hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Gaziemir'deki radyoaktif kirlilik bitiyor!

    Gaziemirdeki radyoaktif kirlilik bitiyor
    expand

    İzmir'in Gaziemir İlçesi'nde kapatılan bir kurşun fabrikasının bahçesine gömülen nükleer atıkların temizlenmesi çalışmasında sona gelindi. Temizlik çalışmasını yürüten şirket radyasyonlu alanın yüzde 90'ını temizlediklerini açıkladı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'ndan bir heyet, Turanlar Çevre A.Ş. tarafından temizleme çalışmaları sürdürülen Gaziemir'deki Aslan Avcı Kurşun fabrikasına ait arazide incelemelerde bulundu.

    Turanlar Çevre A.Ş. Genel Müdürü Serhat Emanet, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Mustafa Öztürk'ün başkanlık ettiği ve İzmir Çevre İl Müdürü Selahattin Varan ile diğer bakanlık yetkililerinin de yer aldığı gruba, fabrika idari binasında brifing verdi.

    Türkiye Atom Enerjisi Kurumu (TAEK) gözetim ve denetiminde mayıs ayı başından bu yana temizlik çalışmalarını yürüttüklerini hatırlatan Turanlar Çevre A.Ş. Genel Müdürü Serhat Emanet, bölgede riskli olarak belirlenen üç noktadan ikisini tamamen temizlediklerini ve son bölgeyi de bir aylık bir süre içinde temizleyeceklerini söyledi.

    Emanet, radyoaktif temizliğin ardından, aynı bölgede bulunan kimyasal atıkları da, benzer prosedürle, İzmit Atıkları ve Artıkları Arıtma Yakma ve Değerlendirme A.Ş. (İZAYDAŞ) ve SÜREKO'ya göndererek, temizlenmesini sağlayacaklarını dile getirdi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Çevre Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Mustafa Öztürk'ün başkanlık ettiği heyete, taek.gov.tr sitesinde anlık olarak güncellenen ve Gaziemir'i İzmir'deki en düşük radyasyonlu bölge olarak gösteren radyasyon ölçüm sonuçlarını da sunan Emanet, "Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü'nün de büyük desteği ve özverili çabalarıyla, bugün arazideki radyasyonlu bölgenin yüzde 90'ını temizledik" diye konuştu.

    Bakanlık olarak, Gaziemir'deki radyoaktif kirliliğin temizlenmesi için Türkiye Atom Enerji Kurumu (TAEK) ve ilgili kuruluşlarla bir dizi toplantılar yapıldığını dile getiren Müsteşar Prof. Dr. Mustafa Öztürk de, "Bu konuyla ilgili saha personeline eğitimler verildi.

    İlk etapta radyoaktif atıklarla kirlenmiş materyaller uygun teknikler ve TAEK'in gözetimindeki uzmanlar nezaretinde yüzde 90 oranında temizlendi. Geriye tek bir bölge kaldı, o bölge de kısa süre içinde temizlenecek. Radyoaktif atıklar özel kaplarda depolanıyor. Bu kaplar son aşamada Çekmece Nükleer Araştırma Merkezi'ne gönderilerek saklanacak" ifadesini kullandı.

    Brifingin ardından heyetteki diğer yetkililerle, temizleme sahasını yerinde gezerek incelemelerde bulunan Öztürk, "Arazideki temizleme için aşamalı bir plan uyguluyoruz. Radyoaktif temizlik, bu projedeki birinci aşamaydı. İkinci aşama da, tehlikeli atık dediğimiz kimyasal bazı malzemelerin bertarafı konusudur. Bu malzemeler ayrıştırılarak içinde kullanıma uygun olan kurşun ve demir gibi değerli metallerin geri dönüşümü gerekiyor. Bu malzemelerin ekonomiye kazandırılması lazım. Turanlar Çevre Firması, bu konuda gerekli raporlamaları ve projeyi bize kısa süre içinde sunacak. Son aşama da, bu alanı tamamen doğal ve arındırılmış hale getirmektir. Bu süreçlerin bir yıl içinde tamamlanmasını öngörüyoruz" dedi.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow