Son Dakika... Volkan Konak’ın Ani Vefatı Tartışmaları Beraberinde Getirdi: Kalp Krizi ve COVID Aşısı İlişkili Mi?
İçimizi yakan bir kayıp daha: “Kuzeyin Oğlu” Volkan Konak, 58 yaşında ve sözüne ettiği gibi en çok sevdiği yerde, sahnede hayata veda etti. Benzer bir olay, geçtiğimiz Ekim ayında sanatçı Metin Arolat’ın 52 yaşında sahnede yaşama gözlerini yummasıyla da yaşanmıştı. Avrupa Yakası dizisinin sevilen karakterlerinden Kubilay'ı canlandıran tiyatrocu Vural Çelik de 51 yaşında, evinde geçirdiği kalp krizi sonucu hayatını kaybetmişti. Volkan Konak’ın kesin ölüm nedeni henüz açıklanmasa da, kalp krizi ihtimali ön planda. Ve yine her ani ölüm sonrasında olduğu gibi, COVID aşılarının bu duruma neden olup olmadığı sorusu gündeme geldi. Peki, bilim bu konuda ne söylüyor? Hürriyet'ten Fulya Soybaş hazırladı...

Kalp ve Damar Cerrahı Prof. Dr. Bingür Sönmez, Volkan Konak'ın vefat haberini üzgünlükle karşılayan isimlerden biri. "Onu kaybetmek büyük bir kayıp. Hiçbir yakınması olmamıştı" diyen Sönmez, Konak'ın ölümünün fibrilasyon denilen ritim bozukluğuna bağlı olabileceğini belirtiyor.

Ayrıca COVID aşılarının kalp krizine neden olduğu iddialarına kesin bir dille karşı çıkıyor: "2020-2023 yılları arasında İngiltere'de 46 milyon kişi üzerinde yapılan geniş çaplı bir araştırma, aşılı kişilerde kalp hastalıklarına bağlı ölüm oranının aşısızlara göre çok daha düşük olduğunu ortaya koyuyor. Aksine, COVID’i geçirmek kalp krizi riskini artırıyor."

Prof. Dr. Cengiz Köksal ise, kalp krizinde en büyük etkenlerden birinin genetik yatkınlık olduğunu hatırlatarak şu uyarıyı yapıyor:
- Ailenizde 50 yaş altında kalp krizi geçiren ya da kalp hastalığı nedeniyle kaybedilen biri varsa risk altındasınız.
- Stres, düzensiz yaşam, sigara ve alkol kullanımı gibi faktörler riski artırıyor.
- 40 yaş üstü herkesin efor testi, 50 yaş üstü herkesin anjiyografi yaptırması gerekiyor.

Sanat dünyasından arka arkaya gelen ani vefatlar, yoğun stres ve düzensiz yaşam tarzının etkilerini de gözler önüne seriyor. Gece sahneye çıkan ve sabaha kadar yoğun tempoda çalışan sanatçılar, yetersiz uyku ve beslenme gibi faktörlerle kalp hastalıklarına daha yatkın hale geliyorlar.

Kalp ve Damar Cerrahı Prof. Dr. Melih Us, "Kalp hastalıkları 2012’den beri önlenebilir hastalıklar grubunda yer alıyor" diyerek şunları öneriyor:
-50 yaş altında ani kalp krizi geçiren yakını olanlar düzenli sağlık kontrollerini ihmal etmemeli.
-Günde bir doza göre tansiyon ilacı ve gerekirse kan sulandırıcılar kullanılabilir.
-BT anjiyografi gibi gelişmiş tekniklerle erken teşhis mümkün.