F-16 sürecinde şimdi ne olacak? Önce Letter Of Acceptance sonra Letter Of Offer!
ABD kongresinden Türkiye’ye F-16 satışına ilişkin karar çıktı. Yeni bir aşamaya geçiliyor. Bundan sonraki aşamada artık Milli Savunma Bakanlığı devrede olacak. Nasıl bir süreç gerçekleşecek? Ayrıntılar CNN TÜRK Ankara Temsilcisi Dicle Canova aktardı.
CNN TÜRK Ankara Temsilcisi Dicle Canova detayları şu ifadelerle aktardı;
Türkiye'ye F-16 satışı için süreç olumlu şekilde tamamlandı. ABD kongresinden itiraz gelmedi. Satış 40 adet Blok 70 F-16 savaş uçağı ve 79 modernizasyon kitini içerecek. Süreçte MSB’nin devrede olacağı yeni bir aşamaya geçilecek.
LETTER OF ACCEPTANCE I LETTER OF OFFER
Birinci aşamada; ABD tarafı MSB'ye öncelikle bir Letter Of Acceptance yani Kabul Mektubu ardından Letter Of Offer (Teklif Mektubu) sunacak.
SUNUMU TÜRKİYE BÜYÜKELÇİSİ YAPACAK
ABD'nin Türkiye Büyükelçisi Jeff Flake tarafından yapılacak olan sunumun haftaya gerçekleşmesi beklentisi var. Ancak zamanlama ABD hükümeti ve firma tarafından belirlenecek.
Flake, MSB’ye mektubu sunduktan sonra MSB teklifi değerlendirecek. Teklif mektubunda alınacak uçak ve kitlerle ilgili fiyatlandırma olacak. Teklif mektubunda görülecek rakamın, 23 milyar dolarlık bir maliyette olması bekleniyor.
1.4 MİLYAR DOLAR ÖDEME YAPMIŞTI…
Türkiye daha önce F-35 programı kapsamında ABD'ye 1.4 milyar dolar ödeme yapmıştı. Bu rakamın F-16 alım ücretinden düşmesi isteniyor. Ancak henüz ABD bu talebi kabul etmedi.
Çünkü F-35 ile ilgili üyelikten çıkma süreci, mali ve idari olarak henüz sonuçlanmadı. O sonuçlanmadan yapılan ödeme miktarının netleşmesi ve F-16 alımından düşülmesi zor görünüyor.
LOCKHEED MARTİN GÖRÜŞMESİ I TESLİM TARİHİ
İkinci aşamada ise MSB ve Hava Kuvvetleri ile birlikte Savunma Sanayi TUSAŞ ve ilgili firmaların F-16 üretici firması Lockheed Martin ile yapacağı görüşmeler olacak. Heyetler bir araya gelecek ve bu kez teknik detaylar ve takvim çalışılacak. Hem uçakların hem de kitlerin teslim tarihleri bu aşamada netleşecek.
EN AZ 5 YILLIK SÜREÇ
İlk uçağın teslim tarihi için üretici firmanın elindeki siparişler ve işaret edeceği zamanlama önemli olacak. Ancak en az 5 yıllık bir sürenin sonunda ilk uçağın gelebileceği hesaplanıyor. Yani tarih 2029 yılı gibi görünüyor. Ancak firma farklı bir teklif sunar mı? Bu durumda önemli.
MODERNİZASYON SÜRECİ
Takvimi üretici firma ile imzalanan anlaşmada net olarak görebileceğiz. Uçak ve kitlerin geliş zamanları tarihleri ödemeleri ve teknik içerikleri netleştikten sonra MSB ve Hava Kuvvetleri’nin talepleri doğrultusunda Türkiye’deki kurumlar tarafından modernizasyon sürecine girilecek. TUSAŞ, HAVELSAN, ROKETSAN tümü kendi üzerine düşeni yerine getirecek.
Modernizasyon kitleri paket halinde gelecek. İçlerinde elektronik aksam gibi birçok aksam var. Bunlarında ABD'de üretildiği belirtiliyor. O noktada kitlerin Türkiye’ye gelişi de zaman alacak.
2025 ve sonrasına işaret ediliyor. Bu kitler, Türk Hava Kuvvetleri'nin elindeki F-16'ları Blok 70 seviyesine çıkartacak parça cihaz ekipmanlardan oluşan bir paket olacak.
240 SAVAŞ UÇAĞI
Milli muharip uçak hizmete girene kadar oluşabilecek kabiliyet açığı bu şekilde kapatılacak. Türkiye’nin envanterinde resmi rakam verilmiyor ama açık kaynaklara bakıldığında yaklaşık 240 savaş uçağı var. Türkiye'nin kullandığı F-16'lar Blok 30, Blok 40 ve Blok 50.
En modern F-16'lar yaklaşık 15 yaşında olan F-16 Blok 50'ler. En eski F-16'lar ise 35 yaşın üzerinde olan blok 30'lardır.
4.5 NESİL SAVAŞ UÇAĞI
Blok 30 ve Blok 40'lar için modernizasyon süreci zaten başlamıştı. TUSAŞ tarafından yapılıyor ve bu uçakların da 2030'a kadar görev yapabilmeleri sağlanıyor. ABD’den alınacak modernizasyon kitleri ile Blok 50 uçakları, Blok 70 seviyesine çıkarılacak 79 kit alınıyor yani 79 uçak 4.5 nesil uçağa dönüştürülecek. ABD’den alınacak 40 adet F-16 Blok 70 ile birlikte Türkiye'nin envanterinde 119, 4.5 nesil savaş uçağı olacak.
EUROFİGHTER SÜRECİ
Eurofighter süreci de devam ediyor. Ankara’da bu sürecin olumlu gelişeceği yönündeki beklenti yüksek duruyor.