Fikri Işık: 'Ergenekon ve Balyoz'daki askerlerin haklarını iade edeceğiz'
Milli Savunma Bakanı Fikri Işık'a, şimdi "kumpas" olduğu iddiasıyla yargılayanların sanık durumuna düştüğü Ergenekon ve Balyoz gibi davalarda tutuklanan askerlerin hak kayıplarının nasıl giderileceği soruldu. Bakan Işık, "Bu çalışma şu anda diğer kamu kurumlarının görüşlerine sunulmuş durumda. Bu görüşler geldikten sonra değerlendirmelerimizi yapacağız ve bu noktada mağdur olan her bir insanımızın haklarının iadesi için gerekli adımları atacağız" dedi.
Milli Savunma Bakanı Fikri Işık, "Ergenekon ve Balyoz davalarıyla ilgili, bu noktada hak kaybına uğramış askerlerimizin hak kayıplarının giderilmesine yönelik benden önceki bakan arkadaşımızın başlattığı bir çalışma var. Bu çalışma şu anda diğer kamu kurumlarının görüşlerine sunulmuş durumda. Bu görüşler geldikten sonra değerlendirmelerimizi yapacağız ve bu noktada mağdur olan her bir insanımızın haklarının iadesi için gerekli adımları atacağız" dedi.
Balyoz'dan beraat edenlerden milyonluk davalar
HDP: 'TSK Personel Kanunu tasarısı darbe anlaşmasıdır'
Milli Savunma Bakanı Fikri Işık, Ergenekon ve Balyoz davalarında tutuklanan ve yargılanan askerlerin hak kayıplarının giderilmesine ilişkin çalışmalarıyla ilgili konuştu. Bakan Işık, TBMM Genel Kurulunda, Türk Silahlı Kuvvetleri Personel Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı'nın görüşmeleri sırasında, muhalefet partileri milletvekillerinin bu konudaki eleştirilerine yanıt verdi. Işık, "Ergenekon ve Balyoz davalarıyla ilgili, bu noktada hak kaybına uğramış askerlerimizin hak kayıplarının giderilmesine yönelik benden önceki bakan arkadaşımızın başlattığı bir çalışma var. Bu çalışma şu anda diğer kamu kurumlarının görüşlerine sunulmuş durumda. Bu görüşler geldikten sonra değerlendirmelerimizi yapacağız ve bu noktada mağdur olan her bir insanımızın haklarının iadesi için gerekli adımları atacağız. Şu anda bu konu Bakanlığımızın üzerinde çalıştığı bir konudur" diye konuştu.
"EMASYA'dan daha ağır yetkileri yasa ile veriyoruz"
TBMM'deki görüşmelerde, milletvekili dokunulmazlıkları kaldırılırken askere terörle mücadele operasyonlarındaki suç iddialarıyla ilgili yargılanmama güvencesi getiren düzenleme eleştirildi. Ayrıca EMASYA protokolü de gündeme geldi. CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, "Bugün çok yanlış bir hukuksal düzenlemenin temelleri burada atılıyor. Türkiye'nin ve hepimizin zarar göreceği düzenlemeler yapılıyor. EMASYA 2010'da çok doğru bir biçimde kaldırıldı ama o Başbakanlık genelgesiydi. Şimdi EMASYA'dan daha ağır yetkileri bir yasa ile veriyoruz" dedi.
"Mesnetsiz iddialara karşı hukuki güvence" yanıtı
Eleştirilere yanıt veren Bakan Işık, düzenlemenin temel amacının terörle mücadelede etkin koordinasyon sağlayacak hukuki zemini oluşturmak olduğunu söyledi. Işık, düzenlemenin amacını, "Her sabah şehit olacağını, o ihtimali göze alarak bu mücadeleyi yürüten TSK mensuplarımızın yarın herhangi bir haksız, yersiz, mesnetsiz ithamla karşı karşıya kalamamaları için bunlara hukuki güvence getirmektir" diye açıkladı. Bakan Işık, düzenleme ile hiç kimseye hukukun dışına çıkma hakkı ve yetkisi tanınmadığını söyledi.
