Feminist sanatçılardan Nevin Yıldırım için çarşaflı kampanya
Feminist sanatçılar, kamuoyunda "Kesik baş cinayeti" olarak bilinen Nevin Yıldırım davası için çarşaflı kampanya başlattı. Feminist sanatçılar, kampanya kapsamında mesajlarını çarşaflara yazarak çeşitli binalara astılar. Ayrıca Nevin Yıldırım'a özgürlük adıyla düzenlenen imza kampanyasına da çağrı yapıldı.
Feminist sanatçılar kadınlara yönelik ayrımcı ve adaletsiz uygulamaların durdurulmasını ve Nevin Yıldırım için acilen adaletin sağlanması talebiyle bir araya gelep ber kampanya düzenlediler. Kolektif yaratıcılığın adalet talebinde etkili bir yöntem olduğuna vurgu yapılan kampanyada "katılımı kolaylaştırmak, kadınların mesajını yaygınlaştırmak için herkesin evinde olan bir malzeme olan ve manidar bir anlamı taşıyan çarşaf seçildiği" açıklandı.
Sanatçılar Nevin Yıldırım portrelerini stencil formatına getirip kolektif bir atölye ile çarşaflara boyayıp, mesajlarını yazdı. Bu çarşaflar da İstanbul’da çeşitli binalara asıldı. Sanatçılar, tüm kadınları kendi çarşaflarını hazırlamaya çağırdılar.
Kesik baş davasında Nevin Y'ye müebbet hapis
İmza kampanyası
Çarsaflar dışında sanat alanında çalışan, yazan, çizen, üreten kadınların desteğe çağrıldığı bir imza kampanyası da düzenlendi. İmza kampanyası şu anda genel bir çağrı ile http://nevineozgurluk.org/ adresinden devam ediyor.
Basın açıklaması
Feminist sanatçılar, "Nevin İçin Adalet İstiyoruz" demek için 16 Nisan Perşembe günü saat 18:30'da Galatasaray Lisesi önünde basın açıklaması gerçekleştirecek.
Neden Nevin Yıldırım?
Feminist sanatçılartarafından yapılan açıklamada şu görüşlere yer verildi:
"Nevin Yıldırım, adalet sisteminin haksızlığına uğrayan kadınlar açısından bir sembol. Onun durumunda aslında birçok kadın var. Doğum kontrol hapı bulundurmak, kot pantolon giymek, otobüs firmasında hosteslik yapmak, sık banyo yapmak, yataktan itmek, izinsiz alışverişe gitmek, televizyon programına katılmak, erkek arkadaş edinmek, yabancı uyruklu kadın olup Türkiye’de yaşamak, cinsel ilişki teklifini reddetmek, barışma isteğini kabul etmemek, barda eğlenmek, aşk şiiri bulundurmak, sürekli makarna pişirmek, bir erkeğe saati sormak, eşini eve almamak, izinsiz aile ziyaretine gitmek, evden izinsiz çıkmak, ‘Bana karışamazsın’ demek, tacize uğramak, ikram edilen meyve suyunu içmemek, açık giyinmek, işten eve geç gelmek, Facebook’ta kızlık soyadıyla hesap açmak gibi oldukça sıradan konular kadınları öldüren erkelerin ceza indirimi almasına bahane edilirken, Nevin Yıldırım’ın silah zoruyla ve sistematik olarak uğradığı tecavüz ceza indirimine sebep olmadı.
Biz Yıldırım hakkındaki müebbet hapis kararının Yargıtay’dan dönmesi gerektiğine inanıyoruz. Kadınları öldüren erkeklerin nasıl ceza indirimlerinden faydalandığını biliyoruz ve Nevin Yıldırım kararında çifte standart uygulandığını düşünüyoruz. Bu hepimizin, tüm kadınların mücadelesi."
Nevin için Adalet İstiyoruz! facebook sayfasına buradan erişilebilir.
İmza metni
Kadınlara adalet için, yaşadığımız adaletsizlikleri çarşaf çarşaf ortaya döküyoruz !
"Biz feminist sanatçılar ve sanat alanında çalışan kadınlar, kadınlara yönelik ayrımcı ve adaletsiz uygulamaların durdurulmasını ve acilen adaletin sağlanması için gerekli adımların atılmasını talep ediyoruz.
Kendisine uzun zamandır tecavüz eden akrabasını öldürdüğü için yargılanan Nevin Yıldırım, Türk Ceza Kanunu'nun en ağır cezalardan biri olan müebbet hapis cezasına çarptırılarak büyük bir adaletsizliğe uğradı. Tehdit, baskı ve şiddetle sürekli tecavüz yaşayan ve bunun sonucunda hamile kalan Nevin Yıldırım, tecavüzden kurtulmak ve kendini korumak için Nurettin Gider'i öldürmek zorunda kaldı. Nevin, tutuklu yargılandığı sırada tecavüzcüden olan hamileliğini sonlandırmak istediği halde doğurmaya zorlandı. Açıkça meşru müdafaada bulunmuş olduğu ve bu yüzden ceza almaması gerektiği halde, bırakın meşru müdafaa kapsamında ele alınmayı, kadınları katleden erkekler için mutlaka uygulanan ceza indirimleri bile Nevin Yıldırım'a uygulanmadı. Kararın temyizi üzerine, davanın görüleceği Yargıtay Ceza Dairesi bu ağır adaletsizliği ortadan kaldırmalı ve Nevin Yıldırım serbest bırakılmalıdır.
Nevinler için adalet sağlanana dek tüm kadınları, yaşadığımız adaletsizlikleri çarşaf çarşaf ortaya dökmeye çağırıyoruz."
