Kuzey ışıkları Türkiye'ye de indi! İşte o çok özel anlar
Güneş'te meydana gelen olağanüstü bir aktivite, 20 yılın en güçlüsü olarak kaydedilen G4 sınıfı bir jeomanyetik fırtınaya neden oldu. Yeryüzünün manyetik alanı ile Güneş'ten gelen yüklü parçacıkların etkileşimi sonucu ortaya çıkan Kuzey Işıkları (Aurora Borealis), Türkiye'nin Trabzon kenti de dahil olmak üzere Kuzey Yarımküre'nin çeşitli yerlerinde gözlemlendi
Haberin Devamı
/

ABD Ulusal Okyanus ve Atmosfer İdaresi (NOAA) tarafından yapılan açıklamaya göre, Güneş yüzeyindeki patlamalar, 'Jeomanyetik Fırtına'ya neden oldu.
(Trabzon'un Ortahisar ilçesi)
/

NOAA ve ABD Uzay Hava Durumu Tahmin Merkezi'nin açıklamalarında, "Şiddetli (G4) bir jeomanyetik fırtınanın muhtemelen günün ilerleyen saatlerinde meydana gelmesi ve hafta sonu devam etmesi kuvvetle muhtemeldir" ifadesine yer verildi.Bilim insanları, 2005'te Güneş yüzeyinde meydana gelen şiddetli jeomanyetik fırtınayı hatırlatarak, bunların nadir görüldüğünü vurguladı.
Haberin Devamı
/

Güneş'teki patlamalar sonucu oluşan jeomanyetik fırtınanın kaynağının 'Bölge 3664' olarak adlandırılan 'büyük, karmaşık bir güneş lekesi kümesi' olduğu ve dünyanın 16 katı büyüklüğünde yer kapladığı belirlendi.NOAA'nın açıklamasında, fırtınanın muhtemel etkilerine dikkat çekilerek, 'yaygın voltaj kontrolü' sorunlarının ortaya çıkabileceği' ve 'yörüngelerdeki uydularda sürtünme, izleme ve yönlendirme sorunlarının' yaşanabileceği kaydedildi.
/

Öte yandan Güneş'ten gelen yüklü parçacıkların etkileşimi sonucu ortaya çıkan Kuzey Işıkları (Aurora Borealis), Trabzon'un Ortahisar ilçesinde de gözlemlenebildi.