Eski cezaevi, mevsimlik işçilere köy oldu
Afyonkarahisar'ın Sultandağı ilçesinde boşaltılan cezaevi binası, mevsimlik işçilerin kullanımına açıldı. Çadır yerine dört duvar ve çatısı olan cezaevinde kalmaktan memnun olduklarını anlatan işçiler, gelecek yıl da burada kalmak istediklerini söyledi.
Kirazı ile ünlü Sultandağı'na çalışmak için gelen mevsimlik tarım işçileri, mahkum azlığı nedeniyle masrafları azaltmak için Adalet Bakanlığı tarafından 2007 yılında kapatılan Sultandağı Kapalı Ceza İnfaz Kurumu'nu kendileri için yaşam alanına çevirdi. Kaymakamlık tarafından geçen yıl mevsimlik işçilere açılan kapalı cezaevinin girişine Türk bayrağı asan işçiler, kendilerine 4 duvarla çevrili mini bir köy kurdu. Önceleri çadırda konaklamak zorunda kaldıkları için hallerinden memnun olan işçiler, cezaevinin ellerinden alınacağı korkusuyla görüntülenmekten çekindi.
Tarım işçilerini taşıyan kamyonet ile TIR çarpıştı: 15 ölü
Mevsimlik işçileri taşıyan minibüs devrildi: 22 yaralı
Bahçeye tandır kurdular
Çoğunluğu Diyarbakır'dan gelen 250'ye yakın mevsimlik işçinin barındığı Sultandağı Cezaevi'nde mevsimlik tarım işçilerinin kimi idari ofislere kimi ise büyük koğuş ve odalara yerleşti. Her oda bir ailenin evi olurken, koğuş ya da odaların camları karton ve poşetlerle kapatıldı. Bazı ailelerin çadırda yaşamayı sürdürdüğü cezaevi içinde tuvalet ve banyolardan da faydalanan işçiler, ekmeklerini pişirmek için de bahçeye tandır kurdu. İşçilerin çocukları ise ağaçlar arasına çektikleri iplere kurdukları salıncakla eğleniyor.
Mevsimlik tarım işçileri için rapor var çözüm yok
Mevsimlik işçileri taşıyan otobüs TIR'la çarpıştı: 4 ölü
"Seneye de burada kalmak isteriz"
Türkiye'nin farklı yerlerinde çalışan diğer tarım işçilerine göre iyi olanaklara sahip olduklarını anlatan işçiler, çatısı ve dört duvarı olan korunaklı bir binada olmaktan memnun olduklarını aktardı. Afyonkarahisar'ın gece serinleyen hava şartlarından çadıra göre daha iyi korunduklarını belirten işçiler, suyu bahçedeki çeşmeden aldıklarını söyledi. Belediyenin elektrik bağlatmalarına onay verdiğini ancak 1.5 ay için abone olmadıklarını kaydeden kadın işçiler ise, "Jeneratörle elektrik ihtiyacımız gideriliyor, hiçbir ihtiyacımız yok. Tarlada, dağda kalmaktansa burada ilçeye yakın konaklıyoruz. Markete, bakkala 300 metre mesafedeyiz. Seneye yine buraya geleceğiz. Devlet büyükleri izin verirse yine burada kalmak isteriz. Bu yüzden buraya iyi bakıyoruz" dedi.
Mevsimlik tarım işçilerini taşıyan minibüs devrildi: 3 ölü, 12 yaralı
"Günlük 40 TL kazanıyoruz"
İlçe merkezine yakın konaklamaları sayesinde tarım araçları yerine hafif ticari araçlarla taşınmalarının da mümkün olduğunu kaydeden işçiler, cezaevinde kimseyi rahatsız etmeden işlerini yaptıklarını söyledi. Kiraz toplanmasının gelecek yılki verimi etkilediğini hatırlatan işçiler, "Bu yıl kiraz az para kazandırdı. Bahçe sahibi de para kazanmadı. Onlar buradan işçi tutamaz. Bu kiraz toplanmazsa da seneye kiraz vermez. Günlük 40 TL kazanıyoruz. Biz buraya bu şartları bilerek geldik. Ama daha iyi şartlar olsa zaten başka yerlerden ya da buralardan da işçi bulunur. Kimse bizi burada zorla tutmuyor. Beğenmesek geri döneriz" diye konuştu.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Dikkat! Meteoroloji il il uyardı: Lapa lapa kar geliyor! Don, tipi, buzlanma...
KENDİ ELLERİYLE YAPTI! Yatağa bağımlı 47 yıllık eşi için binanın dışına asansör
Yolda yatan köpeği ezdi: 10 saatlik kamera incelemeleri sonucu yakalandı!
HABER || İzmir'de 3 polisi yaralamışlardı! Adliyeye sevk edildiler
İstanbul'da yıkım sırasında şok! Yan binanın duvarının olmadığı ortaya çıktı: Yatak odası açıkta kaldı