Türkiye'deki Tsunami Riskine Dair Son Gelişmeler ve Olası Etkiler
Türkiye'de deprem riski, özellikle İstanbul gibi büyük şehirlerde sürekli bir korku kaynağı olmuştur. Ancak, depremin getirebileceği felaketler arasında tsunami tehlikesi de ciddi bir endişe kaynağı. Tarihsel kayıtlar, Türkiye’nin farklı bölgelerinde büyük tsunamilerin yaşandığını ve İstanbul'daki büyük depremde tsunami dalgalarının surları aşacak kadar güçlü olduğunu gösteriyor. Peki, Türkiye'nin hangi bölgeleri tsunami riski taşıyor? İşte Milliyet'ten Gürkan Akgüneş'in detaylı incelemesi...
![Türkiyedeki Tsunami Riskine Dair Son Gelişmeler ve Olası Etkiler](https://image.cnnturk.com/i/cnnturk/75/0x555//67a83ceee379732adde933d0.jpg)
Türkiye'nin özellikle Marmara Denizi ve Ege bölgesi tsunami açısından yüksek risk taşıyor. Marmara Denizi, Kuzey Anadolu Fay Hattı üzerinde yer aldığından, burada olabilecek depremler büyük tsunamilere yol açabilir. Prof. Dr. Celal Şengör, Marmara Denizi'nde bir heyelan meydana gelmesi durumunda 7 metreye kadar tsunami dalgalarının kıyılara ulaşabileceğini belirtiyor.
![Türkiyedeki Tsunami Riskine Dair Son Gelişmeler ve Olası Etkiler](https://image.cnnturk.com/i/cnnturk/75/0x555//67a83d00e379732adde933db.jpg)
Marmara Denizi'nden sonra, Edremit-Kaş arasındaki Ege kıyıları da tsunami riski taşıyan önemli bölgeler arasında. Balıkesir, İzmir, Aydın ve Muğla illerini kapsayan bu geniş alan, Ege'nin depremsellik açısından aktif bir bölge olmasından dolayı yüksek tehlike altındadır. Ayrıca, geçmişte Girit'te yaşanan 6 metrelik tsunami dalgaları, bu bölgedeki tehlikenin ne kadar büyük olabileceğini gözler önüne seriyor.
![Türkiyedeki Tsunami Riskine Dair Son Gelişmeler ve Olası Etkiler](https://image.cnnturk.com/i/cnnturk/75/0x555//67a83d00e379732adde933d4.jpg)
Antalya Körfezi ve Kaş Yarımadası, özellikle Doğu Akdeniz'de meydana gelen sığ depremlerle tsunami riski altındaki bölgeler arasında yer alıyor. 6.5 büyüklüğündeki depremler, kıyılarda 0.5 metreye kadar tsunami dalgalarına yol açabiliyor. Ancak, derin depremlerde bu dalgaların boyutu daha büyük olabiliyor.
![Türkiyedeki Tsunami Riskine Dair Son Gelişmeler ve Olası Etkiler](https://image.cnnturk.com/i/cnnturk/75/0x555//67a83d00e379732adde933d8.jpg)
Marmara Denizi'nde tsunami riski en fazla Adalar bölgesinde gözlemleniyor. Ancak, yapılan modellemelere göre, olası bir büyük depremde tsunami dalgasının yüksekliği 3 metreyi geçmeyecek. Yine de geçmişteki bazı büyük depremler, yerel olarak çok daha yüksek dalgaların meydana geldiğini göstermiştir.
![Türkiyedeki Tsunami Riskine Dair Son Gelişmeler ve Olası Etkiler](https://image.cnnturk.com/i/cnnturk/75/0x555//67a83d00e379732adde933d6.jpg)
Modellemelere göre, Karadeniz'de tsunami riski oldukça düşük. Kırım, Bulgaristan ve Romanya kıyılarında ise 1-3 metre arasında dalgalar görülebilir, ancak bu durum Karadeniz'in geri kalan kısmı için tehlike oluşturmaz.
![Türkiyedeki Tsunami Riskine Dair Son Gelişmeler ve Olası Etkiler](https://image.cnnturk.com/i/cnnturk/75/0x555//67a83d01e379732adde933de.jpg)
Bölgesel Deprem ve Tsunami İzleme Merkezi, bir deprem tespit edildikten sonra tsunami uyarısını 7 ila 15 dakika arasında yapabiliyor. Bu süre, tsunami dalgalarının ulaşma hızına göre değişkenlik gösteriyor, ancak kesinlikle izlemeye gitmek son derece tehlikeli.
Tsunami uyarısı alındığında, özellikle deniz kenarında yaşayanların sahile gitmemesi gerektiği vurgulanmaktadır. Dalgaları görmek için sahile gitmek veya nehir ve dere kenarlarına yaklaşmak, hayati tehlike oluşturabilir. Tsunami dalgalarının küçük olması, bir kişinin sürüklenmesine neden olabilecek kadar güçlü olabilir.