Fatih Hilmioğlu cezaevinden çıktı
Anayasa Mahkemesi'nce tedbiren tahliyesi kararlaştırılan Ergenekon davası tutuklusu, eski İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fatih Hilmioğlu, Silivri Cezaevi'nden çıktı.
Anayasa Mahkemesi İkinci Bölümü, sağlık raporu dün Yüksek Mahkeme'ye ulaşan Hilmioğlu'nun bireysel başvurusunu görüştü.
Hilmioğlu'nun sağlık sorunları nedeniyle cezaevinde kalamayacağını belirten avukatları yaptıkları bireysel başvuruda, Hilmioğlu'nun sağlık sorunları nedeniyle tutuklu olmasının yaşam hakkını ihlal ettiğini öne sürmüştü.
Başvuruyu inceleyen Anayasa Mahkemesi heyeti, Hilmioğlu'nun hastalığı nedeniyle Çapa Tıp Fakültesi Hastanesi'nden gelen rapor doğrultusunda tedbiren tahliyesini kararlaştırdı.
Cezaevinden çıktı
Anayasa Mahkemesi'nce tedbiren tahliyesi kararlaştırılan Ergenekon davası tutuklusu, eski İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fatih Hilmioğlu, Silivri Cezaevi'nden çıktı.
Hilmioğlu, cezaevi çıkışında gazetecilere yaptığı açıklamada, 5 yıldır tutuklu olduğunu ve bugün Anayasa Mahkemesi tarafından tahliyesine karar verildiğini hatırlattı.
Fatih Hilmioğlu, "Bu tahliyeme karar veren Anayasa Mahkemesi'nin Sayın Başkanı'na ve üyelerine teşekkür ediyorum. Eğer tahliyem uzun tutukluluk nedeniyle gerçekleşmişse ki 5 yıla yakındır cezaevindeyim, söylemek istediğim şu; benden daha uzun süredir cezaevinde bulunanlar var. Yok eğer bu tahliye hastalık nedeniyle gerçekleşmişse, burada da hekim olarak söylemek isterim ki benden daha ağır hastalar var. Umarım onlar için de en kısa zamanda bir çözüm yolu olur ve onlar da tahliyelerine ulaşırlar" diye konuştu.
"Ne ortada Ergenekon terör örgütü diye bir örgüt vardır"
Bu davanın yaklaşık 7 yıldır devam ettiğini kaydeden Hilmioğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bu davanın ilk başkanı, verdiği beyanatta, 'Bugün olsaydı bu iddianameyi kabul etmezdim' dedi. Böyle bir Ergenekon terör örgütü olmadığını söyledi. Keza bu davada yargılanan insanlar ve sanıkların müdafileri 6-7 yıldır sürekli olarak bu davanın bir tertip, kumpas olduğunu ve ortada bir örgüt veya bir darbe teşebbüsü olmadığını defalarca söylediler fakat inanan olmadı. Nihayet Sayın Başbakan ve diğer hükümet üyeleri, bu davanın kumpas olduğunu, devlet içinde yuvalanmış bir paralel devlet veya devlet içinde bir çete tarafından yapıldığını ve yüzlerce insanın cezaevlerinde bulunduğunu ifade ettiler. Esas itibariyle bu ifadelerden sonra bu davalar düşmüştür. Ne ortada Ergenekon terör örgütü diye bir örgüt vardır ne de darbe teşebbüsü diye bir teşebbüs vardır."
"Kanarya sevenler derneğinin bile bir başkanı varken..."
Hilmioğlu, Türk milletine bir şey sormak istediğini ifade ederek, "Eğer ortada Ergenekon terör örgütü diye bir örgüt varsa bunun başı kimdir? Başı yok. Mahkeme de söyleyemiyor. Çünkü örgüt yok. En basit kanarya sevenler derneğinin bile bir başkanı varken, böyle bir örgütün başı olmaması nasıl izah edilebilir? Çünkü örgüt yok" diye konuştu.
Yargılanan sanıklara bakıldığında ve davanın bir askeri darbeye teşebbüs davası olduğu düşünüldüğünde bu davadaki en üst düzey askeri şahsın İlker Başbuğ olduğunu kaydeden Hilmioğlu, "Yani şu mu oluyor o zaman? Sayın Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ, 700 bin kişilik silahlı kuvvetlerini, silahlı ordusunu bırakmış da 280 kişiden ve çoğu da sivillerden oluşan bir örgüt mü kurmuştur darbe yapmak için? Bunun akılla, mantıkla izahı yoktur" ifadelerini kullandı.
"Tedavim dışarıda devam edecek"
Hilmioğlu, sağlık durumunun sorulması üzerine, karaciğer rahatsızlığı bulunduğunu ve bunun stres koşullarında ilerlediğini belirterek, tedavisinin dışarıda devam edeceğini söyledi.
Bir soru üzerine, Ankara'da ikamet ettiğini ve oraya gideceğini dile getiren Hilmioğlu, tahliye haberini aldığında ne hissettiği sorulunca da "Hiç iyi bir şey hissedemedim. Sevinemedim, çünkü içerideki bütün insanlar suçsuz, ben size söyleyeyim, sadece Danıştay failleri ve Cumhuriyet gazetesine bomba atanlar
hariç. Burada yargılanan bütün insanlar suçsuz. Bunu bütün içtenliğimle söylüyorum" diye konuştu.
