Fırat: "12 Eylül zindanlarında sopayla öğretiyorlardı"
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Fırat'ı, CHP Genel Merkezi'ndeki makamında kabul etti. Yaklaşık 30 dakika süren görüşme sonrası Fırat, basın mensuplarına açıklamada bulundu. Meclis başkan adayı olarak, AK Parti Genel Merkezinde Başbakan Ahmet Davutoğlu ile görüştüğünü vurgulayan Fırat, CHP ile de oldukça verimli bir görüş alışverişinde bulunduklarını söyledi.
Fırat, CHP ile parlamentonun kanunlar fabrikası olmaktan çıkarılıp, gerçek anlamda çalışması, milletvekillerinin ve parlamentonun itibarının sağlanması, Türkiye'de, siyasi partiler ve seçim kanunu gibi önemli kanunların biran önce değiştirilmesi konusunda aynı görüşü paylaştıklarını belirterek, şunları ifade etti:
CHP yetkililerine, kendilerini kabul ettikleri için teşekkürlerini sunan Fırat, basın mensuplarının sorularını yanıtladı.
"AK Parti'nin son turda sizi 60 milletvekiliyle destekleyip, dördüncü tura taşıyacağı ve Baykal'ı geride bırakacağı iddiaları var. Bu iddialarla ilgili düşünceniz nedir?" sorusuna, Fırat, "Her seçimde bu nevi iddialar ortaya atılır ama gerçekliği nedir? Çok fazla bir zaman kalmadı, Çarşamba günü hep beraber görürüz ama ben böyle bir yönteme baş vurulacağı kanısında değilim. Çünkü, kendi grubunuzun milletvekilinin elini, bir şekilde başkasına oy vermeye alıştırırsanız, sonunda fazla kontrol edememe imkanı da ortaya çıkar. Bu da birtehlikedir, siyasetin cilvelerinden birisidir. Ama her şeyden öte iki gün içinde neticelenecek olan bir seçim. Her beraber izleyip görelim" dedi.
"Mühim olan saygı duruşunda bulunmak"
Dengir Mir Mehmet Fırat, "TBMM'deki milletvekili yemin töreninde, HDP'li milletvekilleri, İstiklal Marşı'nı okumadı. Siz, meclis başkanseçilirseniz, İstiklal Marşı'nı okuyacak mısınız?" sorusuna, şu yanıtı verdi:
"Tabii, ben İstiklal Marşı'nın bütün kıtalarını bilmiyorum, ezberimde değil. Ama 12 Eylül zindanlarından geçmiş olanlar, şimdi okuduğumuz kıtayı değil, tümünü ezberlemek zorundalardı yoksa sopa eşliğinde onu öğreniyorlardı. O bakımdan tabii ki İstiklal Marşı'nı sopayla öğretmenin veya dayakla özdeşleştirmenin de çok faydalı olmadığını bu şekilde de görmüş oluyoruz, bu onun bir tezahürü de olabilir. Yoksa ben şuna inanıyorum ki hiçbir arkadaşımızın İstiklal Marşı ile bayrakla herhangi bir sorunu yok. İçerik olarak belki karşı çıktığımız noktalar olabilir. Yalnız bunu HDP'li milletvekillerine şey yapmak gerekmez. Diğer siyasi partilerin de zaman zaman İstiklal Marşı'nın içeriğiyle ilgili söylemleri olmuştur, tasvip etmedikleri cümleler olmuştur ama İstiklal Marşı'nı bugünkü şartlar içesinde değil, o günkü şartlar içerisinde Akif nasıl yazmıştır veya ne anlamda yazmıştır, ona bakmak lazım. Ama bu çok da önemsenecek bir şey değil. Herkesin sesi çok güzel değil, herkes müziğe de çok fazla aşina değil, benim gibi. Dolayısıyla mühim olan ona karşı saygı duruşunda bulunmaktır. Esas olan budur. Ama, 'mutlaka İstiklal Marşı söylenecek' diye bir şey yaparsanız, o zaman 12 Eylül zindanlarını hatırlatmış olursunuz."
