Feyzioğlu'ndan Cerattepe çağrısı: Kurun sandığı...
Artvin'in Cerattepe Bölgesinde yapılması planlanan madencilik faaliyeti, Yeşil Artvin Derneği öncülüğünde Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu'nun katılımı ile protesto edildi. Feyzioğlu, "Kurun sandığı ortaya. Artvinlinin milli iradesi neymiş hep birlikte görelim" dedi.
Feyzioğlu, Adana, Ankara, Aydın, Bursa, Bingöl, Çorum, Gaziantep, Gümüşhane, İstanbul, Sakarya, Sinop, Yalova, Tekirdağ, Trabzon ve Antalya Baro Başkanları ile Yeşil Artvin Derneğini ziyaret ederek, Dernek Başkanı Nur Neşe Karahan ile görüştü.
Metin Feyzioğlu, daha sonra beraberindekilerle Artvin Meydanındaki protesto eylemine katıldı. Yeşil Artvin Dernek Başkanı Karahan ise yarın Başbakan Ahmet Davutoğlu ile görüşeceği için alandan erken ayrılarak Trabzon Havaalanına hareket etti.
Alandaki gruba hitaben konuşma yapan Feyzioğlu, madenin Artvin'e hiçbir katkı sağlamayacağını ve açıklayacağı rakamlarla gerçeğin çok daha net ortaya çıkacağını ifade ederek, "Bu madenin ihale bedeli 97 milyon 638 bin lira. Şimdi bir rakam daha vereceğim, 131 milyon lira. Bu da sevgili futbolcu Arda Turan'ın transfer bedeli. İşte bu. Bir Artvin, bir futbolcunun transfer bedelinden daha ucuz" dedi.
IŞİD kritik bölgeyi ele geçirdi
Anayasaya göre çevreyi devlet ve halkın birlikte koruma ödevine sahip olduğunu vurgulayan Feyzioğlu, "Artvin halkı anayasadaki çevreyi koruma ödevini yerine getiriyor. Artvin halkına cop değil, madalya lazımdır. Parlamentodaki bütün siyasi partiler inanıyorum ki Artvin'in sesini duymuştur ve daha da fazla duyacaktır. Türkiye Artvin'e inanıyor ve Artvin'deki halkın gücünü Türkiye görmüştü, daha da fazlasını görecektir" diye konuştu.
AK Partili vekil Cemil Yaman'dan "İslam'ın şartı 5 değil, 7'dir" açıklaması
Bilirkişi raporunun çok açık olduğunu ve çok net bir şekilde "Ya maden ya Artvin" dediğini savunan Feyzioğlu, şöyle devam etti. "Bu kadar basit. Nokta. 'Artvin' diyoruz. Artvin halkı 'Artvin' diyor. Önümüzdeki bilirkişi raporu diyor ki 'Burada madeni çıkarırsanız, burada madencilik yaparsanız, Artvin halkı göç etmek zorunda kalacak. Artvin'in suyu kirlenecek. Artvin'in havası kirlenecek, etrafındaki ağaçlar çürüyecek,
böceklenecek. Artvin'de heyelanlar olabilecek. Artvin'in paha biçilmez bitkileri toprak ve toz altında kalacak ve yok olacak.' Bu nedenle Artvin'in esnafı, sanatkarı zarar edecek. Artvinli göç etmek zorunda kalacak."
"Milli irade karar versin"
Kalabalığa "Artvin mi, maden mi?" şeklinde soru yönelten Feyzioğlu, kalabalığın "Artvin" demesi üzerine konuşmasını şöyle sürdürdü: "Ben buradan teklifte bulunuyorum. Buraya, ortaya sandığı koyalım. Artvinli, Artvin'i mi istiyor, madeni mi istiyor. Buyurun milli irade. Burada her siyasi partiye oy veren Artvinli var. Elbetteki verecek ama buradaki herkesin gönlündeki ortak değer Artvin ve Türkiye'dir. Dört tarafımız düşmanla çevrili. İçeride en şiddetli terörle uğraşıyoruz.
4 bin erkek polis memuru alınacak
Her gün şehitler geliyor, canımız yanıyor, yüreğimiz dağlanıyor. Milli birliğe bundan daha çok ihtiyaç duyduğumuz başka zaman olmadı. Polisimizle, askerimizle biz kucaklaşmak istiyoruz. Polisimizi, askerimizi bize gaz sıkarken, coplarken görmek istemiyoruz. Burada devleti yönetenlere bütün içtenliğimizle, samimiyetimizle sesleniyoruz. Teröre karşı bu millet tek vücut olurken, yüreği tek yerde atarken, her gün şehitlerimize ağlarken, göz yaşı dökerken bizi burada bu kadar haksız bir gerekçe ile polisimizle, askerimizle, devletimizle karşı karşıya getirmeyin. Artvinli, vatanı, memleketi, şehri için mücadele ediyor. Gelin hep birlikte bu doğayı korumak için insanlığın geleceği için birlikte mücadele edelim."
Feyzioğlu, yargı sürecinin devam ettiğini ve geçmişte düzenlenen raporların madenin bugünkü teknoloji ile çıkarılması halinde Artvin'in yok olacağı yönünde karar verdiğini belirterek, şunları kaydetti: "Bu raporların yazılmasından sonra teknoloji değişmedi. Su aynı, doğa aynı, çiçek, böcek, ağaç aynı. Sadece Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) raporu değişti. Bu ÇED raporunun değişmesi Artvin'i kurtarmayacak. Danıştayda devam eden davanın sonucunu beklemeden bu ne acele. Buradan çıkacak madenin yüzde 98'i zaten şirkete gidecek. Çıkacak madenin bu millete devlete üç kuruşluk faydası kalmayacak. İstihdam edilecek kişi sayısı 183. Artvin için değer mi? 183 kişiye iş vereceğiz diye Artvin'i yok etmek olur mu? Artvin'in yok olmasının karşılığında devletin kasasına madenin yüzde 1'i bile girmeyecek. Sorarlar
insana, 'Yargı sürecini beklemeden, bu inat, acele neden'. Yargı süreci devam ederken yapılan bu ısrar, yangından mal kaçırır gibi yapılan bu işler yarın karşınıza çıkacak. Teklif ediyoruz. Kurun sandığı ortaya. Artvinlinin milli iradesi neymiş hep birlikte görelim."
Feyzioğlu, Başbakan Ahmet Davutoğlu ile Yeşil Artvin Derneği arasında planlanan görüşmeden umutlu olduğunu, gerçeklerin en etkili şekilde dile getirileceğini sözlerine ekledi.
Konuşmaların ardından Feyzioğlu ve gruptakiler, İnönü Caddesi üzerinden Cumhuriyet Caddesini takip ederek alana kadar yürüdü.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
SON DAKİKA! Kara Duman Gökyüzünü Kapladı: Üsküdar'da işçilerin kaldığı konteynerlerde yangın
Son Dakika! Haberi Alan Babası Kalp Krizi Geçirmişti: Bolu'daki Yangında Ölen Dilara Defnedildi
BOLU KARTALKAYA OTEL YANGINI NEDENİ: Bolu Grand Kartal Otel yangını neden çıktı?
BOLU'DA YANAN OTEL HANGİSİ? Grand Kartal Otel kimin, ne zaman yapıldı? Mazhar Murtezaoğlu ile ilgili bilgiler...
Cam silmeye çıktığı 13’üncü kattaki pencereden düşüp, öldü