FETÖ itirafçısı anlattı: Listeyi Peygamber kontrol edecek deniyordu
FETÖ soruşturmasında itirafçı olan ve etkin pişmanlık hükümlerinden yararlanan Mehmet Tanrıverdi, Malatya'da esnaftan ve eğitim kurumlarından para toplanmasına ilişkin toplantıları anlattı. Bu toplantıların her pazartesi yapıldığını söyleyen örgüt itirafçısı Tanrıverdi, bağışçılara "Listeyi Hazreti Peygamber kontrol edecek" denildiğini ifade etti. Bursa'da da FETÖ'cu emniyet, yargı, vergi dairesi ve SGK yöneticilerince baskı kurulan iş adamlarından açık artırma usulüyle zorla bağış alındığı ortaya çıktı.
Fethullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması (FETÖ/PDY) mensuplarının "Listeyi Hazreti Peygamber kontrol edecek" yalanıyla himmet topladıkları ortaya çıktı. Malatya'da "silahlı terör örgütüne üye olma" ve "Terörizmin Finansmanının Önlenmesi Hakkındaki Kanun'a muhalefet" suçlarından 10'u tutuklu, 11'i firari 33 sanığın yargılandığı davada itirafçı olarak ifade veren ve hakkında etkin pişmanlık hükümlerinin uygulanması talep edilen sanık Mehmet Tanrıverdi, örgütün "himmet" adı altında topladığı yardımlar hakkında çarpıcı bilgiler verdi.
Hulusi Akar'ın serbest kaldıktan sonraki anların görüntüleri
İfadesinde FETÖ ile ilk tanışmasının örgütle bağlantılı ulusal yayın yapan Zaman gazetesine girmesiyle olduğunu anlatan Tanrıverdi, yaklaşık 3 yıl boyunca gazetenin dağıtıcılığını yaptığını ve kendisine "Hakverdi" kod adı verildiğini belirtti. Yapı içerisinde şoförlük ve çaycılık yaptığını dile getiren Tanrıverdi, güvenlerini kazandıktan sonra "cemaat" içerisinde nasıl bir yapılanma olduğunu, bu yapılanmanın hiyerarşik boyutunu, "himmet" ve "burs" adı altında alınan paraların nasıl ve kimler tarafından toplandığını, paraların nerelere ulaştırıldığını, yapılanma içerisinde kimlere ne görevler verildiğini, kamuda çalışan memurların tayin ve atama işlerinde neler yapıldığını öğrendiğini anlattı.
O pilot konuştu: Eşime TBMM'yi vurduğumu söylemedim
Tanrıverdi, FETÖ'nün Türkiye genelinde İstanbul, Ankara, İzmir, Gaziantep ve Erzurum olmak üzere 5 bölgesi bulunduğunu, bu bölgelerin arasında Malatya ile Elazığ, Tunceli, Bingöl, Diyarbakır, Muş, Hakkari, Şırnak, Şanlıurfa, Adıyaman, Kilis, Adana, Osmaniye, Hatay ve Mersin'in Gaziantep bölgesine bağlı faaliyet yürüttüğünü ifade etti.
FETÖ'nün ekran yüzü ilahiyatçı da kayıplara karıştı
"İl imamlarının" her ayın son günlerinde düzenli olarak bağlı bulundukları bölgede toplantı yaptıklarını, alınan kararlar doğrultusunda hareket ettiklerini, ayrıca İstanbul'da bölge ve il imamlarının katılımıyla Coşkun Koleji ve Fatih Üniversitesinde iki ayda bir büyük toplantılar yapıldığını anlatan Tanrıverdi, burada da yurt dışındaki okul ve yurtlara ne kadar para aktarılacağına ilişkin kararlar alındığını bildirdi.
Talimatları yenilebilir kağıtlara yazmışlar
"Listeyi Peygamber Efendimiz kontrol edecek"
Malatya'da örgüt adına faaliyet yürütenlerin her pazartesi akşamı toplandığını ve örgütün eğitim kurumlarından gelen gelirlerle esnaftan toplanan paraların nereye gönderileceği konusunda bilgi alışverişinde bulunduklarını aktaran Tanrıverdi, şöyle devam etti:
"Ben ilk kez Turgut Özal Lisesinde yapılan ve içerisinde mütevelli heyetinin de bulunduğu, yaklaşık 400 kişinin katılımıyla gerçekleştirilen himmet toplantısına katıldım. Toplantıya İstanbul'dan ismini 'Ali Rıza T.' olarak hatırladığım yaşlı bir sorumlu katılarak konuşma yaptı. Bu konuşmada himmet listesinde herkesin isminin olmasını, bu listeyi direkt ahirette Peygamber Efendimizin kontrol edeceğini, o gün geldiğinde listede ismi bulunmayanların pişman olacaklarını söyleyerek, herkesin katkıda bulunmasını istedi. Duygusal bir slayt gösteriminden sonra salonun çıkış kapısının bulunduğu yere konulan masaların üstüne insanların himmet parası bıraktıklarını hatta bazı bayanların ellerindeki yüzükleri çıkarıp masanın üzerine bıraktıklarını gözlerimle gördüm."