EMASYA eleştirisine yanıt: "Alakası yok"
Düzenlemenin kaldırılan EMASYA protokolüne benzetilmesi eleştirilerine de yanıt veren Bakan Işık, "EMASYA ile uzaktan yakından alakası yok" dedi. Böyle bir bağlantı kurulmasını "algı operasyonu" diye niteleyen Işık, her türlü toplumsal olaylarda askere müdahale yetkisi veren EMASYA protokolünün aksine düzenleme ile sadece terörle mücadelede askerin icrai görev yapmasına yetki verildiğini ifade etti. Işık, şunları söyledi:
"Buna askerin göreve gelmesi, operasyona gitmesi için İçişleri Bakanlığı'nın Bakanlar Kurulu'na talepte bulunması gerekiyor. Bakanlar Kurulu karar alıyor ve bu kararda görevi kapsamı ve süresi, görev alanı, istihbarat yetkisini kapsamı, topçu atışı veya hava kuvvetleri unsurları gibi destek silahlarının kullanımına yönelik sınırlamalar, görevlendirilen birliklerin mülki amirler ve genel kolluk kuvvetleriyle ilişkileri, ilgili kamu kurum ve kuruluşlarınca alınması gereken tedbirler, icra edilecek görevlerin planlaması ve izlenmesiyle ile gerek görülen diğer hususlar, Bakanlar Kurulu kararına bırakılmıştır. Yani, tüm inisiyatif, tüm yetki siyasi iradedir.
Tasarının ilk 8 maddesi kabul edildi
Öte yandan TBMM'deki görüşmelerde tasarının birinci bölümü kabul edildi. Kabul edilen 8 maddede, subay ve astsubayların rütbe ve kıdemlerine ilişkin düzenlemeler yer aldı. Düzenlemeler ile terfi sistemi ve belirli rütbe ve kadrolarda yığılmaların önüne geçilmesi hedefleniyor. Ayrıca yurt dışı görevlerinde geçerli olacak "itibari rütbe" uygulaması geliyor.
Özgür Özel: "İhtiyaç doğuran şartları AKP yarattı"
Tasarıya ilişkin basına kapalı grup toplantısından ardından CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel de konuştu. Özel, tasarıyı grup olarak desteklediklerini bildirdi. Böyle bir tasarıya ihtiyaç doğuran şartları AK Parti'nin yarattığını belirten Özel, AK Parti'nin, geçmişte "Ordu darbe yapmasın" diye kaldırdığı EMASYA protokolünü, şimdi orduya ihtiyaç duyduğu yerlerde kullanabilmesi adına tasarıya koyduğunu ifade etti.
Bakan Işık'a sordu: "Kim bu işgal kuvvetleri?"
Milli Savunma Bakanı Fikri Işık'ın şehirlerin, ilçelerin işgal edildiğini söylediğini aktaran Özel, "Kim bu işgal kuvvetleri? Bu işgal kuvvetleri bu şehirlere yerleşirken o valileri kim atadı, o askere kim 'müdahale etme' dedi. O gün kim cumhurbaşkanı, başbakan, milli savunma bakanıydı? Her şeyde CHP'yi suçlayanlar, herhalde Cumhurbaşkanı'nın İsmet Paşa, Başbakan'ın da Kemal Kılıçdaroğlu olduğunu söylemeyecekler. Kapalı grupta söz alan tüm arkadaşlarımız, ülkenin bu duruma getirilmesinde AKP'nin sorumluluğu olduğunun altını çizdiler, görüş birliğinde oldular" diye konuştu.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
SON DAKİKA! Kara Duman Gökyüzünü Kapladı: Üsküdar'da işçilerin kaldığı konteynerlerde yangın
Son Dakika! Haberi Alan Babası Kalp Krizi Geçirmişti: Bolu'daki Yangında Ölen Dilara Defnedildi
BOLU KARTALKAYA OTEL YANGINI NEDENİ: Bolu Grand Kartal Otel yangını neden çıktı?
BOLU'DA YANAN OTEL HANGİSİ? Grand Kartal Otel kimin, ne zaman yapıldı? Mazhar Murtezaoğlu ile ilgili bilgiler...
Cam silmeye çıktığı 13’üncü kattaki pencereden düşüp, öldü