"Savaşa sokma riskini alabilecek hükümet yok"
"Türk silahlı Kuvvetleri'nin Suriye'ye müdahale edeceği" iddialarına ilişkin bir soruya Fırat, "Şu anki hükümet, geçici bir hükümet. Türkiye'yi savaşa sokma riskini alabilecek bir hükümet yok halen. Dolayısıyla, çok ciddi bir konu olan savaşı, böyle geçici bir hükümet sırasında alınmasını doğru bulmuyoruz" karşılığını verdi.
Fırat, Türkiye'nin Suriye'ye müdahalesinin gerekçelerinin, geçerli olduğu kanısında olmadığını savunarak, şunları kaydetti:
"Türkiye'nin Ortadoğu bataklığına sürüklenmesi, bana göre Türkiye'nin bir felaketi olur. İçinden çıkılmaz bir hal alır. Bunun sorumluluğunusırtlayabilecek bir siyasiyi de ben düşünmek dahi istemiyorum. Ama gazetelerden aldığım haberlere göre Türk Silahlı Kuvvetleri, çok daha aklı selimle bu konuyu irdeliyor. Doğrudur, Suriye'ye girmiş olmak, yalnız Suriye'deki gruplarla çatışmayı değil? Bunun yanında Rusya'nın, İsrail'in, İran'ın tutumlarını da çok iyi değerlendirmek gerekir. Dolayısıyla böyle bir savaşta kimlerle savaşacağınızı peşin olarak tayin edemezsiniz. Böyle bir maceraya da Türkiye, yeni bir hükümetin kurulup, yeni mecliste konuşulmadan karar verilmesinin ben doğru olduğu kanısında değilim."
Kılıçdaroğlu ile Fırat'ın görüşmesinde, CHP Genel Başkan Yardımcıları Tekin Bingöl ve Haluk Koç ile HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken ve HDP İstanbul milletvekili Hüda Kaya da hazır bulundu.
MHP'yi anlamak mümkün değil
Fırat, CHP ziyareti öncesinde öncesinde, AK Parti Genel Merkezi'nde Başbakan Ahmet Davutoğlu ile görüşerek TBMM başkanlık seçimlerinde destek istedi.
Görüşmenin uzun ve faydalı bir görüşme olduğunu belirten Fırat, Geniş tabanlı koalisyona ilişkin, "O zaman geniş tabanlı olmuyor. Dar tabanlı oluyor. Milliyetçi Hareket Partisi'ni anlamak mümkün değil. Herhalde çok zorlarına gidiyor. 80 milletvekili ile yani kendileri kadar HDP'nin milletvekili almış olmasını bir türlü hazmedemiyorlar. Ama süreç uzundur. Bu süreç içerisinde hazım mekanizmaları çalışıp hazmedecekleri kanısındayım" dedi.
Fırat, "Yasama Meclisi'nin bundan sonraki dönemde itibarının yükseltilmesi TBMM'nin bir yasa fabrikası halinde çalışmaması konusunda gerekli olan özellikle yasama, yürütme arasındaki ilişkinin karşılıklı saygıya dayanan ve bir koordinasyon içerisinde yürümesi gerektiği konusunda fikirlerimizi söyledim. Desteklerini istedim. Adalet ve Kalkınma Partisi'nin de Meclis başkan adayı bulunmaktadır. Birinci ve ikinci turda bugünkü Meclis aritmetiğinde belki Meclis başkanı seçilemeyecek. Ama üçüncü turda ümit ediyorum ki başkan seçilmiş olur. Dördüncü turda mutlak surette netice alınacak bir süreçtir" diye konuştu.
"Geniş tabanlı olmuyor dar tabanlı oluyor"
Geniş tabanlı koalisyona ilişkin değerlendirme yapması istenen Fırat, "O zaman geniş tabanlı olmuyor. Dar tabanlı oluyor" dedi.