Ferhat Sarıkaya itiraflarına devam ediyor
Tanrıverdi, daha önceki bazı "il imamları" gibi, Fadıl D'nin de şoförlüğünü kendisinin yaptığını, bu kişinin kendisine zaman zaman "Bu iş bana göre değil, ben yapamıyorum, bu işi bırakacağım, Gaziantep'e gittiğimde yurt dışı ödemeleri birikiyor, üzerimde baskı var." şeklinde söylemlerde bulunduğunu belirtti.
"SODES'le hizmete 10 milyon lira kazandırdık"
Kentte Sosyal Destek Programları (SODES) kapsamında açılan birime, Malatya'daki "il imamları"ndan Eyyüp Doğan aracılığıyla, güvenilir olduğu ve projelerde kolaylık sağlaması açısından Hakan İ'nin memur olarak atandığını kaydeden Tanrıverdi, "Yine şüpheli Eyyüp Doğan'ın referansıyla 'Mehmet Fatih Ö.' isimli şahıs projelerin sorumlusu olarak görevlendirildi. Bütün projeler, Mehmet Fatih Ö'nün bilgisi dahilinde yapılıyordu. Bir gün bu şahıs bana 'Hocam, biz bu projeler kapsamında hizmete yaklaşık 10 milyon lira kazandırdık.' dedi. Bunu nasıl yaptığını sorduğumda yaptığı projelerin hiçbirinin geri dönmediğini, yapılan projelerde hep hizmetin kurumlarının kullanıldığını, başka bir yere para gitmediğini söyledi. Yani bir şekilde bu projeyi kullanarak cemaate para aktarılmış." ifadelerini kullandı.
Satranç, müzik ve bilgisayar kursları gibi kurslarda valilikten proje karşılığında alınan paraların direkt "cemaat"e aktarıldığını belirten Tanrıverdi, 17 Aralık'tan sonra "cemaat"in Malatya merkezde büyük bir çöküntü yaşadığını ve gelirlerin azaldığını ifade etti.
Bursa'da açık artırma usulüyle zorunlu 'himmet'
Öte yandan Bursa'daki FETÖ yapılanmasına yönelik operasyonda, emniyet, yargı, vergi dairesi ve SGK yöneticisi ile çalışanları aracılığıyla üzerinde baskı kurulan bazı iş adamlarının, düzenlenen toplantılarda örgüte açık artırma usulüyle zorunlu olarak bağışta bulunduğu tespit edildi.
Bursa Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütülen soruşturma kapsamında İl Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şubesi ile Terörle Mücadele Şubesi ekiplerinin FETÖ/PDY'ye yönelik başlattığı operasyonda gözaltına alınan 161 kişiden 7'si serbest bırakılırken, 154'ünün emniyetteki işlemleri devam ediyor. Gözaltına alınanlar arasında Bursa genelinde farklı görevleri bulunan FETÖ'nün 17 "imamı" da bulunuyor. Terörle Mücadele Şube Müdürlüğünde sorgulanan "ilçe, adliye, mütevelli, üniversite, semt imamları"nın iş dünyası ile bağlantıları ortaya çıkarılmaya çalışılıyor.
Emniyet, yargı, vergi dairesi ve SGK yöneticilerinin baskısıyla
Bursalı iş adamlarından "himmet" adı altında paraların toplanması, FETÖ'ye aktarılması ve bunun nasıl organize edildiği konularının araştırıldığı soruşturmada, bazı iş adamlarının ifadeleri, il genelinde bağışların ne şekilde toplandığına yönelik detayları ortaya koymaya başladı. FETÖ mensubu bazı emniyet, yargı, vergi dairesi ve SGK yöneticisi ile çalışanları aracılığıyla üzerinde baskı kurulan bazı iş adamlarının düzenlenen "himmet" toplantılarında, açık artırma usulüyle bağış yapmaya zorlandıkları belirlendi.
Her iş adamının, firmasının sektördeki büyüklüğüne göre bir altındakinin üzerinde himmet verdiği, toplanan paraların ise farklı kanallardan örgüte ulaştırıldığı ortaya çıktı. Örgütün il genelinde "himmet" vermeyen bazı firmalara başta vergi cezası olmak üzere devlet kurumlarını kullanarak çeşitli yaptırımlarda bulunduğu, diğer iş adamları üzerinde baskı oluşturduğu tespit edildi. Herhangi bir cezayla karşı karşıya kalmış gibi gösterilen bazı iş adamlarının, "himmet" verdikten sonra söz konusu cezalarının sümen altı edildiği ve bunun iş dünyasında kulaktan kulağa yayılması sağlanarak bir korku oluşturulduğu belirtildi.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
TARIM VE ORMAN BAKANLIĞI TAKLİT TAĞŞİŞ LİSTESİ 2024: Sahte - hileli ürünler sorgulama ekranı (guvenilirgida.tarimorman.gov.tr)
Trafikte polis kurşunu! Ünlü mimar Turgut Toydemir hayatını kaybetti
Son dakika | Hafta sonu plan yapanlar dikkat! Meteoroloji tek tek uyardı: 17 il için sarı ve turuncu kodlu alarm
SON DAKİKA! İZMİR, MUĞLA, AYDIN... Meteoroloji Tek Tek Uyardı! Çok Kuvvetli Geliyor! Dikkat...
İngiltere'de Türk profesör ölü bulundu! Eşinden açıklama