Ertuğrul Günay, Şehircilik Bakanına "Spine Tower"ı sordu
Eski Kültür ve Turizm Bakanı, Bağımsız İzmir Milletvekili Ertuğrul Günay, Soma'daki katliam gibi maden kazasının yaşandığı ocağın işletmecisi şirketin İstanbul'da yaptığı gökdeleni TBMM gündemine taşıdı. Çevre ve Şehircilik Bakanı'nın yazılı olarak yanıtlaması istemiyle soru önergesi veren Günay, Soma Holding'e ait Türkiye'nin en yüksek yapısı "Spine Tower"ın kaç imar değişikliğinden sonra inşa edildiğini, usulsüzlük iddialarını ve yapılan suç duyurularının Bakanlık tarafından incelenip incelenmediğini sordu.
Ertuğrul Günay, TBMM Başkanlığına verdiği yazılı soru önergesinde, Soma Holding'e ait Maslak'taki "Spine Tower"a ilişkin soruları, Çevre ve Şehircilik Bakanın yazılı olarak yanıtlaması talebiyle yöneltti. Türkiye'nin en yüksek yapılarından olduğu söylenen gökdelenin imar kurallarına aykırı olarak inşa edildiğine ilişkin basında çok sayıda haber yer aldığını hatırlatan Günay, önergede "Soma Holding, önceki hafta ülkemizin en büyük maden faciasının yaşandığı ve 300'den fazla yurttaşımızın canını yitirdiği Soma'daki kömür ocağının işletmecisidir. Bu işletmenin, Enerji Bakanlığı yetkililerince gereken incelemeler yapılmadan projelerinin kabul edildiği ve yakın tarihlerde birçok eksiklik varken Çalışma Bakanlığı müfettişlerince de 'noksan husus tesbit edilmemiştir' denilerek kayırıldığına ilişkin bilgi ve belgeler kamuoyuna yansımıştır" ifadelerine yer verdi.
Kamu birimlerince korunduğu kuşkusu
Günay, Soma Holding'e ait Spine Tower'la ilgili de, "Bu inşaatla ilgili olarak benzer haberlerin yaygınlık kazanması üzerine, adı geçen şirketin başka kamu birimleri tarafından da korunup kollandığı konusunda haklı bir kuşku oluşmuştur" dedi.
Günay, gökdelenin inşa edildiği alanın imar koşulları, yapılan değişiklikler, çevre alan düzenlemeleri, kat izinleri ve bakanlığın denetimlerine ilişkin şu kapsamlı soruları yöneltti:
1- Soma Holding'in Maslak'taki inşaat alanını edindiği tarihte, bölgedeki imar koşulları nedir?
2- Soma Holding bu alanı sahiplendikten sonra, imar koşullarında hangi tarihlerde, kaç kez ve ne gibi değişiklikler yapılmıştır?
3- Yapılan değişikliklerle kamuya açık olması gereken yeşil alan fiilen inşaat alanına katılmış, yeşil alan oranı azalırken, brüt parsel üzerinden emsal verilerek inşaat alanı artırılmış ve böylece olağan imar koşullarına aykırı ve abartılı yapılaşmanın önü açılmış mıdır?
4- Yapılara verilen yükseklik izinleri çevredeki alan ve yol genişlikleri ile orantılı olması gerekirken, bu oranlar gözetilmeden Spine Tower'a sınırsız yükseklik (h) izni nasıl verilmiştir?
5- İnşaatın, imar kurallarına aykırı olarak, arazinin en yüksek yerinden kot aldığı, böylece yer üstündeki 47 kata ek olarak yer altında da fazladan 9 kat imkanı sağlandığı doğru mudur?
6- Spine Tower'ın inşaat alanı ile ilgili imar planı değişiklikleri ve proje onayları hangi Belediyelerce gerçekleştirilmiştir?
7- Basında yer alan -ve bazı Belediye Meclis Üyelerinin suç duyurusunda da bulunduğu- bütün bu konular Bakanlığınızca inceleme konusu yapılmış mıdır?
Yapılmışsa, bu incelemenin sonuçları nedir ve aykırılıklarla ilgili bir yaptırım uygulanacak mıdır?
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
DMM, "Kültür ve Turizm Bakanlığı Kartalkaya'da yanan binayı yıkmak istiyor" iddiasını yalanladı
Kartalkaya'daki Otel Yangını: İzmirli Aileyi Yoğun Duman ve Panik Ayırdı
İstanbul ‘105 saatle’ o listenin zirvesinde! 2024 yılı puan tablosu belli oldu…
Biri doktor, diğeri mühendis! Yüreğimiz yandı: Yardım için tekrar otele girmişler
Kartalkaya'da tepki çeken görüntüler! Pistler yeniden açıldı