"MHP'nin herhalde çok zoruna gidiyor"
Fırat, "Milliyetçi Hareket Partisi'ni anlamak mümkün değil. Herhalde çok zorlarına gidiyor. 80 milletvekili ile yani kendileri kadar HDP'nin milletvekili almış olmasını bir türlü hazmedemiyorlar. Ama süreç uzundur. Bu süreç içerisinde hazım mekanizmaları çalışıp hazmedecekleri kanısındayım" ifadelerini kullandı.
"Ne Bahçeli'nin haddinedir ne de MHP'nin"
Fırat, "Bir kere şunu bilsinler ki HDP'ye oy veren halkın oyu, Milliyetçi Hareket Partisi'ne oy verip Meclis'e gönderen vatandaşın oyu ile eşittir. Bunun değerini, takdir de ne sayın Devlet Bahçeli'nin haddinedir, ne de MHP'nin haddinedir. Siyasi nezaket kuralına aykırıdır.
Anlamak mümkün değil" dedi.
"Normal psikolojik değerlere sahip bir insanın..."
MHP'nin barış sürecine ilişkin açıklamalarını eleştiren Fırat, "Herhalde barış sürecinden dolayı rahatsızlar. Normal bir insanın, normal psikolojik değerlere sahip bir insanın barıştan yana olmamasını düşünmek benim için çok zor. Mümkün değil hatta. İnsanların ölmesini bir insanın arzu edebileceğini ben şahsen düşünmüyorum" dedi.
Ak Parti'nin HDP'nin Meclis Başkan adayını destekleyeceği iddiaları
"İlk iki turda Ak Parti'nin kendi adayını, üçüncü turda sizi destekleyeceğine dair gazetelerde bazı iddialar var" şeklindeki iddiayı değerlendirmesi istenen Fırat, "Teşekkür ederim o zaman. Belki devam eder ondan sonra başkanlık yolu böylece bize açılmış olur. Çünkü fazla fırsat verdiğiniz zaman o devam eder. Onu geri döndürmek zordur siyasette. Onu da bilir herhalde Ak Partililer" diye konuştu.
"Ekmelettin Bey üzgündür"
MHP'nin Meclis Başkan adayı Ekmelettin İhsanoğlu'nun destek ziyaretleri kapsamında HDP'yi ziyaret etmemesine ilişkin bir soruya Fırat, "Ekmelettin beyin bu düşüncede olduğu kanısında değilim. Bu siyaset maalesef bazen insanlara arzu etmedikleri davranışların içerisine sürüklüyor. Ekmelettin bey benim bildiğim kadarıyla kibar, siyasetin ve diplomasinin kuralarını iyi değerlendiren birisin. Ama ne yaparsınız ki partisinin herhalde böyle bir kararı var. Ondan dolayı ziyaret etmiyor. Ama ben inanıyorum ki kendisi üzgündür" diye yanıt verdi.
Davutoğlu ile olan görüşmesinin Meclis başkanlığı üzerine yapıldığına vurgu yapan İhsanoğlu, MHP'nin adayı içeride Ekmelettin İhsanoğlu ile içeride karşılaşmadığını da söyledi.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
SON DAKİKA! Kara Duman Gökyüzünü Kapladı: Üsküdar'da işçilerin kaldığı konteynerlerde yangın
Son Dakika! Haberi Alan Babası Kalp Krizi Geçirmişti: Bolu'daki Yangında Ölen Dilara Defnedildi
BOLU KARTALKAYA OTEL YANGINI NEDENİ: Bolu Grand Kartal Otel yangını neden çıktı?
BOLU'DA YANAN OTEL HANGİSİ? Grand Kartal Otel kimin, ne zaman yapıldı? Mazhar Murtezaoğlu ile ilgili bilgiler...
Cam silmeye çıktığı 13’üncü kattaki pencereden düşüp, öldü