HABER|| Çarpıcı keşif: Türkiye'nin altında hızla büyüyor! İran'a kadar uzanan yarık...
Son dakika haberine göre; Alman araştırmacılar, Türkiye’nin derinliklerinde hızla genişleyen dev bir yarık tespit etti. Göttingen Üniversitesi’nden bilim insanlarının yürüttüğü çalışmalara göre, Türkiye’nin güneydoğusundan başlayarak İran’a kadar uzanan yaklaşık 1500 kilometrelik bir fay hattı belirlendi. Uzmanlar, bu yarığın oluşumunun eski Tetis Okyanusu’na ait okyanusal levhanın ayrılmasıyla bağlantılı olduğunu ifade etti.
Haberin Devamı![adv-arrow](//v6s.cnnturk.com/images/detail-pages/adv-down-arrow.svg)
/
![HABER|| Çarpıcı keşif: Türkiyenin altında hızla büyüyor İrana kadar uzanan yarık...](https://image.cnnturk.com/i/cnnturk/75/0x555//67aafadfe379732adde93a58.jpg)
Bilim insanlarından korkutan bir tespit geldi. Türkiye'nin altında hızla büyüyen devasa bir yarık keşfedildi. Depremlere bile neden olduğu belirtilen yarığın eski Tetis Okyanusu'ndan kalan okyanusal levhanın kopması nedeniyle oluştuğu belirtildi.
YER KABUĞUNU AŞAĞI ÇEKİYOR
/
![HABER|| Çarpıcı keşif: Türkiyenin altında hızla büyüyor İrana kadar uzanan yarık...](https://image.cnnturk.com/i/cnnturk/75/0x555//67aafaf6e379732adde93a5b.jpg)
Açıklamaya göre, İran'daki Zagros Dağları'nın altında kalan levha, yer kabuğunu aşağı çekerek büyük bir çöküntü oluşturuyor. Dr. Renas Koshnaw, "Bu levha, bölgeyi aşağı çekmeye devam ediyor. Ancak Türkiye'ye doğru bu hareket sığlaşıyor, bu da okyanusal levhanın koptuğunu ve yarığın yayılmaya devam ettiğini gösteriyor" ifadelerini kullandı. Araştırmacılar, Türkiye'nin güneyinde oluşan bu jeolojik hareketlerin bölgeyi ciddi şekilde etkileyebileceğini, Irak ve İran gibi ülkelerin de etki alanında olduğunu belirtiyor.
Haberin Devamı![adv-arrow](//v6s.cnnturk.com/images/detail-pages/adv-down-arrow.svg)
/
![HABER|| Çarpıcı keşif: Türkiyenin altında hızla büyüyor İrana kadar uzanan yarık...](https://image.cnnturk.com/i/cnnturk/75/0x555//67aafb19e379732adde93a5d.jpg)
Tetis Okyanusu'ndan geriye kalan parçalar, günümüzde Akdeniz, Karadeniz ve Hazar Denizi olarak biliniyor. Bilim insanları, Zagros Dağları'nın derinliklerindeki okyanusal levhanın yer kabuğunu aşağı çektiğini ve bu durumun depremler ve yeni maden yataklarının oluşumu gibi önemli jeolojik sonuçlar doğurduğunu vurguladı.