkıyor, devasa bir tsunami dalgası Girit Minoan Uygarlığını yok ediyor Ekte harita&volkan şiddet ölçeği pic.twitter.com/NyTLd4erHC
— Prof Dr Şükrü Ersoy (@sukruersoyYTU) May 5, 2020
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
SON DAKİKA! Kara Duman Gökyüzünü Kapladı: Üsküdar'da işçilerin kaldığı konteynerlerde yangın
Son Dakika! Haberi Alan Babası Kalp Krizi Geçirmişti: Bolu'daki Yangında Ölen Dilara Defnedildi
BOLU KARTALKAYA OTEL YANGINI NEDENİ: Bolu Grand Kartal Otel yangını neden çıktı?
BOLU'DA YANAN OTEL HANGİSİ? Grand Kartal Otel kimin, ne zaman yapıldı? Mazhar Murtezaoğlu ile ilgili bilgiler...
Cam silmeye çıktığı 13’üncü kattaki pencereden düşüp, öldü