hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Feridun Sinirlioğlu da teyit etti: "ABD ile bazı ortak planlarımız var"

    Feridun Sinirlioğlu da teyit etti: ABD ile bazı ortak planlarımız var
    expand
    KAYNAKAA

    ABD Dışişleri Bakanı John Kerry'nin Türkiye'nin IŞİD kontrolündeki Suriye sınırına ilişkin açıklamasının ardından Dışişleri Bakanı Feridun Sinirlioğlu da konuştu. Sinirlioğlu, IŞİD'in varlığının sona erdirilmesi için ABD ile ortak planlamaları olduğunu teyit etti, ancak detay paylaşmadı. Sinirlioğlu, "Bunu önümüzdeki günlerde göreceksiniz" dedi. Sinirlioğlu, Viyana Toplantısında alınan kararlara da değinerek, "Sürecin sonunda Esad'ın olmayacağı açıkça ortada" ifadesini kullandı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Dışişleri Bakanı Sinirlioğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'nin IŞİD'e karşı mücadele koalisyonunun bir üyesi olduğunu ve koalisyon içinde aktif bir çaba sarf ettiğini vurguladı. Bu çabaları koalisyonun ortaklarıyla yoğunlaştırdıklarını dile getiren Sinirlioğlu, şöyle devam etti:

    "Sayın (ABD Dışişleri Bakanı) John Kerry'nin ifade ettiği gibi hala Türkiye'nin sınırlarının belirli bir bölümünde DAEŞ'in (IŞİD) mevcudiyeti sürüyor. Biz DAEŞ'in sınırlarımızda varlığını sürdürmesine ve bunun yarattığı Türkiye'nin güvenliğini tehditlere karşı birçok tedbir almaktayız ve almaya devam edeceğiz. Bu tedbirleri DAEŞ ile mücadele koalisyonundaki ortaklarımızla, müttefiklerimizle de koordinasyon içinde yürütüyoruz. Bu bağlamda ilave birtakım tedbirler alınabilir. Bununla ilgili bazı planlarımız mevcut. Bunların zamanlaması ve nasıl yürütüleceği konusunda o planlamalar tamamlanmadan ayrıntılı bir tanım yapmam, izahatta bulunmam pek mümkün değil ama işin özü şudur; DAEŞ, tüm dünya için olduğu gibi Türkiye için de önemli bir tehdittir. Biz Suriye'nin halen içinde bulunduğu kaos ortamında, Türkiye'nin güvenliğine dönük yarattığı tehditlerle sürekli olarak mücadele içindeyiz. Bu mücadelemizi önümüzdeki günlerde daha da güçlendirerek sürdüreceğiz. ABD ile de bu çerçevede çok yakın bir işbirliğimiz var. Askerlerimiz, tüm kurumlarımız birlikte çalışıyor. Bildiğiniz gibi İncirlik'te de bazı konuşlandırmalar oldu. Tüm bu adımlar ortak hedefimizin DAEŞ ile mücadelenin daha da netice alıcı bir şekilde yürütülmesi için, Suriye halkının güvenliği için, Türkiye halkının güvenliği için kararlılıkla ilerletileceğinden hiç kimsenin tereddüdü olmasın."

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    ABD Dışişleri Bakanı Kerry: "Türkiye ile operasyona başlıyoruz"

    "ABD ile bazı ortak planlarımız var"

    Feridun Sinirlioğlu, ABD Dışişleri Bakanı John Kerry'nin, "Suriye'nin kuzey sınırının yüzde 75'i kapanmış durumda. Türklerle geri kalan 98 kilometreyi kapatmak için operasyona giriyoruz" açıklamasında geçen "operasyon" ifadesinin ne anlama geldiğine ilişkin de aynı konuda "operasyon" ifadesini daha önce Cumhurbaşkanı Erdoğan, Başbakan Davutoğlu ve kendisinin de kullandığını hatırlattı. Türkiye'nin sürekli ulusal güvenliğine dönük, Suriye'deki kaostan kaynaklı tehditlere karşı tedbirler aldığını söyleyen Sinirlioğlu, şunları söyledi:

    "Alınan tedbirlerin yürütülmesi, farklı düzlemlerde, farklı düzeylerde yürütülen operasyonlar neticesinde hayata geçirilmektedir. Aslında o bölgelerde biz uzun zamandan beri ABD ile hava operasyonları yürütüyoruz. Bunu DAEŞ ile mücadele koalisyonu marifetiyle yaptığımız gibi milli olarak da gerçekleştiriyoruz. Sınırımızdaki DAEŞ'in, hala kontrol ettiği bölgedeki DAEŞ varlığının sona erdirilmesi konusunda da bazı planlamalarımız var. Bu planlar tamamlandığında operasyonlarımız devam edecek, sürdürülecek. Bunu önümüzdeki günlerde göreceksiniz. Bunu daha önce Erbil'de de ifade etmiştim. Sayın Başbakanımız CNN International'a verdiği demeçte de söylemişti. Sayın Cumhurbaşkanımız da muhtelif vesilelerle vurgulamıştı. Dolayısıyla farklı ve yeni bir şey söz konusu değil ama tekrar altını çizeyim devam eden bazı ortak (ABD ile) planlamalarımız var. Planlamalar harekat planlamalarıdır. Bunlar tamamlandığı zaman ne gibi tedbirler alınacağını, ne gibi operasyonlar yürütüleceğini birlikte göreceğiz."