Hilmioğlu, 6 ay sonra yeni bir değerlendirme olacağının söylendiğinin hatırlatılması üzerine de "Hukukçular öyle diyor. Ben tam olarak bilemiyorum" dedi.
Mehmet Perinçek eşlik etti
Fatih Hilmioğlu Silivri Cezaevi'nden bir araçla çıkarken, Veli Küçük'ün kızı ve avukatı Zeynep Küçük ile Doğu Perinçek'in oğlu Mehmet Perinçek de başka bir araçla kendisine eşlik etti.
Hilmioğlu, gazetecilere açıklama yaptıktan sonra Silivri Ceza İnfaz Kurumları Lojmanı karşısında kurulan çadıra girerek, sobanın başında ısındı, çay içti, eşi ve oğluyla telefonla konuştu.
Gazeteciler, bir süre sonra çadırdan çıkartıldı.
Fatih Hilmioğlu, daha sonra beraberindekilerle çadırdan ayrıldı.
Avukatından açıklama
Fatih Hilmioğlu'nun kardeşi ve avukatı Hayati Hilmioğlu, tahliye kararının İstanbul'a gönderildiğini söyledi.
Anayasa Mahkemesinden tahliye kararını alan Hilmioğlu, çıkışta gazetecilere açıklamada bulundu.
Tahliye kararını okuyan Hilmioğlu, Anayasa Mahkemesinin Kuruluşu ve Yargılama Usulü Hakkında Kanun'un 49. maddesinin 5. fıkrasının Yüksek Mahkeme'ye tedbiren tahliye yetkisi verdiğini anlattı. Hilmioğlu, "Tedbir kararı 6 ay süreli. 6 ay içerisinde yetkili mahkemenin dosyanın esası hakkında karar vermemesi halinde 6 ay sonunda tedbir kararı otomatikman ortadan kalkıyor. Bütün umudumuz bu 6 aylık süre içerisinde yeniden esas mahkemesinin konuyla ilgili esastan karar vermesi" diye konuştu.
Özel yetkili mahkemelerin kaldırılmasının gündemde olduğunu anımsatan Hilmioğlu, bu mahkemelerin kaldırılmasının ardından mevcut davalarla ilgili gerekçeli karar yazılması için süre verileceğini, gerekçeli karar yazıldıktan sonra temyize gidecek dosyaların, Yargıtay tarafından özel yetkili mahkemeler yerine görevlendirilen mahkemelere verileceğini kaydetti.
Hilmioğlu, "Artık konuya hakim olan yani konunun esas mahkemesi işte o ağır ceza mahkemeleri olacak. O ağır ceza mahkemelerinin 6 aylık süre içinde konunun esası hakkında karar vermesi lazım ya da bu durumda olanlarla ilgili yeniden bir tahliye kararı vermesi ya da tutuksuz yargılama kararı vermesi lazım. Bu kararlar verilmediği zaman 6 ay sonra verilen bu karar otomatik olarak kalkıyor ve Fatih Hilmioğlu yeniden cezaevine giriyor. Umudumuz bu 6 aylık süre içinde asıl mahkemeler kurulur ve tutuklananlarla ilgili bir karar verilir" ifadelerini kullandı.
Kararın İstanbul'a gönderilip gönderilmediğinin sorulması üzerine Hilmioğlu, "Karar İstanbul'a gitti. Bugün tahliye olabilir, cezaevinden çıkabilir. Çünkü prosedürü uzun sürmüyor. Bakırköy Cumhuriyet Savcılığında bir işlemi var. Sonra doğrudan doğruya yazı, cezaevi müdürlüğüne gönderiliyor" dedi.
Hilmioğlu, Fatih Hilmioğlu'nun evinin bulunduğu Ankara'ya geleceğini söyledi.
"Memnuniyetle karşıladım"
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Anayasa Mahkemesi'nin Ergenekon davası tutuklusu eski İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fatih Hilmioğlu'nun tedbiren tahliyesine karar vermesini memnuniyetle karşıladığını bildirdi.
Kılıçdaroğlu, Hilmioğlu'nun tahliye kararı ile ilgili yazılı bir açıklama yaptı.
Hilmioğlu'nun Türkiye'nin saygın ve seçkin bir bilim adamı olduğunu dile getiren Kılıçdaroğlu, açıklamasında, "Hukuk dışı suçlama ve yargılamalarla toplama kampına atılan, orada insanlık dışı uygulamalar gören ve evlat acısı yaşayan Rektör Prof. Dr. Fatih Hilmioğlu, sağlık sorunları, eldeki raporlar ve hukuki itirazlara rağmen yıllarca Silivri toplama kampında çürütüldü" ifadelerine yer verdi.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Heyelana uykuda yakalandı! "Odanın içine topraklar girmişti"
AVM'de köpek kavgası: Güvenlik görevlisinden 'enteresan' müdahale! | Son Haberler
DÜNYA ÇOCUK HAKLARI GÜNÜ MESAJLARI! Resimli, anlamlı Dünya Çocuk Hakları Günü sözleri, mesajı 2024
TARIM VE ORMAN BAKANLIĞI TAKLİT TAĞŞİŞ LİSTESİ 2024: Sahte - hileli ürünler sorgulama ekranı (guvenilirgida.tarimorman.gov.tr)
Kan donduran olay! Annesini yaraladı, eniştesinin boğazını kesti