Fidanlık Kampı'ndan yükselen Ezidi çığlığı: "Çocuğum hasta!"
Diyarbakır'da Ezidiler için kurulan Fidanlık Kampı'nda 1214'ü çocuk olmak üzere 3800 kişi kalıyor. Radikal Gazetesi'nden İdris Emen'in haberine göre kampta acil olarak ameliyat olması gereken 33 ağır hasta var. Aşılama yapılamayan kampta şu ana kadar 50'den fazla çocukta suçiçeği salgını görüldü.
2014 yılında IŞİD’in Şengal’e saldırması sonucunda binlerce Ezidi önce Şengal dağına sığınmış, ardından Türkiye ’ye göç etmişti. Çoğunlukla güneydoğu illerinde kalan Ezidiler için Güneydoğu belediyeleri bünyesinde kamplar kurulmuştu. Bu kamplardan birisi Ağustos 2014 tarihinde Diyarbakır ’da kurulan Fidanlık kampı. Kurulduğu günden bu yana 8 bin Ezidi göçmene ev sahipliği yapan Fidanlık kampında şu anda 3800 kişi kalıyor. Gıda ve barınma masrafları Diyarbakır Belediyesi ile bölge halkı tarafından karşılanan Fidanlık kampında kalan Ezidiler hastalıkla mücadele ediyor.
Kamp, Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı’na (AFAD) bağlı olmadığı için kampta kalan hastalar hastanelerde tedavi olamıyor. Ezidilerin mülteciler için sağlanan tedavi haklarından faydalanması için defalarca girişimde bulunduklarını söyleyen kampın gönüllü doktorlarından Şeymus Yavuz kamptaki durumu "Kampta 0-12 yaş arası 1212 çocuk bulunuyor. Bu çocuklara sınırdan geçerken ‘karşılama aşısı’ dediğimiz aşılar yapıldı. Ancak daha sonra aşı yapılmadığı için şu ana kadar 50’den fazla çocukta suçiçeği salgınını tespit ettik. Burada hastalar için bir revir kurduk. İlk müdahaleyi revirde yapıyoruz. Ancak kampta acil olarak ameliyat bekleyen hastalar var. Burada kalan Ezidilerin tedavi haklarından faydalanması için Türk Tabipler Birliği Sağlık Bakanlığı ile görüştü. Ancak bir sonuç alamadı" sözleriyle anlatıyor.
Fadıl Seydo
Ameliyat olmazsa gözünü kaybedecek
Fidanlık Kampı’nda acil olarak ameliyat bekleyen çocuklardan biri 11 Yaşındaki Fadıl Seydo. Fadıl, görme problemi yaşadığı için 9 ay önce Irak’ta sağ gözünden ameliyatı oldu. Doktorları Fadıl’ın bir kez daha ameliyat olması gerektiğini söyledi. Ancak IŞİD’in Şengal’e saldırmasıyla Fadıl ailesiyle beraber Türkiye’ye sığındı. Fidanlık kampında kalan Fadıl, ikinci ameliyat için Diyarbakır’da hastaneye götürüldü. Hastane yönetimi ameliyat için Fadıl’ın ailesinden 3 bin lira para istedi. Ameliyat olmadığı takdirde görme yetisini tamamen kaybedecek Fadıl’ın annesi Memi’nin tek isteği ise oğlunun bir an önce iyileşmesi. Ameliyat için gerekli olan parayı bulamadığını söyleyen anne Memi "Fadıl’ın göz ağrıları giderek artıyor. Ameliyat için gerekli olan parayı bulamadım. 7 çocuğumla beraber bu kampta kalıyoruz. Ameliyat için gerekli olan 3 bin lira parayı nerden bulacağımı bilmiyorum. Tek isteğim oğlumun ameliyat olması" diyor.
Farhan Mırad
İç organları büyüyor, yürüyemiyor
TİP 1 Diyabet hastası olan 11 Yaşındaki Farhan Mırad fiziksel gelişimi durduğu için 6 yaşındaki bir çocuk gibi görünüyor. Başta karaciğeri olmak üzere iç organları sürekli büyümekte olan Farhan, karnının aşırı şişmesinden dolayı artık yürüyemiyor. 8 gün boyunca Şengal dağında mahsur kaldıklarını söyleyen baba Mırad Serâ şöyle konuşuyor: "Şengal dağında Ferhan ölümün eşiğine geldi. Bir süre Zaho’da tedavi gördü. Ancak tedavisi tamamlanmadan Türkiye’ye gelmek zorunda kaldık. Ferhan’ın tedavi edilmesi için Birleşmiş Milletler’e başvurdum. Ancak oradan da bir sonuç alamadım. Ferhan artık yürüyemiyor. Gün geçtikçe karnı şişiyor. Oğlumun tedavi olmasını istiyorum."
Rezan Ömer Simurg
Tek ihtimal ilik nakli
Rezan Ömer Simurg henüz 6 aylık bir bebek. Diyarbakır’daki Fidanlık kampında dünyaya gelen Rezan bebek ender görülen hastalıklardan olan Mukolipidoz tip 2(I-CELL) hastası. Bütün I-CELL hastaları gibi ortalama 5 yıl ömür biçilen Rezan bebeğin kurtulması için tek bir ihtimal var; o da ilik naklinin yapılması. Rezan’a ilik nakli yapılmasını isteyen baba Ömer Derviş şöyle konuşuyor: "Rezan 40 günlükken hastalandı. Hastanenin acil servisine götürdük. Tahlil ve tetkikler sonucunda doktorlar Rezan’ın Mukolipidoz hastası olduğunu söyledi. Doktorlar ilik nakli yapıldığı takdirde küçük de olsa Rezan’ın kurtulma ihtimalinin olduğunu söylediler. Ancak bu tedaviyi karşılayacak paramız yok. Rezan tedavi olmazsa en fazla 5 yıl yaşayacak."
Böbrekleri gelişmiyor
4 yaşındaki Ressen Balaka ise böbrek yetmezliği hastası. Sağ böbreği doğuştan gelişmeyen Balaka’nın böbrek gelişiminin sürekli takip edilmesi lazım. Balaka tedavi için Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesine götürülmüş, ancak tedavi masrafından dolayı tedavi edilmemiş. Ressen’in babası "Oğlum sürekli böbrek sancısı çekiyor. Böbrek gelişmesi için tedavi olması lazım. Böbrek gelişiminin sürekli takip edilmesi lazım. Ayrıca Ressen’de mesane darlığı bulunuyor. Sürekli ateşi çıkıyor. Oğlumun tedavi olması lazım’’ diyor.
Sultan Alparslan'ın mezarı için önemli bulgulara ulaşıldı
Ay'da şehirler kurulabilecek büyüklükte mağaralar var