Doğum izni süresi uzatılacak mı? Çalışan anneler için yeni teşvik önerileri!
Çalışan anneleri yakından ilgilendiren doğum izni süresi gündemde yer almaya devam ediyor. Kadınların hem kariyer hem de çocuk sahibi olabilmelerini desteklemek amacıyla hükümet, önemli adımlar atmak için düğmeye bastı. Bu adımlar, kadınların iş hayatında daha aktif ve dengeli bir şekilde yer almalarına katkı sağlamayı hedefliyor. Peki, doğum izni süresi uzatılacak mı? İşte çalışan anneler için yeni teşvik önerileri...

En son geçtiğimiz haftalarda açıklanan Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK ) verileri Türkiye'de doğum oranın en düşük seviyeye gerilediğini ortaya koymuştu. Cumhurbaşkanı Erdoğan ise Türkiye’de nüfus artış hızının kendini yenileme eşiğinin altına düştüğünü belirtmişti.

Nüfustaki erime ve çocuk sahibi olma konusundaki isteksizlik AK Parti'nin Merkez Karar ve Yönetim Kurulu (MKYK) toplantısında ele alındı. AK Partili MKYK üyeleri bu kapsamda 4 aylık annelik izninin yetersiz olduğunu, 1 yıllık izin seçeneğinin incelenmesi gerektiğine dikkat çekti.

Bir MKYK üyesi de kadın çalışanların çocuk planlarını ertelediklerinin ya da çocuk yapmaktan vazgeçtiklerinin altını çizdi. Mevcutta çalışan kadınların doğumdan önce 8 hafta, doğumdan sonra 8 hafta olmak üzere toplamda 16 haftalık yani 4 aylık bir doğum izni var.

Bu kapsamda;
-Doğum izni süresi artırılacak
-Yarı zamanlı çalışmaya imkân sağlanacak
-Evden çalışma modeli uygulanacak
-Anneler esnek çalışmadan yararlanacak
-Annelerin kıdem boşlukları bütçeden tamamlanacak
- Babalık izni 10 gün,
- Evlilik izni 7 gün,
- Ölüm izni 7 gün,
Doğum öncesi izin 8 hafta, doğum sonrası izin 8 haftadır. Doğum öncesi 5 hafta izin doktor raporuyla belgelemek şartıyla doğum sonrasına eklenebilir. Böylece doğum sonrası izin 13 hafta olur. Çoğul gebeliklerde doğum öncesi izinine 2 hafta eklenir. Doğum öncesi izinin doğum sonrasına eklenebilmesi için mutlaka fiilen çalışılması gerekmektedir.
Yani bu süre zaafında yıllık izin, mazeret izini, kısa ve uzun süreli doktor raporu alınamaz. Alınırsa doğum sonrası izinden düşülür. Doğum izini bitişinde 2 yıla kadar ücretsiz izin alınabilir. Doğum izininden sonra ilk 6 ay süt izini 3 saat, ikinci 6 ayda 1,5 saattir. Süt izninin hangi saatler arasında ve günde kaç kez kullanılacağı hususunda, kadın memurun tercihi esastır.