İmzacılar
Ahu Akgün, Ada Tuncer, Ahu Antmen, Ani Setyan, Arzu Yayıntaş, Asena Günal, Asena Hayal, Aslı Çavuşoğlu, Aslı Çetinkaya, Aslı Doğan, Aslı Fİliz, Aslı Özok, Ayça Damgacı, Ayca Daştan, Aylin Güngör, Aylin Tekiner, Aysu Çoğur, Ayşe Dilek Bektaş, Ayşe Erek, Ayşegül Oğuz, Ayşegül Sönmez, Ayşe Gül Süter, Ayşe Kapusuz, Balca Ergener, Banu Birecikligil, Banu Cennetoğlu, Banu Karaca, Başak Akbaş, Başak Şenova, Bedia Dipşo, Beksultan Oğuz, Belma Baş, Belma Kurtişoğlu, Belmin Söylemez, Bengü Karaduman, Beral Madra, Berna Göl, Berke Baş, Bilge Ertem, Burçak Bingöl, Burçin Başar, Buse Kanlıkılıç, CANAN, Çağla Köseoğulları, Cenin, Ceren Mağden, Ceren Oykut, Ceylan Ertem, Çınar Eslek, Deniz Duru, Deniz Ezgi Sürek, Deniz Koloğlu, Deniz Tezuçan, Desislava Şenay Martinova, Dilara Akay, Dilara Hançer, Dilek Altınyuva Sebatlı, Doğa Kılcığolu, Doğa Okay, Döne Otyam, Duygu Demir, Ebru Yetişkin, Ece Kalabak, Eda Gecikmez, Eda Ülker, Eflatun Tatlısu, Ekin Kanoğlu, Ekin Saçlıoğlu, Ekin Sanaç, Elçin Ekinci, Elçin Poyraz, Elfe Uluç, Elif Çağlar, Elif Çelebi, Elif Öner, Elif Refiğ, Elif Gül Tirben, Elif Yıldız, Emine Yıldırım, Emre Koyuncuoğlu, Eser Yağcı, Esra A. Aysun, Esra Sarıgedik, Evrim Hikmet Öğüt, Eylem Ertürk, Ezgi Kılınçaslan, Fatma Çiftçi, Ferah Tuna Demirbaş, Feza Velicangil, Filiz Avunduk, Filiz Top, Fulya Çetin,Gaye Günay, Gaye Su Akyol, Gizem Uslu Tümer, Gonca Sezer, Gökçe Deniz Balkan, Gökçe Er, Gökçe Süvari, Gözde İlkin,Gözde Kazaz, Gözen Atila, Güher Gürmen, Gülçin Aksoy, Gülçin Özkişi, Gül Ilgaz, Gülşin Ketenci, Gümüş Özdeş, Güneş Nasuhbeyoğlu, Güneş Oktay, Güneş Savaş, Güneş Terkol, Hale Tenger, Hande Ortaç,Hande Oynar, Hazal Gençay, Hera Büyüktaşçıyan, Hülya Özdemir, Huri Kiriş, Işık Süngü, Işıl Eğrikavuk, Işın Önol, Itır Demir, İlke Yılmaz, İlksen Başarır, İmre Tezel, İnci Eviner, İnci Furni, İrem Günaydın, İz Öztat, Janset Karavin, Kardelen Fincancı, Laleper Aytek, Lara Ögel, Lebriz Rona, Leyla Gediz, Melike Kılıç, Melis Birder, Merve Çanakçı, Merve Şendil, Merve Üstünalp, Müge Büyüktalaş, Mürüvvet Türkyılmaz, Nancy Atakan, Nalan Yırtmaç, Neriman Polat, Nermin Er, Nevin Berkay, Nilbar Güreş, Nilüfer Şaşmazer, Nurcan Gündoğan, Nur Çelik, Övül O. Durmuşoğlu, Özge Enginöz, Özge Fışkın, Özge Topçu,Özgül Arslan, Özgür Şen, Özlem Ünlü, Özlem Yılmaz, Pelin Başaran, Pelin Demireli, Pınar Öğrenci, Pınar Saraçoğlu, Raziye Kubat, Rüya Arıman, Sabine Küper-Büsch, Saliha Yavuz, Seçil Alkış, Seçil Yersel, Seda Hepsev, Selda Asal, Selen Hayal, Sena Başöz, Sena Pekiner, Serra Akcan,Sevgi Ortaç, Sevilay Demirci, Sevil Tunaboylu, Sevim Sancaktar, Sezgi Abalı, Sibel Horada, Suzan Sevgi Dikbaş, Şafak Çatalbaş, Şafak Şule Kemancı, Tomris Kuzu, Ülgen Semerci, Yaprak Kırdök, Yaprak Melike Uyar, Yasemin Nur, Yasemin Ülgen, Yasemin Özcan,Yeşim Ağaoğlu, Yeşim Akdeniz, Zeren Göktan, Zeynep Dadak, Zeynep Kuyumcu, Zeyno Pekünlü, Zulal Ertürk, Zübeyde Merve Başarır
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
SON DAKİKA! Kara Duman Gökyüzünü Kapladı: Üsküdar'da işçilerin kaldığı konteynerlerde yangın
Son Dakika! Haberi Alan Babası Kalp Krizi Geçirmişti: Bolu'daki Yangında Ölen Dilara Defnedildi
BOLU KARTALKAYA OTEL YANGINI NEDENİ: Bolu Grand Kartal Otel yangını neden çıktı?
BOLU'DA YANAN OTEL HANGİSİ? Grand Kartal Otel kimin, ne zaman yapıldı? Mazhar Murtezaoğlu ile ilgili bilgiler...
Cam silmeye çıktığı 13’üncü kattaki pencereden düşüp, öldü