Fırtına Vadisi'nde "taş" nöbeti
Dünya Doğayı Koruma Vakfı'nın (WWF) 'koruma altına alınması gereken 200 ekolojik bölge' arasında gösterdiği ve yıllar önce yöre halkının verdiği mücadeleler sonucu hidroelektrik santral yapımından kurtulan Rize'nin Fırtına Vadisi'ndeki dere yatağından bu sabah gelişi güzel taş ve kum alınmasına bölge halkı tepki gösterdi.
Dere üzerine inşa edilen geçici köprüyü araçla kapatan bir grup kamyonların geçişine izin vermedi, çalışmanın durdurulmasını sağlayarak nöbete başladı. Grup geçen hafta suç duyurusunda bulunarak çalışmanın durdurulmasını sağlamıştı.
Ardeşen ile Çamlıhemşin ilçeleri arasındaki Yamaçdere Köyü yakınlarında Fırtına Deresi'nden iş makineleri ile taş alımı yapıldığı haberini alan Fırtına Vadisi Derelerin Kardeşliği Platformu üyeleri ile CHP İl Genel Meclis üyesi Mustafa Buçan geçen hafta bölgeye giderek incelemede bulundu.
Dere yatağından izinsiz olarak taş alındığını iddia eden grup Jandarma'ya haber verdi, gelen ekibin tutanak tutmasının ardından da Pazar Bölge Adliyesi'ne suç duyurusunda bulundu. Bölgede dere yatağından taş alımı durduruldu, olayla ilgili yasal inceleme başlatıldı.
İş makinelerinin önünde nöbet
Ancak bu sabah bölgede izinsiz taş alımı başlatılması üzerine Fırtına Vadisi Derelerin Kardeşliği Platformu üyesi Saltuk Deniz ve CHP İl Genel Meclis üyesi Mustafa Buçan ile rafting tesisleri işleten bazı işletme sahipleri bölgeye geldi.
Fırtına deresi üzerine inşa edilen geçici köprüyü araçla kapatan grup dere yatağından alınan taşların yüklendiği kamyonların geçişine izin vermedi.
Bunun üzerine dere yatağından malzeme alımı yeniden durduruldu. İş makinesi önünde nöbete başlayan grup çalışmaların tamamen durduruluncaya kadar bölgeden ayrılmayacaklarını söyledi. Bölgeye gelen jandarma ekipleri müdahale etmedi, gelişmeleri uzaktan izledi.
"Fırtına deresi üzerine devlet kaçak köprü inşaa etti" iddiası
CHP İl Genel Meclis üyesi Mustafa Buçan, İl Özel İdaresi Genel Sekreterliği'nin fazla malzemenin alınmasına ilişkin 10 günlük bir geçici izin yazısı olduğunu söyledi, fazla malzeme alımı yerine dereden yasal olmayan yöntemle kum çekildiğini iddia etti.
Buçan, "İlçe Kaymakamı iznie gönderildi. İlçe Özel İdare Müdürü geçen hafta kazada öldü. İlçe Jandarma Komutanı yurt dışında. İlçede bir boşluk var ve bu boşluktan birileri faydalanıyor" dedi.
Fırtına Vadisi Derelerin Kardeşliği Platformu üyesi Saltuk Deniz de Fırtına deresindeki yasa dışı çalışmayı durdurmak için bir haftadır mücadele ettiklerini belirterek, Ardeşen Belediyesi'nin dere yatağından izinsiz taş ve kum aldığını belirterek şunları söyledi:
"Bu vadi sulak alan ilan edilmiş ve koruma altında. Dere yatağını bozan, canlı yaşamı yok eden bu çalışmaya herkes tepkili ancak sesimize kimse kulak vermiyor. Tek amacımız Fırtına Vadisi'nde yasalara uygun çalışma yapılmasıdır. Bunu bir türlü yaptıramıyoruz. Burada hiçbir yasaya uyulmuyor. Uyulan tek şey birilerine rant sağlamak. Dere yatağı üzerine sabaha karşı devlet kaçak bir köprü inşa etti. Bunun dünyada örneği yok. Jandarma kaçak yapılan bu köprüyü yıkmak yerine taş alımını protesto eden vatandaşları buradan çıkarmaya çalışıyor."
Rafting sporu tehlikede
Rize Valiliği'nin Fırtına Deresi'ni raftingcilere tahsis ettiği parkur olduğunu hatırlatan Rafting Tesisi sahibi Erdoğan Buçan da, "Bu parkur içerisinde gayri yasal çalışmaların olmaması lazım. İnsan eliyle yapılan her müdahale raftingciler için tehlike arz ediyor. Turizmide baltalıyan bu çalışma kazalara yol açma olasılığını yükseltiyor" diyerek tepkisini dile getirdi.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
SON DAKİKA! Kara Duman Gökyüzünü Kapladı: Üsküdar'da işçilerin kaldığı konteynerlerde yangın
Son Dakika! Haberi Alan Babası Kalp Krizi Geçirmişti: Bolu'daki Yangında Ölen Dilara Defnedildi
BOLU KARTALKAYA OTEL YANGINI NEDENİ: Bolu Grand Kartal Otel yangını neden çıktı?
BOLU'DA YANAN OTEL HANGİSİ? Grand Kartal Otel kimin, ne zaman yapıldı? Mazhar Murtezaoğlu ile ilgili bilgiler...
Cam silmeye çıktığı 13’üncü kattaki pencereden düşüp, öldü