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Esad İran'ın teklifini kabul etmemiş

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Esad açıklamasına tepkileri yanıtladı

    Sinirlioğlu, Antalya'daki G20 Zirvesi sırasındaki, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'ın 6 aylık geçiş dönemi sonunda ayrılacağı ve bir daha seçimlerde aday olmayacağı yönünde yaptığı açıklamasına gelen tepkileri de değerlendirdi. Sinirlioğlu, G20'nin hemen öncesinde Viyana'da yapılan toplantıyı ve sonuç bildirisini hatırlattı. Buna göre, 1 Ocak'ta Suriyeli tarafların ve "uluslararası toplumun" BM gözetiminde biraraya geleceğini dile getiren Sinirlioğlu, bu süreç ile en geç 6 ay içinde, 30 Haziran'a kadar kapsayıcı bir geçiş hükümetinin kurulmasının amaçlandığını söyledi. Bu hükümetin tüm yürütme yetkilerini devralacağının öngörüldüğünü ifade eden Sinirlioğlu, bu 6 aylık süreçte Esad'ın siyasi geleceğine ilişkin nasıl bir yol izleneceğinin de kararlaştırılacağını söyledi. Sinirlioğlu, "Bu konuda farklı düşünenler olduğunu dün de söyledim. Farklı düşünenlerin kim olduğu biliniyor ancak Esed'in görevini sürdürmesi halinde Suriye'de bir çözüm, bir barışın mümkün olamayacağını kahir ekseriyet bu toplantıda ifade etmiştir. Bu konuda katılımcıların tamamı nasıl bir adım atılması gerektiğini bilmektedir" diye konuştu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Esad'dan saldırıya dair ilk açıklama

    Rusya mutabık mı?

    Suriye ve Esad'ın siyasi geleceği konusunda çizdiği çerçeveye Rusya'nın mutabık olup olmadığı sorulan Dışişleri Bakanı Sinirlioğlu, şunları söyledi:

    "Rusya'nın menfi bir tutumunu görmedik. Siyasi sürece hem Rusya hem İran angaje oldular. Esed'in geleceğiyle ilgili farklı düşünceler olabilir. Esed'in geleceğiyle ilgili farklı düşünceleri devam ettiği takdirde süreç bir sonuca bağlanamaz. Ama benim ve katılımcıların büyük çoğunluğunun düşüncesi yürütme yetkilerinin tamamını devralacak hükümet kurulduktan sonra o hükümetin kurulmasına dönük çalışmalar sırasında Esed'in siyasi geleceğiyle ilgili karar da alınacaktır. Esed'in seçimlerde aday olamayacağı konusunda yaygın, geniş bir mutabakat vardır. Herkes aynı fikirde midir? Değildir. Kimlerin olmadığını herkes biliyor. Onlar da bu sürece angaje olduklarına göre büyük çoğunluğun düşüncesinin sonunda galebe çalacağını biliyorlar. Bu da şu anlama geliyor, Beşar Esed seçimlerde aday olamaz. Yeni hükümet kurulduğu anda tüm yürütme yetkileri yeni hükümete geçer. Esed'in ne zaman ve nasıl görevini bırakacağı ve artık siyaseten varlığını sürdüremeyeceği konusu açıklığa kavuşur. O noktadan itibaren dün de söylediğim gibi Esed'in geleceği siyasi bir mesele olmaktan çıkar, onun kişisel meselesi haline gelir."

    Sinirlioğlu: Esed aday olmayacak

    "Esad'ın sürecin sonunda olmayacağı açık"

    Anlattığı sürece ilişkin umutlu olduklarını söyleyen Sinirlioğlu, Suriye'de bir geçiş hükümetinin kurulmasının ardından 18 aylık bir süreçte yeni bir anayasa hazırlanmasının tasarlandığını söyledi.

    Suriye'ye ilişkin Viyana'da kararlaştırılan süreçten umutlu olduklarını yineleyen Sinirlioğlu, bu sürecin sonunda Esad'ın olmayacağının da açık olarak ortada olduğunu iddia ederek, "Burada herhangi bir çelişki vesaire söz konusu değildir. Askeri açıdan bir çözüm olmadığı da yine yaygın olarak üzerinde herkesin mutabık kaldığı bir tesbittir. Dolayısıyla bu siyasi süreçle çözüme kavuşacaksak ki kavuşacağız, o zaman Esed de siyaseten artık bir mesele olmaktan çıkacaktır" şeklinde konuştu.

    Suriye'ye kara operasyonu olacak mı?

    "Mezhepçi olmayan, çok kültürlü seküler bir Suriye"

    Suriye'de üç parçalı bir devletin kurulacağı senaryolarını da değerlendiren Sinirlioğlu, şunları söyledi:

    "Suriye'nin parçalanması senaryolarını yazanlar var, bunları telaffuz edenler var fakat uluslararası toplumun büyük çoğunluğu ve Suriye halkının büyük çoğunluğu bu tür karanlık senaryolara karşıdır. Suriye'nin birliği, toprak bütünlüğü, 2. Viyana Toplantısı sonunda yer alan açıklamada da teyit edilmiştir. Mezhepçi olmayan, çok kültürlü ve seküler karaktere sahip bir Suriye hedefi üzerinde tam bir görüş birliği içindeyiz. Suriye halkının arzuladığı da böyle bir Suriyedir. Demokrasi için de farklılıkları muhafaza ederek, ama birlik içinde bir arada yaşamayı arzulamaktadırlar. Mezhepçilik ve bölücü yaklaşımların Suriye'de başarı şansının olmadığını düşünüyoruz. Bu tür planları olanların da bu planlarından vazgeçmelerini arzu ediyoruz."

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow